Televizyon alırken nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Televizyon alırken nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 14:30

Televizyon teknolojisi yerinde durmuyor. Gün geçtikçe akıllanan ve yeni özelliklerle donatılan televizyonlar, kullanıcıların izleme keyfini bir üst noktaya çıkarıyor. Bu anlamda Philips TV’nin Pazarlama Direktörü Can Göver, televizyon teknolojisinin geldiği son noktayı anlattı ve televizyon alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Sizce televizyon teknolojisinde bugün ne noktadayız?

Tüplü, siyah-beyaz televizyonlardan itibaren düşünürsek; oldukça ilerdeyiz  Özellikle 2000’li yıllarda tüplü televizyonların daha düz ve ince hale gelmesiyle panel teknolojileri başladı. Panel teknolojileri ile de Plazma TV’ler geldi. Bu plazmalar önce LCD sonra da LED oldular. LED’den sonra da aslında 2013 yılına kadar LED üzerine başka bir panel üretilmedi veya yeni bir panel teknolojisi gelmedi. LED panellerin zamanla çözünürlük anlamında nitelikleri arttı.

HD, Full HD ve  2013-2014 yıllarında hayatımıza giren Ultra HD teknolojisi ortaya çıktı. Bugün ise panel teknolojisinde gelinen son nokta OLED panelller. Farklı olarak ise günümüzde HDR gibi ek görüntü iyileştirici teknolojiler de mevcut. Aslında televizyon teknolojisi biraz da oynatılan içeriğin kaynağına bağlı bir konu. Kısacası kaynak görüntünüz ne kadar kaliteli ve nitelikliyse, bu görüntünün televizyon ekranındaki yansıması ve görüntü deneyiminiz de aynı oranda yüksek olacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye’deki televizyon tüketim sizce nasıl? İnsanlar televizyon alırken en çok nelere dikkat ediyor?

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk insanı hem televizyonu hem de televizyon izlemeyi seviyor. Televizyon karşısında geçirdiğimiz vakit azımsanacak türden değil. Elde ettiğimiz analizler ve veriler bize bunu anlatıyor. Ulusal yayınların yanı sıra, gelecekte daha da yaygınlaşacak olan IP TV, online içerik platformları ve konsol oyunculuğu gibi kullanım alanları da özellikle yüksek nitelikli televizyon gereksinimini dünyada ve ülkemizde de her geçen gün artırıyor. Bu kapsamda ürün teknik özellikleri kullanıcıların alım kararında etkili bir rol üstleniyor. Bir diğer konu ise tasarım. Malum televizyon bir elektronik cihazdan ziyade evinizin bir mobilyası konumunda. Bu noktada ürünün şıklığı ve tasarımı devreye giriyor.

Televizyon alırken nelere dikkat etmeli

Philips TV Pazarlama Direktörü Can Göver

Bu aşamada kadınların fikrinin televizyon alımlarında da ne kadar etken bir rol üstlendiğini hatırlatmakta fayda var. Tüketicinin alım konusundaki elbette en önemli kritlerinden biri de fiyat. Tüketici artık bir televizyonu almadan önce dersine iyi çalışıyor ve fiyat performans muhakemesini yaptıktan sonra mağazaya gidiyor. Elbette bu alışkanlığın artmasında online satış kanallarının da gücü yadsınamaz. Tecrübelerimiz bize şunu söylüyor: Etkileyici dizaynlı, nitelikli teknik özelliklere sahip inovatif ve etkileyici ürünler sunduğunuz taktirde, tüketici  elde edeceği katma değeri, fiyat kavramına odaklanmadan seçimini yaparak televizyon satın alabiliyor. Kısacası günümüzde karar alma anlamında fiyat olgusu etkisini yitirirken, ürünün sağladığı katma değer olgusunun etkisi özellikle son yıllarda artış gösteriyor.

Haberin Devamı

Ambilight teknolojisi tam olarak nedir?

Ambilight, Philips tarafından geliştirilen ve televizyon izleme deneyimini zenginleştiren bir aydınlatma teknolojisidir. Ekrana gelen görüntüyü analiz eder ve televizyon arkasındaki duvarı görüntüyle aynı renklerde aydınlatmaya başlar. Bu sayede sanki görüntü ortama doğru yayılıyormuş hissi verir. Mesela bir aksiyon filmi izlerken en heyecanlı sahnede ortamın filmdeki renklerle uyumlu olduğunu düşünün. İzleyeni sanki filmin içindeymiş gibi bir havaya sokar ve izlerken daha keyif almayı sağlar.

Başlarda bu aydınlatma seçeneği televizyonun sadece sağ ve sol kenarında bulunuyordu. 2018 model Philips televizyonlarla birlikte artık bu aydınlatma üst kenarı da kapsayacak şekilde her üç kenarda yerini alarak kullanıcı deneyimini daha da artırıyor. Bu sistem sayesinde görüntüler, televizyon izlerken bir surround etkisi yayacak şekilde kuvvetlendiriliyor. Philips Ambilight TV ile maç izlerken kendinizi tribünde, belgesel izlerken vahşi doğada ya da bir konsol oyunu oynarken heyecanın tam ortasında bulabilirsiniz. Ya da evinizi Ambilight ile bir parti evine çevirmek istersiniz. Kararı kullanıcılarımızın hayal gücüne bırakıyoruz.

Philips TV’nin ürettiği P5'den bahsedelim biraz da...

Haberin Devamı

P5; Ultra HD ve 4K görüntülerin getirdiği üstün veriyi kolaylıkla yönetmek için ihtiyaç duyulan görüntü işleme ölçeğinde, 5 işlemci gücüne sahip, gelen görsel veriyi kolayca yöneten ve yansıtan bir görüntü işleme motoru. Televizyonlardaki parazit ve yapaylık gibi rahatsız edici görsel kusurları dikkate aldığımız zaman, P5 paraziti düzeltip azaltıyor. Diğer taraftan akıllı bit geliştirme sistemi de görüntünün diğer kısımlarında detay kaybı olmadan daha düzgün geçişlerle, 8 bit görüntüyü neredeyse 14 bit hassasiyete çıkarıyor. Bu sayede rahatsız edici diğer kusurlar da önleniyor. Bu motor; görüntü kalitesini tanımlayan kaynağı mükemmelleştirme, netlik, renk, kontrast ve hareket olmak üzere beş değişkenin her birini analiz ediyor, yorumluyor ve ayrı ayrı ele alıyor. Daha canlı renkler ve daha kaliteli bir görüntü sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!