Windows 10 fabrika ayarlarına nasıl döndürülür? Windows 10 fabrika ayarlarına döndürme işlemi

Güncelleme Tarihi:

Windows 10 fabrika ayarlarına nasıl döndürülür Windows 10 fabrika ayarlarına döndürme işlemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 21:41

Bilgisayarı fabrikaya ayarlarına döndürme işlemi, bilgisayarın sıfırlanmasını ifade eder. Bilgisayarın sıfırlanması için pek çok neden bulunur. Windows 10 işleminin fabrika ayarlarına dönmesi demek, bilgisayarda bulunan tüm bilgilerin silinmesi anlamına gelir. Bu işlemi pek çok farklı nedene bağlı olarak gerçekleştirebiliriz. Fabrika ayarlarına dönülürken tüm dosyaların silinmesi gerçekleştirir. Peki, Windows 10 fabrika ayarlarına nasıl döndürülür? Windows 10 fabrika ayarına döndürürken hangi aşamalardan geçer? Windows 10 sıfırlayacak kişiler için tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Windows 10 fabrika ayarlarına döndürmek, Windows sistemini sıfırlama anlamına gelmektedir.

Windows 10 Fabrika Ayarlarına Nasıl Döndürülür?

Windows 10 cihazını fabrika ayarlarına döndürebilmek için yapılacak ilk adım ayarlar bölümüne girmektir. Ayarlar kısmına kolay bir şekilde gelebilmek için ise klavyede bulunan Windows tuşuyla X tuşlarına aynı anda basılmalıdır. Açılan pencerede ayarlar kısmı görülecektir. Burada bulunan arama bölümüne "bu bilgisayarı sıfırla" cümlesi yazılmalıdır. Sonrasında uygulanacak olan aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kurtarma alanında birden fazla seçenek olduğu görülür. Bu alandan sonra sıfırlama işlemi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. "Bu bilgisayarı sıfırla" ve "başlayın" yazan butonlar görülecektir.
  2. Buradan sonra yapılacak olan işlemler çok basittir. Cihazın sıfırlanması ve kurtarma işlemi yapılacak yere gelindikten sonra "başlayın" butonuna tıklamak gerekmektedir.
  3. "Başlayın" seçeneğine tıkladıktan sonra iki tane seçenek ekranda çıkar. Bunlardan biri "Her şeyi kaldır", diğeri ise "Dosyalarımı sakla " olacaktır. Sağlıklı ve herhangi bir zarar vermeden fabrika ayarlarına dönülmek isteniyorsa "her şeyi kaldır" seçeneğine tıklanır. Bilgisayarın daha rahat bir hale gelmesi ve hızlı bir şekilde çalışması için ise "dosyalarımı sakla" seçeneği seçilmelidir.
  4. Bir sonraki aşamada "yerel yeniden yükleme" bölümüne tıklamamız gerekir. Bu seçenek içerisinde Windows dosyaların hepsini Harddisk'ten yükleme yapar. Bu işlemi kısa bir süre içerisinde yapar. Bunlara ek olarak "bulut indirme" alanında ise Windows internet üzerinden indirilmektedir. Bu seçenek dahilinde Windows güncel bir sürümle gelir ancak yavaş bir şekilde indirilir. İlk seçenekte ise kurulum işleminden sonra Update yapıp en güncel olan sürüme yükseltilebilir.
  5. Sonraki aşama olarak seçilen ayarlar karşımıza çıkar. "Sonraki" butonuna tıklanır.
  6. Son aşama olarak da ekranda bulunan "Sıfırla" işlemine gelinmelidir. Bu aşamadan sonra cihaz birkaç defa üst üste yeniden başlar. Kurulum aşama esnasında mutlaka bilgisayar fişte olmalıdır. Fişten çıkarılmamalı ve o şekilde sıfırlama yapılmalıdır.

Windows 10 Fabrika Ayarlarına Döndürme İşlemi

Kurulum yapılırken Harddisk yavaş bir şekilde biçimlendirilecekse " Ayarları değiştir " seçeneğinden sonra "veriler temizlensin mi ?" seçeneğini onay vermek gerekir. Bu işlemi yapmak, Harddisk'e veri yazıldığı zaman sektöre işlenir. İşlendikten sonra o veriler silinse bile 3. parti yazılımlar ile birlikte veriler kurtarılabilir. Yavaş bir şekilde biçimlendirme işlemine bu kurtarma zorlaşabilir. Kurulum işlemi bittikten sonra " Windows update " yapılması gerekir. Eğer eksik sürücü bulunuyorsa bazıları bu şekilde, Update ile otomatik bir şekilde yüklenir.

Haberin Devamı

Güncelleme tamamlandıktan sonra "Aygıt yöneticisi" alanından eksik kalan sürücülerin kontrolü yapılır. Yüklenmeyen sürücüler yer alıyorsa ürünün modeli yazılıp, indirmesi yapılabilir. Sorunsuz bir şekilde kurulum işleminin yapılabilmesi için, yukarıda bahsedildiği gibi mutlaka prize takılı bir şekilde sıfırlaması ve kurulumu yapılmalıdır. Oldukça önemli bir konudur. Sıfırlama yapıldığı esnada eğer cihazın şarjı sıfırlanır ve sistem kapanırsa cihaza zarar verecek durumlar meydana gelir. Bu sebepten dolayı da prize takılı olmalı ve güç kaynağına bağlı olarak mutlaka bir dayanak oluşturulmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!