iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...

Güncelleme Tarihi:

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 00:31

Bir WWDC etkinliği daha sona erdi. Dünyanın en büyük yazılım geliştirici etkinliği olarak da bilinen ve Apple’ın her yıl düzenlediği World Wide Developer Conference (WWDC) bu yıl da oldukça hareketliydi. Hürriyet olarak bizzat katılımda bulunduğumuz etkinlikte Apple sadece yazılımsal başlıklara değinmekle kalmadı; yepyeni iPad Pro, Mac Pro ve HomePod isimli özel hoparlörlerini de duyurdu. 10 yaşında uygulama yazan Avustralyalı çocuk ise tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İşte WWDC’ye damga vuran Apple’ın yeni sürprizleri…

Haberin Devamı

Apple’ın her yıl düzenlediği ve büyük önem verdiği WWDC etkinliğinin açılış konuşmasını Apple’ın patronu Tim Cook yaptı. Konuşmasının başında ise uygulama dünyasına yeni uygulamalar kazandıran ve halihazırda uygulamaları yayında olan iki ismi anlattı. Yuna Soerianto… 10 yaşında ve uygulama yazmakla kalmayıp üzerine bu uygulamasını Apple’a kabul ettirerek App Store’da yayınlatmayı başaran bir isim.

Yaptığı oyunla şimdiden dünyanın konuşacağı bir isme benziyor. Diğeri ise Masako Wakamiya. Yaşına bakmayan kadın oturup kendi uygulamasını yazıp App Store’da yayınlatmayı başarmış durumda. 81 yaşında...

iOS 11 ile neler değişecek?

Peki Apple WWDC’de neler tanıttı? Öncelikle iPhone, iPad ve iPod’larda kullanılan iOS sürümünün en yenisi iOS 11 ana hatlarıyla ortaya çıktı. Sonbahar aylarında final sürümü yayınlanması beklenen iOS 11 pek çok yeniliği beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

OS 11 ile gelen yeniliklere göz atacak olursak, iMessage uygulaması yenilenerek daha kullanışlı hale getirildi. Uygulamadaki çıkartmalar ve uygulama kısayolları ile iMessage uygulaması artık daha kullanışlı.

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...


Ayrıca yeni gelen özellikle ile birlikte iMessage uygulamasındaki, mesajları artık bulut üzerinden saklayabileceksiniz.

Apple kullanıcılarına mesajlaşırken birbirlerine Apple Pay ile para yollayabileceklerini de açıklayan Cook, artık daha kullanışlı bir mesajlaşma uygulaması ile baş başa kalacağımızı da belirtti.

Siri de iOS 11 ile yenileniyor. Daha da akıllı hale gelen Siri birçok dilde çeviri yapabileceği gibi, Apple News’te dolaşırken size önemli haberleri de önerecek. Siri, zaman içimnde dil desteğini daha da artıracak. En azından Apple’ın açıklamaları bu yönde. Kontrol merkezi ise tek bir sayfada toplanıyor. Kullanıcılar daha kullanışlı hale gelen yeni tasarım sayesinde işlerini daha hızlı halledebilecek.

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...


Apple Haritalar da yeniliklerden üzerine düşeni aldı. Büyük havalimanları başta olmak üzere büyük alışveriş merkezlerine dair detaylı kat planları önünüzde olacak. Hız sınırlarını da yol yol kullanıcıya gösterecek olan Apple Haritalar, kullanıcıların trafik cezası yemesini engellemeye çalışacak.
Trafikte olduğunuz sırada, yani siz araç içindeyken de artık telefonunuz sizi rahatsız etmeyecek. Sürüş Sırasında Rahatsız Etme özelliği ile birlikte gelen aramalar meşgule alınacak, sizin hazırladığınız otomatik cevaplar gönderilecek.

