Şehir içine görüşemeye rekabet geliyor

Güncelleme Tarihi:

Şehir içine görüşemeye rekabet geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 12:01

Şehir içi telefon hizmetlerinin rekabete açılmasıyla bu sektörde faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketleri, işletmecilik lisansı alabilmek için gün sayıyor. Uluslararası telefon görüşmelerinin rekabete açılmasından sonra büyük ucuzlamalar olmuş, birbiri ile rekabete giren operatörler büyük indirimler yapmışlardı.

Haberin Devamı

Danıştay 13. Dairesinin yürütmesini durdurduğu “Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in, geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla şehir içi telefon hizmetleri de rekabete açıldı.

AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yönetmelik yayımlanmadan önce Türk Telekom'dan hat kiralayan Telkom, Doğan Online, Netone Telekom'un da aralarında bulunduğu çok sayıda telekomünikasyon şirketi, hizmet lisansı almak için asgari bedellerin belirlenmesini bekliyor.

Yönetmeliğe göre, şehir içi telefon hizmeti lisansı için herhangi bir ihale düzenlenmeyecek. İhale yerine “B” tipi yetkilendirme yapılacak. Bu uygulamada, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek asgari lisans bedellerini karşılayan firmalar, yetkilendirme hakkı elde edecek.

YENİ NUMARA TAHSİS EDİLECEK

Yönetmeliğe göre, sabit telekomünikasyon hizmeti işletmecileri, telefon şebekesi üzerinden şehirler arası ve uluslararası telefon hizmetlerinin yanı sıra şehir içi telefon hizmeti de verebilecek. Daha önce uzun mesafe işletmeciliği için lisans alanlar, aradaki farkı ödeyerek şehir içi telefon hizmeti işletmecisi de olabilecek.
İşletmeciler, sabit karasal telekomünikasyon şebekesi üzerinden kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti ile veri hizmetleri sunamayacak ve ankesörlü telefon hizmeti vermeyecek.

BTK, işletmecilere yeni erişim numarası tahsis edecek. İşletmeci, BTK'dan izin almak kaydıyla kendisine tahsis edilmiş erişim numaralarını ve taşıyıcı seçim kodlarını başka işletmecilere kullandırabilecek.

ŞEHİR İÇİ GÖRÜŞMELERDE FİYAT DÜŞER Mİ?

Haberin Devamı

Şehirler arası ve uluslararası telefon görüşmelerinde  farklı operatörlerin lisans alması ile beraber piyasaya girmesi, özellikle uluslararsı görüşmelerde büyük indirimler sağlamıştı. Operatörler, henüz şehir içi görüşmelerle ilgili bir fiyat politikası açıklamadılar. Ama rekabetin şehir içi telefon görüşmelerine girip, Telekom tekelinin kırılmasının ardından fiyatlarının düşmesini bekleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: GALATA FOTOĞRAFHANESİNDEN TÜRKİYE MANZARALARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!