Tarımda kalkınmanın yolu: Endüstri 4.0

Güncelleme Tarihi:

Tarımda kalkınmanın yolu: Endüstri 4.0
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2019 10:58

Yüksek teknolojiler, tarımda her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Endüstri 4.0’ın tarımda uygulanmasıyla verimlilik, kalite ve kazanç artıyor. Üretim verilerinin takibi ve analizi, işçiliğin robotlar ve otomasyon sistemleriyle yapılması, birim alandan elde edilen verimin artmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 2050'deki dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için 2006’da yapılan üretimin yüzde 70 oranında artması gerekiyor. Tarım arazileri sabit kalırken, üretimi artırmanın tek bir yolu var; verimliliği artırmak. Birim alandan elde edilen verimin artması için de yüksek teknolojiyi kullanmak şart.

McKinsey Global Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tarım sektörü diğer sektörlerle kıyaslandığında en düşük dijital dönüşüm oranına sahip. Yani teknoloji alanındaki gelişmeler çok hızlı olsa da bunun uygulamaları tarıma çok geç yansıyor.

Dördüncü sanayi devrimi olarak hayatımıza giren Endüstri 4.0, tarımda da yıkıcı bir inovasyona neden oluyor. Bosch, son dönemde bu konuda dikkat çeken çalışmalardan birine imza attı. Demir bir çubuğun farklı seviyelerine sensörlerin koyulduğu sistem, nesnelerin interneti temelli bir takip sağlıyor. Sensörler, bulundukları toprak seviyesinin sıcaklık ve nem gibi verilerini sensör kutusu aracılığıyla buluta yüklüyor. Çiftçiler akıllı telefonlarındaki uygulama aracılığıyla buluttaki bu verileri görebiliyor. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde kullanılan bu yöntem, ürünün optimum sıcaklık ve nem değerlerinde tutulmasını ve yüksek verim alınmasını sağlıyor.

Benzer şekilde Tarım 4.0 alanında robotik girişimleri de mevcut. Abundant Robotics tarafından geliştirilen elma toplama robotunun, ticari satışlarına başlandı. Tarım arazisinde hareket eden bu robot, üzerinde bulunan kamera ve sensörlerle olgunlaşmış elmaları tespit ediyor. Daha sonra mekanik bir aksam aracılığıyla, ağaca herhangi bir zarar vermeden olgunlaşmış elmaları toplayabiliyor. Bu otomatik toplama ile hasat toplama işlemi daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yapılabiliyor.

İsviçre merkezli EcoRobotix isimli bir şirket ise tarım alanlarında zararlı kimyasal ilaçların kullanımını azaltıyor. GPS, kamera ve sensörlere sahip olan robot, tarım alanında zararlı otların toplanmasında kullanılıyor. Robot, gerek gördüğü takdirde üzerinde bulunan kap ve püskürtme sistemi aracılığıyla direkt olarak zararlı ota etki edecek şekilde ilaçlama yapıyor. Böylelikle tarım alanlarında zararlı otların yok edilmesinde için uygulanan herbisitlerin kullanımını azalıyor. Robotun, insanların yaptığı ilaçlamaya kıyasla 20 kat daha az ilaç kullandığı ve ürünlere zarar vermediği belirtiliyor.

Sonuç: Tarımda verimliliği artırmak için üretim verilerinin toplanması, daha sonra bu verilerin analiz edilmesi ve tarım işçiliğinin robotlar ve otomasyon sistemleri aracılığıyla yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Burak Kesayak

Twitter: @BurakKesayak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!