Uzaylılar bu Türkçe sesi duyacak: Sabah şerifleriniz hayrolsun

Güncelleme Tarihi:

Uzaylılar bu Türkçe sesi duyacak: Sabah şerifleriniz hayrolsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2015 12:39

İnsanoğlunun bitmeyen hayali olan dünya dışı yaşam formlarıyla iletişime geçmek konusunda, 1977 yılında önemli bir adım atıldı. 5 Eylül 1977’de fırlatılan 815 kiloluk bir insansız uzay aracı Voyager hem Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk araç oldu hem de taşıdığı bilgilerle çok büyük önem taşıyor. Üzerinde bulunan Altın Plak'ta bir de Türkçe ses taşıyor.

Haberin Devamı

Voyager 1 geri dönüşü olmayan bir yolda yoluna devam ediyor...

Plakta, dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntüler bulunmaktadır. Voyager-1 40.000 yıl sonra Zürafa takımyıldızındaki 1.6 ışık yılı uzakta bulunan AC 79 3888 yıldızına ulaşması planlanıyor.

Plak altın kaplama bakırdan yapıldı. Plak kutusu alüminyumdur ve ultra saflaştırılmış uranyum-238 isotopuyla kaplandı. (Uranyum-238'in yarı ömrü 4.51 milyar yıldır.)

Voyager’da bulunan Türkçe ses kaydında söylenen:”Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.”

Dinlemek İçin:http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/audio/turkish.au

Sesin biraz garip olması seslendiren kişinin Türkçe bilen bir yabancı ”Peter Ian Kuriholm” olması.

Haberin Devamı

Uzaya gönderilen fotoğraflar

VOYAGER 1 ‘ALTIN PLAK’ KAYDINDAN KISA BÖLÜMLER

'Altın plak’ sayesinde dünya dışı gelişmiş yaşam formlarının, dünyanın o dönemde geldiği nokta ile ilgili bilgilere sahip olması amaçlandı.

Plağın içeriği, başkanlığını Carl Sagan'ın yaptığı bir komite tarafından seçildi. Sagan ve çalışma arkadaşları 115 görüntüyü ve dalga, rüzgar, gök gürültüsü, hayvan sesleri gibi çeşitli doğal sesleri bir araya getirildi. Ayrıca değişik kültürlerden ve dönemlerden müzikleri, 55 dilde sesli dilek ve selamlamaları ve Başkan Jimmy Carter ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim'im yazılı mesajları eklendi. Görüntü koleksiyonu siyah-beyaz ve renkli fotoğraflardan ve diyagramlardan oluşmakta.

Uzaylılar bu Türkçe sesi duyacak: Sabah şerifleriniz hayrolsun

Voyager’da bulunan ve gezegenimizdeki yaşam, insanlık kültürü ve tarihi ile ilgili kayıtları içeren Altın Plak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!