Fotoğraflar klasörünü de elden geçiren Apple, kullanıcıların fotoğraflarını daha rahat ayırabilmesi için fotoğrafın çekilen yerine göre ayrılmasını sağlayacak. Örneğin Beyoğlu’nda çekilenler, Çengelköy’de çekilenler gibi…

Ve iOS 11’le gelen en büyük yeniliklerden biri Apple Files… Kullanıcılar dosyalarını artık daha derli toplu bir şekilde klasörlerde bulundurabilecek.

macOS High Sierra duyuruldu


Apple’ın bir diğer yeniliği ise MacOS High Sierra oldu. macOS High Sierra ile birlikte Federighi'nin ilk duyurusunu gerçekleştirdiği yenilik, Safari'nin videoların otomatik oynatılmaya başlandığı siteleri tespit ederek bunun önüne geçeceği oldu.

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...


Fotoğraflar, artık içeriklerin filtrelenmesini sağlayan yeni bir açılır menüye ve fotoğrafları çok daha detaylı bir şekilde düzenlemeyi sağlayan yeni araçlara sahip.

Posta uygulamasını da yenileyen Apple, bölünmüş ekran desteğini de kullanıcılarına sunuyor; böylece kullanıcılar internette işlerini hallederken diğer yandan mailleşebiliyor.

30 yıldır HFS dosya sistemini kullanan mac’ler, macOS High Sierra ile birlikte artık APFS dosya sistemini kullanacak.

watchOS 4’te yeni neler var?

Apple bu etkinliğinde yeni bir Apple Watch tanıtmadı; ancak Apple Watch’ları değiştirecek yeni yazılımı watchOS 4’ü gösterdi. Öncelikle yeni saat kadranları Apple’ın en önemli yaptığı değişikliklerden biri. Artık Mickey Mouse dışında kullanıcılar Toy Story karakterlerini de ekrana getirebiliyor. Aktivite uygulaması da yenilendi; aylık meydan okumalar eklendi. Bu sayede kullanıcılarher ay birbirinden zorlayıcı görevleri gerçekleştirirken hem motive olacak, hemde sağlıklarını daha üst seviyeye taşıyacaklar.

Bunun dışında Apple Watch’lar müzik dinleme alışkanlığınızı da değiştiriyor. Örneğin egzersiz yapmaya başladığınızda otomatik olarak başlayacak favori bir şarkı listesini önceden seçebileceksiniz. Egzersiz esnasında sola sürükleyerek müziği direkt kontrol etme imkanınız olacak.

Geliştirici sürümü bugün yayınlanan watchOS 4’ün herkese sunulacak sürümü ise sonbaharda yayında olacak.

10.5 inç'lik iPad Pro!

Apple bu etkinliğinde sadece yazılımsal yeniliklere imza atmakla kalmadı; cihazlarına da bazı yeni modelleri ekledi. 

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...


9.7 inç’lik ve 12.9 inç’lik dev iPad Pro dışında kullanıcıların artık bir seçeneği daha var: 10.5 inç’lik iPad Pro! Tam boyuttaki ekran klavyesiyle dikkat çeken iPad Pro’da 30 dil desteği veren Smart keyboard yani akıllı klavye de önemli bir özellik. 6 çekirdekli A10X Fusion işlemci kullanan iPad Pro’da yüzde 40 oranında daha hızlı grafik performansı veren 12 çekirdekli GPU da var. 10 saat batarya ömrü sunan cihazın USB 3.0 desteği de bulunuyor.

Arka yüzünde 12 MP iSight kamera bulunan cihaz 4K video çekimi yapabilirken, diğer yandan ön yüzünde de 7 MP FaceTime kamera bulunduruyor. En düşük 64 GB depolama alanı sunan yeni nesil iPad Pro’ların 256 ve 512 GB modelleri bulunuyor. Cihazın fiyatı ise 649 dolardan başlıyor.

