İşte 6 ayda değeri 33 kat artan sanal para

Güncelleme Tarihi:

İşte 6 ayda değeri 33 kat artan sanal para
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 09:40

Bitcoin ile başlayan sanal para çılgınlığına yeni para cinsleri de ekleniyor. En popüleri ise arkasına Rusya’nın desteğini alan Ethereum. 2017 başından bu yana 33 kat değer kazanan Ethereum’a yenileri de ekleniyor.

Haberin Devamı

BITCOIN ile başlayan sanal para çağı aslında işin başlangıcı. İlk sanal para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin’den kalan pazara hükmedebilmek için yeni
seçenekler de eklenmeye başladı.

Bitcoin’in karşısında duran en büyük rakip ise ‘Ethereum’. Tıpkı Bitcoin’de olduğu gibi kullanıcıların aracı kurumlar üzerinden alabildiği Ethereum, 30 Temmuz 2015 yılında Kanadalı Vitalik Buterin tarafından ABD’deki bir sanal para konferansında tanıtıldı. Şifreleme altyapısı olarak Bitcoin’in daha gelişmişi olduğu iddia edilen Ethereum’un Bitcoin’den en büyük farkı ise algoritma yapısı. Bitcoin gibi merkeze bağlı olmayan, şifreli ve güvenli işlemleri mümkün kılan blockchain teknolojisiyle geliştirilen yeni sanal para birimi, ağa katılan kullanıcıların bilgisayarlarının donanımlarını kullanarak yeni Ethereum üretebilmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

İNTERNETİN ENERJİ KAYNAĞI OLACAK

Ethereum’da yeni sanal para üretmek için Bitcoin’den farklı olarak merkezi işlemci (CPU) yani bilgisayarın işlemcisini kullanmak yerine grafik işlemci (GPU) yani çok daha seri çalışan ekran kartını kullanıyor. Bu yüzden de farklı bir fırsat yarattığı ileri sürülüyor. Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, yeni sanal para biriminin Bitcoin’den farklılıklarını şu şekilde ifade ediyor: “Eğer dijital paralar ile dünyadaki değerli kaynakları karşılaştıracaksak Bitcoin’i en popüler maden altın, Ethereum’u ise diğerlerinden tamamen farklı olarak petrol olarak tanımlayabiliriz. Çünkü Ethereum’un arkasındaki teknoloji geleceğin internetinin enerji kaynağı olacaktır. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”

33 KAT DEĞER KAZANDI

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin’in bu iddalı açıklamalarına hak vermek mümkün. Şu anda Bitcoin’den sonra en değerli ikinci sanal para birimi olan Ethereum, hızlı artışıyla dikkatleri üzerine çekiyor. 2015’in Eylül ayında pazara açılan Ethereum’un o dönemki değeri 1.28 dolardı. Bu seviyelerde 2017’nin başına kadar gelen Ethereum, kullanıcıların ilgisini yakalayınca hızla yükselmeye başladı. Ocak başı itibariyle 10 dolarlık değere sahip olan Ethereum bugün 330 dolar değere sahip. Başka bir deyişle Ethereum yaklaşık 33 kat değer kazandı ve her geçen gün de kazanmaya devam ediyor.

İşte 6 ayda değeri 33 kat artan sanal para


Haberin Devamı

PUTİN DESTEĞİ

Bu büyümeden sonra hükümetlerinin gündemine Ethereum oturmaya başladı. Rusya’da devlet desteğini arkasına almaya başaran Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel bir görüşme yaptı. Önceki hafta düzenlenen St. Petersburg Economic Forum etkinliğinde Buterin ile bir araya gelen Putin, Kremlin’in yaptığı resmi açıklamaya göre Ethereum’un popülerleşmesini istiyor. Söz konusu etkinlikte dijital ekonominin ayrı bir endüstri olmadığını vurgulayan Putin, yepyeni iş modelleri yaratmak için öncelikli bir temel olduğunu dile getirdi ve Rusya’da Ethereum’un yerel partnerler tarafından kullanılması yönündeki planları destekleneceğini açıkladı. Hatta bunun ilk adımı olarak Rusya Merkez Bankası Ethereum’u pilot programda test etmeye başladı.

