Video yayıncılığında ASMR trendi

Güncelleme Tarihi:

Video yayıncılığında ASMR trendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2019 08:16

Son birkaç yıldır, video içerik üreticileri arasında yeni bir trend var: ASMR. Beyin karıncalanmasına neden olan ASMR videoları, kullanıcılar tarafından büyük bir ilgi görmeye başladı. Peki bu videoların gerçekten de olumlu bir etkisi var mı?

Haberin Devamı

Automonous Sensory Meridian Response’un baş harflerini temsil eden ASMR, son birkaç yıldır YouTube gibi video platformlarında yeni bir trend haline geldi. Video yayıncıları ‘farklı bir içerik’ üretmek ve izleyicilerin dikkatini çekmek amacıyla ASMR odaklı içeriklere yöneliyor.

Sayfa çevirme, sprey sıkma, yemek yeme, makyaj malzemelerini açma gibi düşük ve hemen hemen aynı seviyedeki seslere sürekli maruz kalınması, kişilerin beyinlerinde karıncalanmaya neden oluyor. Kişilerde rahatlamaya neden olan bu karıncalanma, videonun izlenmeye devam edilmesini sağlıyor.

YouTube’da bilinen ilk ASMR videosu, 2009 yılında Gentle Whispering ASMR kanalı tarafından yüklendi. Bu kanalda dokunsal, etkileyici sesler içeren videolarla 1.6 milyon aboneye ulaşıldı.

2010’lu yıllardan itibaren ASMR hakkında birçok bilimsel araştırma yapıldı. 2015 yılında Barret ve Davis, ASMR’nin çeşitli yönlerini karakterize eden bir anket yaptı. Facebook ve Reddit'teki gruplar aracılığıyla 475 gönüllüye ulaşıldı ve bu gönüllülere bir anket aracılığıyla ASMR’nin kendilerine nasıl hissettirdiği soruldu. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu ASMR’nin pozitif duyguların bir kombinasyonu olduğu, statik bir karıncalanma hissi yarattığı cevabını verdi. Ayrıca katılımcıların yüzde 80’i ASMR’nin ruh halini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Klinik incelemelere göre ASMR, aniden heyecanlanma ve tüylerin ürpermesi durumuna denilen frisson’dan farklılık gösteriyor. Frisson yaklaşık 10 saniye sürerken, ASMR sürekli olarak devam eden bir etki yaratıyor.

ASMR’nin başta uyku problemi olmak üzere kaygı, depresyon, migren gibi durumları tedavi edici etkisi olduğu belirtilse de bu konuda kesin sonuçlar bulunmuyor.

Şu anda Instagram’da ASMR etiketli 6.4 milyon paylaşım, YouTube’da ise 13 milyondan fazla ASMR videosu yer alıyor. Dolayısıyla kullanıcılar tarafındaki bu ilginin, video yayıncıları da ASMR temelli yayıncılığa ittiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Burak Kesayak
Twitter: @BurakKesayak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!