Huawei MateBook 16 incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2022 13:00

Huawei’nin bugüne kadar geliştirdiği en güçlü dizüstü bilgisayarı olan MateBook 16’yı yakından inceliyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda sunduğu ürünlerle Türkiye’de büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başaran Huawei, yeni ürünlerini ardı ardına Türkiye’ye getirmeye devam ediyor. Huawei, bulunduğu her alanda iddialı bir marka. Özellikle de dizüstü bilgisayar sektörü söz konusu olduğunda Huawei’nin hem pek çok ürünü var, hem de bu ürünlerine ilgi oldukça büyük. MateBook markasını kısa sürede hafızalara kazıyan Huawei, bu kez bu serinin en güçlü bilgisayarını satışa çıkardı.

MateBook 16, MateBook serisinin geldiği son nokta. Tasarımıyla MateBook çizgisini aynen devam ettiriyor ve üstüne de koyduğu bir dizi yenilik var. Adından da anlaşılacağı üzere 16 inç’lik bir ekran büyüklüğümüz var. MateBook serisinin en büyük ekranı bu üründe.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Büyütülmüş bu FullView ekran hem net hem de geniş bir görüntüleme deneyimini bir arada sunuyor. 2520x1680 piksel ekran çözünürlüğü ve 1500:1 kontrast oranıyla dikkat çekiyor; ekran çerçeveleri ise olabildiğince ince. Üç yanı 5.2 mm’lik dar çerçevelerle bütünleşen ekran, yüzde 90 oranında ekran/gövde oranıyla öne çıkıyor.  Ekranı zaten oldukça büyük, bir de çerçeveler ince olduğundan ekran daha da büyük duruyor.

Haberin Devamı

Ekrana yansıyan renkler capcanlı. İşiniz gereği fotoğraf veya video düzenliyorsanız bu ekranı seveceksiniz, bu açıdan profesyonel bir ekrana sahibiz. Karşımızda gerçeğe en yakın renkleri sunabilen dünyanın ilk dizüstü bilgisayarı var. 

Huawei MateBook 16 incelemesi

Göz dostu bir ekranın karşısına geçtiğimizden uzun saatler çalışsak da gözlerimiz yorulmuyor, baş ağrısı çekmiyoruz. Bunda elbette Düşük Mavi Işık ve DC kararma teknolojisi etkili oluyor. 

Hem zararlı mavi ışık engelleniyor hem de görünmez titremeler yüzünden gözlerimiz zarar görmüyor, ağrı yapmıyor.

MateBook 16, gündelik kullanımda her koşulda bize ayak uydurabiliyor. Gün ışığı altında çalışmanız gerekse bile sorun değil. 300 nit parlaklık seviyesine ulaşabilen ekran, bu sayede içerikleri belirgin bir şekilde yansıtıyor ve rahatça çalışabiliyoruz.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 kg ağırlığında ve ürünün kasası, MateBook çizgisini devam ettiriyor. Daha pürüzsüz yapıda ve gerçekten de şık görünüyor. CNC Seramik Kumlama işleminden geçen yüksek mukavemetli alüminyum alaşımlı metal gövde MateBook 16’ya ayrı bir kalite ve hava katıyor.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Biraz da klavye ve touchpad’den konuşalım. Glass3 Touchpad ultra-geniş büyüklükte ve rahatça çalışabiliyoruz. Dokunmatik yüzeyi daha hassas ve rahat bir şekilde kullanılabilsin diye cam malzeme ile kaplanmış. Ayrıca Huawei Share teknolojisini de bu yüzeye entegre edilmiş ve Huawei telefonlarınız anında bilgisayarınızla eşleşebiliyor.

Haberin Devamı

MateBook serisi her dizüstü bilgisayar modelinde olduğu gibi, MateBook 16 da oldukça ergonomik yapıda olan bir klavye kullanıyor. Tuşlar hassas ve parmağınızı zorlamadan uzun saatler çalışabiliyoruz. Klavye aynı zamanda arkadan aydınlatma özelliğine de sahip ve ışığın yetersiz olduğu durumlarda fazlasıyla iş görüyor.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Aynı zamanda klavye, gizli bir kameraya da ev sahipliği yapıyor. Ekran çerçevelerinin ince olmasını biraz da kameranın klavyede yer almasına borçluyuz. Kamera için özel bir tuş ayrılmış ve kullanacağımız zaman açarken, kullanmadığımızda görünmez bir yapıda oluyor. Böylece kamera kapalıyken ‘acaba izleniyor muyum’ sorusunu kendimize sormamamıza gerek kalmıyor ya da kameranın üzerine bant çekmekle uğraşmıyoruz. Bu açıdan da kullanıcıların gizliliğini önemseyen, Huawei’ye yakışı bir tasarım olmuş.

Haberin Devamı

Güç tuşu klavyenin sol üst kısmında bulunuyor. Diğer MateBook’larda olduğu gibi bu tuş, aynı zamanda parmak izi korumasından da sorumlu. Parmak izinizi tanımladıktan sonra hiç şifre girmekle uğraşmadan sadece bir kez dokunarak bilgisayarınızı hızlıca açabiliyorsunuz.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Yeni MateBook, portlar bakımından da zengin. Sol kısmında iki adet USB Type-C girişi, bir adet HDMI 2.0 yuvası ve 3.5 mm kulaklık girişi yer alırken, sağ kısımda ise 2 adet USB 3.2 yuvası dikkatimizi çekiyor.

