'Veri merkezleri sanal dünyanın metropol şehirleri'

Güncelleme Tarihi:

Veri merkezleri sanal dünyanın metropol şehirleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 08:28

Son zamanlarda Türkiye'de pazar payını artırmaya başlayan önde gelen veri merkezlerinden Radore'nin Genel Müdürü Sadi Abalı, sektörü genel olarak değerlendirdi, işletmelerin nasıl bir veri merkezini kullanmaları gerektiğini anlatırken, diğer yandan veri merkezlerinin Türkiye'deki son durumunu masaya yatırdı.

Haberin Devamı

Radore olarak 2016 yılını nasıl geçirdiniz? 2017 büyüme hedeflerinizden bahseder misiniz? 

2016 yılı, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ilerlediğimiz ve ürün geliştirme ekibimiz ile yoğun çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz bir yıl oldu.

Radore olarak büyümeye kurgulanmış bir yapıya sahibiz. 2016 yılında Türkiye’de yaşanan tüm sıkıntalara rağmen %39’luk bir büyüme elde ettik ve veri merkezinde doluluk oranımızı %33’ten %50’ye ulaştırdık. Bu yıl da 2016’da olduğu gibi sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ederek, yeni ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Ürün ve hizmet stratejimizde, kullanıcılara mümkün olan en yüksek oranda yönetim yetkisi sağlamak ve kolay ulaşılabilir hizmetler sunmak çok önemli bir yer tutuyor.

Haberin Devamı

Her yıl yüzde 30 – 40 arası büyümeyi hedefliyoruz. Bu büyüme hedefimizi desteklemek için oluşturulmuş olan kurumsal bir organizasyon yapımız var. Şu andaki personel sayımız bu sebeple aslında ihtiyacımız olan personel sayısından daha fazla durumda. 

İşletmeler neden modern bir veri merkezini tercih etmeli?

Günümüzde işletmeler büyük ilk yatırım maliyetlerinden kaçınarak bulut bilişim ve dış kaynak kullanımına yöneliyor. Bu da özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için önemli avantajlar sağlıyor. Bulut bilişimin ivmesi gittikçe artarken, işletmelerin, bulut bilişim ve dış kaynak kullanımının en önemli adımlarından biri olan modern veri merkezine neden geçmeleri gerektiğini aşağıdaki başlıklarla açıklayabiliriz:

Düşük Yatırım ve Düşük Maliyet: KOBİ’ler güvenebilecekleri bir veri merkezi üzerinde BT altyapısını barındırmak isterken, hizmet olarak BT (ITaaS) ihtiyacını karşılayarak yüksek maliyetli yatırımlardan kaçınıyor. Bulut bilişim ilk yatırım maliyetinden ortalama yüzde 80’lik bir tasarruf sağlanmasına olanak tanırken aynı zamanda bakım ve operasyonel maliyetler de ortadan kalkıyor.

Yüksek Performans İhtiyacı: Bulut bilişim sağlayan modern bir veri merkezi, aynı zamanda yüksek standartlarda sunucu, depolama ve ağ teknolojilerine sahip bir BT altyapısı sunabilir. Oysa bu yüksek standartları bir KOBİ’nin tek başına sürekli kılması mümkün değil.

Haberin Devamı

Esnek ve Ölçeklenebilir Yapı: KOBİ düzeyindeki esnek yapıdaki işletmeler, dijitalleşen iş yaşamında çok daha esnek ve hızla ölçeklenebilecek bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Performans ihtiyacına bağlı olarak saatler içerisinde kullanılan sunucu ya da depolama miktarını artırma ya da azaltma talebi ortaya çıkarken, bu süreçte kullanıcılara kesintisiz hizmet vermek hayati önem taşıyor.

Sürekli Görüntüleme ve Yönetme Fırsatı: Artan veri miktarı ile birlikte verinin hareketlerini sürekli görüntüleme ve kontrol etme fırsatı sunan veri merkezleri öne çıkıyor. Birçok işletmedeki dağınık yapı, tüm verilerin merkezi olarak depolanması ve her noktadan aynı şekilde erişilebilmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Özellikle yazılım tanımlı veri merkezleri, günümüz altyapıları ile tamamen uyum sağlayarak çok daha verimli ve yönetilebilir seçenekler sunuyor.

