PlayStation 4 sansürü Sony'i zorluyor

Güncelleme Tarihi:

PlayStation 4 sansürü Sonyi zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 09:38

Çin’in sansür uyguladığı PlayStation 4'ün satışları Sony'nin başını ağrıtıyor.

Haberin Devamı

PS4 Çin’de 2899 Yuan yani 307 Pound’da satışa çıktı. Yanında Knack, Rayman Legends, Trials Fusion ve Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends Complete Edition oyunları verildi. Aynı zamanda Çin’e özgü bazı oyunlar da çıkarıldı. Bunlar arasında King of Wushu ve Mr.Pumpkin's Adventure de mevcut üstelik.

2014’de Çin, Shanghai anlaşması gereğince konsol satışlarını serbest kılmıştı hatırlanacağı gibi. Yaklaşık 14 yıl süren konsol satış yasağı kalkınca Sony ve Microsoft gibi dev konsol üreticileri hemen Çin’de satışlara başlamak ve bu dev pazardan pay almak istedi.

PS4 Kasım 2013’de ilk satışlara çıktığı zaman Sony patronu Andrew House, satışların PS3’ü geçeceğini ve bunun sebebinin birçok yeni market açılması olduğunu belirtmişti ve bunlar arasında elbette Çin’de vardı.
Ancak Çin’in katı sansür kurallarından dolayı ülkede PS4 satışları da şimdiye kadar istenen düzeye gelmiş değil. Andrew House yaptığı açıklamada oyun alışkanlıklerını tamamen PC üzerine kurmuş olan piyasada bunun baya bir zaman alacağını ancak hala sansür konusu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yaptığı açıklamada aynı zamanda konsolun Çin’deki satışlarından memnun olmadığını da söyledi.

Çin hükümeti kısaca fuhuş, uyuşturucu kullanımı ve şiddet içeren tüm oyunları yasaklıyor. Buna örnek olarak popüler bir oyun olan Grand Theft Auto 5 (GTA V) verilebilir.

Başkalarının gizlilik haklarının ihlal edildiği oyunlar ve kumar içeren tüm oyunlar da yasak.

Bunların dışında Çin hükümetinin yasakladığı bazı konular da var, örnek olarak ülkenin aleyhine yapılmış bir oyun ya da o topraklarda geçen eski kötü olayları konu alan oyunlar ve ülkenin dini inancını zedeleyici oyunlar da yasak. Buna Putperestlik veya batıl inanç içerikli oyunlar da dahil.

Ayrıca oyunlara gelen güncelleme ve genişleme paketleri de bu kurallara uymak zorunda.

Çin Kültür İşleri bakanı Cai Wu yaptığı açıklamada; “Çin’e tehdit içeren her türlü ve Çin hükümetini zedeleyici her oyun yasak. Biz de bazı yasakları kaldırıp temiz hava almak istiyoruz ancak sinekleri ve sivrisinekleri de uzak tutmak için bir perdeye ihtiyacımız var.” dedi.

Sansür konusu dışında ülkedeki Xbox One ve PlayStation 4 konsollarının satışlarını olumsuz etkileyen bazı başka sebepler de mevcut. Bunlar arasında konsolların fiyatının yüksek olması ve Çin’deki oyuncu profilinin PC ve Mobil oyun odaklı oyunlar oynaması dahil.

Bunların hepsine rağmen Sony patronu Andrew House Çin’de halen daha büyük bir potansiyelin olduğunu söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!