Yeni iMac'ler gün yüzüne çıktı

Gücünü Intel Kaby Lake işlemcilerden alan yeni iMac Pro, 21.5 inç iMac’lerde 32 GB RAM seçeneği yer alırken, 27 inç modelde bu miktar 64 GB’a kadar çıkabiliyor. Tüm 27 inç iMac seçeneklerinde ve üst seviye olan 21.5 inç 4K Retina iMac’te Fusion Drive standart haline gelmiş durumda. Yüzde 50 daha hızlı SSD’ler ile 2 TB’a kadar depolama seçenekleri sunuluyor. Ürünün arkasında iki adet Thunderbolt 3 bulunuyor.

Gelelim grafiklere…Yeni nesil grafikler içinse bütünleşik Intel Iris Plus Graphics 640 kullanılıyor ve önceki nesle göre yüzde 80 daha fazla hız sağlanıyor. Ek olarak, 21.5 inç iMac’te AMD Radeon Pro 555 ve 560 (4 GB VRAM’e kadar) seçenekleri bulunuyor ve 3 kat daha fazla performans sağlanıyor. 27 inç 5K iMac ise AMD Radeon Pro 570, 575 ve 580 GPU (8 GB VRAM’e kadar) seçeneklerine sahip. Fiyatlar ise şöyle: 21.5 inç’lik modelin fiyatı 1049 dolardan başlarken, aynı ekran büyüklüğünde 4K iMac modeli ise 1299 dolardan satılacak. 5K iMac’te ise fiyat 1799 dolar ve 7 Haziran tarihinden itibaren kullanıcılar bu yeni ürünleri temin edebilecek.

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...


Gelmiş geçmiş en güçlü iMac: iMac Pro!

Tim Cook’un ‘bugüne kadarki en iyi iMac’ olarak tanımladığı ve üzerinde durduğu yeni nesil oyuncağı iMac Pro etkinliğin dikkat çeken cihazlarından biriydi. 27 inç Retina 5K ekranla sunulan iMac Pro, 18 çekirdek Intel Xeon işlemcilere kadar seçenekler sunuyor. 22 teraflop grafik performansı ile dikkat çeken cihazın özellikleri böyle de bitmiyor: Gelişmiş grafik düzenleme, sanal gerçeklik içeriği oluşturma, gerçek zamanlı 3 boyutlu render için biçilmiş kaftan.
En gelişmiş grafikleri sunan Radeon Pro Vega GPU’dan güç alan iMac Pro’da 4 TB’a kadar SSD bulunurken, diğer yandan 128 GB’a kadar da ECC bellek desteği var.

Cihazın Aralık ayında ilk etapta ABD’de satışa sunulması planlanıyor. Fiyatı ise biraz tuzlu: 4999 dolar.

Apple’dan kablosuz ev hoparlörü: HomePod

Haberin Devamı

Apple’ın yeni hoparlörü HomePod da ortaya çıktı. Daha çok Amazon Echo’ya meydan okuduğu dikkat çeken ürün yedi ses hüzmesi biçimlendirci ve kendi amfisine sahip tweeter dizilimi ile öne çıkıyor ve ilk bakışta dışarıdan Mac Pro’yu andırıyor. 18 cm ebatlarında olan HomePod odadaki konuma göre kendini ayarlıyor. Odada bulunduğu yere bakan HomePod, buna göre ses ayarını yapıyor. Ürünün üzerinde bulunan 6 farklı mikrofon ise gelişmiş çok kanallı eko önleme özelliği ile bütünleşmiş.

iOS 11, iMac Pro, yeni iPad Pro, MacOS High Sierra ve daha fazlası...

Apple Music ile bir araya geldiğinde farklı özelliklere de kavuşan HomePod ile örneğin Hey Siri dediğinizde hoparlörünüz sizi dinlemeye başlıyor ve sorularına yanıt buluyor. Siri gösrergesi HomePod’un hemen tepesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Ürün sadece uzay grisi ve beyaz renk seçenekleriyle 349 dolarlık fiyatla geliyor. Cihazın satışa sunulacağı tarih ise yıl sonu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!