Haberin Devamı

Merak uyandıran yeni dünya: ICO

SANAL para dünyasının son dönemlerde en çok dikkat çeken konusu ise Initial Coin Offering (ICO) oldu. Türkçe’ye sanal para birimlerinin arz edilmesi olarak çevirebileceğimiz bu yeni dünyada, teknik olarak sadece dakikalar içinde özel bir sanal para birimi üretebilmek mümkün. Ancak, ICO’larda önemli olan nokta ise para birimleri için geliştirilen iş modelinin bir ekosistem içinde tutması ve bir hacim oluşturması. Örneğin; Rusya’daki bir Zirconium madeni ticaretini sanal para birimi üzerinden yapabilmek için ‘ZrCoin’ adında bir yeni sanal para birimi oluşturdu. Madenden yapılan satışların tahsilatı bu para birimi üzerinden gerçekleştirilecek. ZrCoin’in işlem hacmi artış gösterirse bu sanal para cinsi değer kazanacak. Dolayısıyla elinde ZrCoin bulunduran yatırımcılar da kazanacak.

Haberin Devamı

Ekran kartları karaborsa oldu

SANAL paraya sadece satın alınarak sahip olunmuyor. Sanal para madenciliği adındaki yeni alanla meraklılar kendi sanal paralarını çıkarabiliyor. Örneğin, Ethereum madenciliği yapmak için kullanıcıların bilgisayarlarındaki ekran kartlarında işlemci gücünün (GPU) yer alması gerekiyor. GPU ile algoritmaları çözen kullanıcılar, kendi sanal paralarını çıkarabiliyor. Sıradan bilgisayarlar bu işte kullanılmıyor. Bunun için ‘RX580’ çipine (chipset) sahip olan özel ekran kartları gerekiyor. Şu anda birkaç farklı şirket, bu çipe sahip olan ekran kartları üretiyor. Bu şirketler, ATI, Asus ve MSI. Son dönemlerde sanal paraya artan talep bu ekran kartlarının da yok satmasını sağlıyor. Sanal paraya meraklı birçok milyoner, üretici şirketlerinin kapasiteleri kadar sipariş vererek ekran kartlarının kara borsaya düşmesini sağladı. Türkiye’deki teknoloji marketlerinde yer alan güçlü ekran kartlarını bulabilmek ise imkansız durumda. Hatta bu pazar öyle bir duruma geldi ki 1300 TL civarında satılan RX580 çipine sahip olan ekran kartlarının satış fiyatları 2 bin TL ile 2 bin 500 arasına kadar çıkmış durumda.

Haberin Devamı

PUTINCOIN BİLE VAR

Şu anda 400’den fazla alt sanal para bulunuyor. Hatta bunlardan biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için yaratılan ‘PutinCoin’. Değeri 0.02 dolar civarında. Son bir ayda yüzde 13 değer kazanan PutinCoin ile günlük 10 milyon dolar civarında işlem gerçekleştiriliyor.

Ethereum nasıl alınır?

ETHEREUM’a özel aracı kurumlar bulunmadığı için Türk Lirası karşılığında şu anda satın alınamıyor. Ancak Bitcoin’e sahip olan kullanıcıların Ethereum satın alabilmesi mümkün. Bitcoin satın alındıktan sonra ‘Bittrex’ adında farklı bir platform bulunuyor. Bu platform, kullanıcıların Bitcoin karşılığında Ethereum alabilmesini sağlıyor. Bittrex’te oluşturulan hesap onaylandıktan sonra Bitcoin’ler Ethereum’a dönüştürülebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!