En başında da söylediğim gibi MateBook 16, geliştirilmiş en güçlü MateBook modeli olma özelliğine sahip. AMD Ryzen 7 5800H serisi işlemciden gücünü alıyor ve beraberinde Radeon Graphics ekran yongası tercih edilmiş. 16 GB RAM ve 512 GB SSD de bu güçlü donanıma eşlik ediyor. Mühendisler, mimarlar ve tasarımcılar uygulamalarını akıcı bir hızda kullanabilirken, canınız oyun oynamak isterse de MateBook 16 sizi yarı yolda bırakmıyor.

Haberin Devamı

Bu güçlü performansın düşmemesi için etkin bir soğutma oldukça önemli. Çift Huawei Shark Fin fan tasarımı ve Çift Soğutma Borusu da bu yüksek performansın korunmasını sağlıyor. Yükseltilmiş soğutma sistemi, daha hızlı ısı dağılımı sağlıyor, yoğun kullanım altındayken de dizüstü bilgisayarınızı serin tutuyor. Aşırı ısı hissetmediğiniz için dizüstü bilgisayarınızı bacaklarınıza koyarak da rahatça kullanabiliyoruz.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Bu güçlü donanıma iyi bir ses sistemi de eşlik ediyor. Ön yüzde yer alan 2W çift hoparlör, 45 Hz ses kalitesi ile birlikte surround ses deneyimi vadediyor. MateBook 16’nın ses performansı beklediğimden çok daha iyi ve bu hoparlörlerle beraber film izlemek de ayrı bir keyif.

Uzaktan çalışmak artık hayatımızın bir parçası ve pek çok kişi evinde veya bir kafede işlerini sürdürüyor. Toplantılara da bu nedenle çoğu zaman bilgisayar başında katılıyoruz. Bu nedenle bulunduğumuz ortamın gürültüsünü toplantıya yansıtmamak önemli. Huawei’nin sunduğu AI destekli gürültü engelleme özellikli çift mikrofonu, işte bu sorunu ortadan kaldırıyor. Hem 5 metre mesafede dahi sesi oldukça iyi alabiliyor, hem de arka plan gürültüsünü yok ediyor.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Ve geldik batarya performansına. MateBook 16’yı tam şarj ettiğinizde yaklaşık 12.5 saatlik bir kullanım ömrü elde ediyorsunuz. Yani evden çıkarken şarj adaptörünü yanınıza almasanız da tüm gün size eşlik edecek kadar uzun bir batarya ömründen söz ediyoruz.  Uzun batarya ömrü dışında yeni MateBook oldukça hızlı şarj oluyor. 135W hızlı şarj sayesinde bilgisayarı 15 dakika bile şarj etseniz, rutin işleriniz için 3.5 saatlik batarya ömrü elde ediyorsunuz.  Bu şarj adaptörü SuperCharge teknolojisini de destekliyor ve diğer Huawei cihazlarını da şarj etmek için kullanabiliyoruz.

Windows 11 yüklü olarak gelen MateBook 16, yeni Windows sürümünün sunduğu avantajları kullanıcılarla buluşturuyor. Telefonunuzu bilgisayarınızla birleştirerek daha verimli bir çalışmayı mümkün kılan özel yapı sayesinde telefonunuzun ekranını doğrudan MateBook’un ekranına yansıtabiliyorsunuz. Böylece telefonu kenara bırakıp bilgisayar üzerinden kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Telefon üzerinden arama yaparken dahi bilgisayarınızı kullanabiliyorsunuz. Kolayca dosya alışverişi yapabileceğiniz gibi, birden fazla telefon uygulamasını da eşzamanlı olarak kullanabilmek mümkün.

Çoklu ekran paylaşımı özelliği sayesinde de örneğin MatePad Pro ile üç farklı yol ile bağlantı kurabilirsiniz. İster dosyaları iki cihaz arasında sürükleyerek transfer edin, ister tablette çalışırken bilgisayarınızdaki işlere de devam edin. Seçim sizin.

Huawei MateBook 16 incelemesi

Huawei Cloud servisi bu cihazın kullanıcısına sunduğu bir başka avantaj… Özellikle son yıllarda iş dünyası hibrit bir modele geçti. Her nerede olursak olalım, farklı Huawei cihazlarımız üzerinden dosyalarımıza her yerde ulaşmak önceliğimiz. İşte Huawei Cloud bu noktada ortaya çıkıyor. Bilgisayar sahipleri artık dosyalarını doğrudan PC'lerinden şifreli bir bulut deposunda güvenli bir şekilde saklayabilirken, istedikleri zaman istedikleri yerden erişebilme veya yönetebilme imkanına sahip. Huawei  Cloud’a cloud.huawei.com adresinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Huawei MateBook 16, şık tasarımından donanım özelliklerine ve ekosistem ürünleri arasındaki müthiş uyuma kadar birçok noktada kullanıcısının seveceği özelliklere sahip. Fiyata gelince… 27 inç Huawei MateView GT monitör ve Bluetooth mouse ile birlikte 21.999 TL.



İlandır






BAKMADAN GEÇME!