Solucanların dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Solucanların dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 09:55

Güvenlik yazılımı şirketi ESET, Ocak ayı Dünya Tehdit Raporu'nu yayınladı.

Haberin Devamı

ESET’in analizerine göre 2011 yılı Ocak ayında tüm dünyada en yüksek karşılaşılan tehdit %5.38 ile yeniden “Win32/Conficker“ adlı solucan (worm) türü oldu. Son iki yıldır en yüksek tehdit olan Conficker, geçen yılın ortalarında yerini USB’lerden gelen tehditlere bırakmıştı. Conficker, işletim sisteminde bulduğu açık sayesinde geçerli kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme sızıyor.

Dünyanın en çok kullanılan antivirüs programlarından NOD32’yi geliştiren yazılım kuruluşu ESET, bilgisayarlara yönelik yeni yılın ilk Dünya Tehdit Raporu’nu yayınladı. Ocak ayında yeniden birinciliğe oturan solucan türü Conficker, 2009’da ve 2010’un ilk altı ayı boyuna zararlı yazılımlar arasında dünyada en yüksek tehdit olma özelliğini kimseye bırakmamıştı. 2011’e yine en yüksek tehdit olarak giren Conficker, işletim sisteminde bulduğu açık sayesinde geçerli kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme girebiliyor. Conficker bir bilgisayarda çalıştırıldığında, Windows Otomatik Güncelleştirmeler, Windows Güvenlik Merkezi, Windows Defender ve Windows Hata Raporlama gibi sistem hizmetlerini devre dışı bırakıyor. Daha sonra virüs, ek bir yazılım indirip kişisel bilgilere kötü amaçlı kişiler tarafından ulaşılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Nasıl korunmalı?

ESET, Conficker gibi tehditlerden korumak için sistem yamalarını güncel tutmak, Autorun yani “otomatik çalıştır“ özelliğini devre dışı bırakmak ve paylaşılan klasörleri sınırlamak gibi bazı basit önlemler ile koruma sağlanabileceğini aktarıyor. ESET ayrıca NOD32 Antivirus 3.0 ve üstü sürümlerin bu virüsü tespit edip temizleyebildiklerini de bildiriyor.

İkinci ve üçünçü

En yüksek tehditler arasında Ocak ayının ikincisi ise % 5.30 oranıyla INF/Autorun oldu. Bu tehdit çok revaçta olan USB Flash Disk gibi çıkarılabilir aletlerden geliyor. “INF/Autorun“ olarak tanımlanan ve kendilerini bu tür ürünlere kopyalayan zararlı yazılımlar, bilgisayarın  otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle bir anda sisteme yayılabiliyor. Win32/PSW.OnLineGames  ise % 2.17’lik oran ile üçüncü sırada. Çevrimiçi oyunlardan bulaşabilen bu tip truva atları, klavye hareketlerini kaydedebiliyor ve oyuncuya ait özel bilgileri toplamak amacı ile kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!