Windows 10 internet kotanızı nasıl tüketiyor?

Güncelleme Tarihi:

Windows 10 internet kotanızı nasıl tüketiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2016 07:45

Windows 10, internet çağı için geliştirilmiş, modern bir işletim sistemi olabilir ama kotanızı bitirmesine izin vermek zorunda da değilsiniz.

Haberin Devamı

Windows 10'un internet kotanızı bitirip, sizi AKK'ye (Adil Kullanım Kotası) mecbur bırakıp bırakmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Windows 10, internet çağı için geliştirilmiş bir işletim sistemi ve içerdiği yenilikler,bant genişliğinize ihtiyaç duyuyor. Peki Windows 10'un haberiniz olmadan internetinizi tüketip tüketmediğini nasıl öğrenebilir, bu duruma karşı nasıl önlem alabilirsiniz? İşte dört maddede cevabı.

1. Eşten eşe indirmeler (P2P): Microsoft, kendi sunucularına olan yükü azaltmak için Windows 10 yüklü sistemlerden faydalanabiliyor. Eşten-eşe (P2P) indirme olarak da bilinen bu yöntem, torrent'te de kullanılıyor. Ancak Microsoft sunucuları kapasitelerini doldurduklarında PC'niz güncelleme dağıtmaya başlarsa, veri tüketiminiz hızlanabilir.

Haberin Devamı

Bu seçeneği kapatmak için Başlat menüsünü açın ve Windows Update ayarlarıyazın. Gelişmiş Seçenekler'e tıklayın ve "Güncelleştirmelerin nasıl teslim edileceğini seç" üzerine tıklayın. Buradaki anahtarı kapalı konuma getirdiğinizde bant genişliğiniz, diğer kullanıcılara güncelleme dağıtmak için kullanılmayacak.

Windows 10 internet kotanızı nasıl tüketiyor

2. Windows 7 ve 8.1'de ayrılan alan: Windows'un eski bir sürümünü kullanıyor olsanız bile Windows 10, bant genişliğinizi ve disk alanınızı tüketiyor olabilir. Bilgisayarınız güncellemeleri otomatik olarak indirecek biçimde ayarlanmışsa, 3GB'lık Windows 10 kurulum dosyası kendiliğinden indirilebiliyor.

Bu ayarı değiştirmek için Windows Update'i açın ve "Önerilen güncellemeleri önemli güncellemelerle aynı şekilde ver" seçeneğinin kutucuğunu kaldırın. Bilgisayarınızın Windows 10'u daha önceden indirip indirmediğini öğrenmek için Windows Update giriş sayfasına dönün ve tüm güncellemeleri listeleyin. Sol taraftan "İsteğe bağlı" bölümüne tıklayın ve Windows 10'u indirip indirmediğinizi kontrol edin. İndirilmişse, üzerine sağ tıklayarak "Güncellemeyi gizle" üzerine tıklayın, böylece isteğe bağlı güncellemeleri indirmek istediğinizde Windows 10 indirmesi kendiliğinden devreye girmeyecek.

Haberin Devamı

3. OneDrive aktarımları: Microsoft'un Windows 10'da üzerinde durduğu işlevlerden olan OneDrive, dosyalarınıza bilgisayarınızdan uzaktayken ulaşmanızı sağlıyor. Ancak dosyalarınızı otomatik olarak buluta yükleyip indirdiğinden, bazı durumlarda veri tüketiminizi kabartabilir.

OneDrive'ın Insider Preview sürümlerinde aktarımları kısıtlamaya yönelik yeni bir işlev var, ancak bu işlev Windows 10'a muhtemelen Anniversary Update ile birlikte gelecek. Insider Preview programının üyesi iseniz, OneDrive ayarlarını açtıktan sonra Ağ sekmesine tıklayabilir ve indirme/yükleme hızlarını ayarlayabilirsiniz. Aktarılan veri miktarı ve aktarım hızının aynı şeyler olmadıklarını biliyoruz, ancak hızlı bir bağlantınız varsa, bu ayar kotanızın bir anda tükenmesini engelleyebilir.

Haberin Devamı

4. Diğer uygulamalar: Her uygulama, ne kadar veri kullanacağını yönetmenize izin vermiyor. Ancak NetBalancer gibi bir üçüncü parti uygulamadan faydalanarak hangi programın ne kadar veri tükettiğini görebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!