Haberin Devamı

Güncel, Güvenli ve Yedeklenmiş Veri: Hassas verilerin barındırıldığı değerli bir depolama cihazının ortadan kaybolması ya da yedeklenmemiş bir verinin kurtarılamaması gibi sorunlar, dünya çapında milyarlarca dolarlık kayba neden oluyor. Verinin, gelişmiş fiziksel ve dijital güvenlik önlemlerinin alındığı bir ortamda tutulması, geri dönüşü olmayan kayıpların önüne geçiyor. Ayrıca güncellenmemiş yazılımlar nedeniyle ortaya çıkan açıklar ve bu açıklar için katlanılan operasyonel maliyetler, işletmelerin karşılayamayacağı yükler getirebiliyor. Modern bir veri merkezinde sağlanan otomatik güncellemeler ise hem riskleri, hem de beklenmedik maliyetleri en düşük seviyeye çekiyor. 

Haberin Devamı

Veri merkezlerinde verimliliğin artırılması için nasıl bir yol izlenmeli? 

Veri merkezleri sanal dünyanın metropol şehirleridir. Buralar işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği; depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı; uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlar olduğu için; güvenlik ihtiyacı da en fazla olan merkezlerin başında geliyor. 

Çok sayıda kritik uygulamaların barındırıldığı binlerce şirkete hizmet verilen bir ortamda doğru personel sayısıyla ve çok iyi tasarlanmış süreçlerle işletim çok önemlidir. Altyapı bileşenlerinde de en ileri teknolojiyi seçmek ve bunları hizmet sürekliliğini sağlayacak şekilde bir araya getirmek zorundasınız. Her geçen gün çok büyük bir hızla artan veri miktarı ve depolama ihtiyacı nedeniyle veri merkezlerine olan talep de artıyor. Kapasite gereksinimiyle doğru orantılı olarak artış gösteren veri merkezlerinde çalışan sunucu sayısı ise tasarrufu ve enerji kaynaklarının titiz kullanımını ön plana çıkarıyor.  Personel, enerji, altyapı yatırımları... Bunların hepsi yatırım ve işletim maliyetlerini etkileyen çok önemli unsurlar ve bu unsurlarda verimlilik için veri merkezlerinin kritik büyüklükleri ve doluluk oranlarının yakalanması da çok önemlidir.  

Haberin Devamı

Veri merkezi alanında Türkiye’nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) araştırma raporuna göre son yıllarda Türkiye’de veri merkezi sektörü ortalama %26,58 oranında büyüme gösterdi. Türkiye’nin, sunucuların yer aldığı alan bazında %60 büyüme hızıyla dünyada ilk sırayı aldığı, sonraki yıllarda bu alanın %22 arttığı ifade ediliyor. Raporda, Türkiye’deki veri merkezi tesis büyüklüğünün 70 bin metrekare, sunucuların yer aldığı alanın 12 bin metrekare olduğu belirtilerek, bu alanın Türkiye’nin dünya ortalamasına ulaşabilmesi için 4,3 kat artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Geçmişe göre kıyasladığımızda, veri merkezlerinin çok iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Örneğin 2004 yılında Avrupa ile aramızda büyük bir uçurum varken, şu an rekabet edebilecek konumdayız. Avrupa’daki veri merkezlerinden altyapı anlamında farkımız bulunmuyor.  

Veri Merkezi stratejilerini hazırlayanlar hangi konulara dikkat etmelidir, bu konudaki önerileriniz nelerdir? 

Veri merkezleri, kurumların özellikle sağlıklı bir BT altyapısı kurgulaması için en önemli unsurların başında geliyor. Bu altyapının başarıyla oluşturulabilmesi için şu soruları kendilerine sormaları gerekiyor:

Yeterli fiziksel ve sanal güvenlik çözümü sunuyor mu?

Maliyetlerimi düşürüyor mu?

Katma değerli hizmet üretiyor mu?

Kesintisiz hizmet sunuyor mu?

Her koşulda hizmet verecek enerji ve iklimlendirme çözümü var mı?

Veriler yedekleniyor mu ve bu yedekler güvenli bir şekilde saklanıyor mu?

Beni operatör bağımlı hale getiriyor mu?

Yüksek hızlı erişim imkanı veriyor mu?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!