CES 2021 fuarında öne çıkanlar

Her sene Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES (Consumer Electronic Show), bu sene salgın şartları uyarınca sanal bir şov ile dijital etkinlik olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Elektronik sektörünün önde gelen firmalarının, çeşitli tanıtım videoları ve video-konferans basın toplantıları ile lansman çalışmalarını sergilediği fuar yine pek çok ilginç ürüne ev sahipliği yaptı. Pandemi teknolojilerinin artışı da dikkat çekti.

Fuarda farklı özellikleri ile öne çıkan ürünlere gelin göz atalım.

Dijital Influencerlar Sahnede

LG, CES 2021 tanıtım konuşması için Reah Keem adındaki sanal influencerı tercih etti.  LG’nin derin öğrenme teknolojisinin kullanıldığı tanıtım videosunda Reah Keem, gerçek bir insandan ayırt edilemeyecek videosu ile LG’nin CES 2021 açılışını yaptı.

Uzunca bir süredir özellikle moda dünyasında marka iş birliklerine imza atan dijital influencerlar artık farklı sektörlerde de kullanılacak gibi görünüyor. Dijital influencerların kendi sosyal medya hesapları bile bulunuyor. Benzer durum sanal bir bestekar ve DJ olan Reah Keem içinde geçerli. Bir instagram hesabına sahip olan Reem, diğer dijital influencerlar gibi insansı bir hayat sürüyor.

Haberin Devamı

LG’nin, CES fuarında sanal influencer kullanımı ile markaların kendilerine ait sanal influencer tasarlamaları konusunda çalışmaların artacağını düşünüyorum.

Keem, etkinlikte yer aldığı bölümde, LG tarafından Aralık ayında tanıtılan LG CLOi UV-C robot serisinin tanıtımını yaptı. Özellikle COVID-19 sonrasında artan hijyen standartları doğrultusunda, geliştirilen robotlar, oteller ve restoranlar gibi insan trafiğinin yoğun olduğu mekanlarda da kullanılacak. Pandemi robotları olarak da tanımlayabileceğimiz bu yeni seri robotlar, dezenfekte işleminde ultraviyole C (UV-C) ışığını kullanacak.

Cadillac eVTOL Uçan Taksi

Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski araba üreticilerinden General Motors, Cadillac markalı otonom uçan arabalarının tanıtımını yaptı. Araç bireysel yani tek kişilik taşıma yapabiliyor. Araçta 90kW gücünde elektrikli motor ve GM’in Ultium bataryalarının görev yapacağı belirtildi. Firma General Motors’un geleceğinde uçan arabaların önemli yer tutacağını da vurguladı.

Samsung JetBot 90 AI Robot

Nesne tanıma teknolojisini kullanan robot elektrikli süpürge, evdeki en uygun temizlik rotasını belirleyebiliyor. JetBot kamerası ile Samsung SmartThings app eşleştirildiğinde eve güvenlik cihazı olarak da katkı sağlayabiliyor. İlaveten şarj istasyonunda çöp kutusunu da kendisi boşaltıyor.
CES 2021 fuarında öne çıkanlar
Yuvarlanan Ekranlı Cep Telefonu

Haberin Devamı

Cep telefonu ekranlarının formunu farklılaştırma çalışmalarına, katlanan ekranlardan sonra bir yenisi eklendi. LG, yuvarlanan (rollable) ekran teknolojisi sayesinde yukarı doğru genişleyebilen ekrana sahip telefonları ile fuarda büyük ilgi çekti.

Akıllı ve Teknolojik Maske Tasarımı

Oyun cihazları üreten Razer firmasının pandemi gereklilikleri doğrultusunda tasarladığı Project Hazel ismindeki maskede fuarda yerini aldı. Üründeki aktif ventilatörler çıkarılarak şarj edilebiliyor. Hava akışı akıllı bölmeler ile düzenlenebiliyor, ultraviyole ışınlarıyla kendini otomatik olarak temizleyebiliyor. Piyasaya ne zaman çıkacağına dair net bir bilgi olmayan maske sosyalleşmeye uygun olacak şekilde açık ve şeffaf tasarıma sahip. Bu sayede yüzdeki mimiklerin görünmesine ve işitme engellilerin dudaklarınızı okumasına da imkan sağlıyor.

Haberin Devamı

Akıllı Bileklik

Giyilebilir teknolojiler özellikle sağlık alanında önem kazanmaya devam ediyor. Honor, fuarda akıllı bileklik modeli Band 6’yı tanıttı. Bilekliğin AMOLED ekranı, 1.47 inç ve 194x368 çözünürlüğe sahip. Gerçekleştirdiği fonksiyonlar arasında kalp ritim takibi, kandaki oksijen seviyesi için SpO2 ölçümü ve uyku takibi gibi özellikler bulunuyor. 10 farklı profesyonel spor modu bulunuyor. Band 6,14 günlük pil ömrüne sahip. Bluetooth üzerinden telefon aramalarını ve bildirimleri göstermenin yanında akıllı telefonunuzun kamera deklanşörü olarak da kullanılabiliyor.

Lenovo Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü

Lenovo fuarda bilgisayar modellerinin yanı sıra artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü ThinkReality A3 ürününü de tanıttı. Katlanabilen yapıya sahip akıllı gözlük, bilgisayar ve cep telefonuyla etkileşime girebiliyor. Bu yıl mart ayında piyasaya çıkması beklenen ThinkReality A3, uzaktan yardım, destek, iş akışlarında yönlendirme, oryantasyon ve 3 boyutlu görselleştirme imkanları ile kurumsal şirketlerin çalışanları içinde süreçlere verimlilik ve katkı sağlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları