Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya

Güncelleme Tarihi:

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 13:54

Horizon Zero Dawn son günlerin en çok ses getiren oyunlarının başında geliyor. Oyunun satışa çıkmasıyla birlikte oyunseverlere yepyeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Dünyayı esir alan makineler her yere egemen olurken, insanlık kabile hayatı yaşamak durumunda kalmıştır ve makinelere karşı Terminatör filmindeki Skynet'ten öte çok daha güç şartlarda bir mücadele sizleri bekliyor. Horizon Zero Dawn'ın 5 yıl gibi uzun bir sürede hazırlandığını da belirtelim. Peki oyunda bizi başka neler bekliyor?

Haberin Devamı

Horizon Zero Dawn iki ayrı çağı bir araya getiriyor. Oyun aslında hem gelecekten hem de tarih öncesi çağdan izler taşıyor. Atlar, dinozorlar, göreceğiniz her şeyin aslında organik olmadığını, hepsinin makineden ibaret olduğunu gördüğünüzde nasıl bir dünyada olduğunu görüp şaşırmamak elde değil. Tabii akla şu soru da geliyor: Dış dünyayı makineler nasıl bu denli yoğun şekilde esir alabildi? İnsanlığa ne oldu da makinelerin gölgesinde kaçak hayatı sürmeye başladı? 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya


Guerrilla Games'in 5 yıl gibi uzun bir sürede geliştirip satışa sunduğu Horizon Zero Dawn'da ana karakterimizin ismi ise Aloy. Bizlerin kontrol ettiği karakterin adı Aloy ve oyuna Aloy’un bebekliği ile başlıyoruz, ardından 6 yaşındaki halinin kontrolünü alıyoruz ve en sonda da yetişkin bir Aloy ile ana oyuna başlıyoruz. Ana karakterin, muhtemel bir serinin ilk oyununda bu şekilde tanıtılması gerçekten kusursuz bir başlangıç. Oyuncu, bu sayede Aloy ile rahatlıkla bir bağ kurabiliyor. 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya


Horizon: Zero Dawn evreninde Aloy ve onun dışlanmışlığı büyük öneme sahip. Özellikle insanların bakış açıları bu yeni dünyaya karşı olan tutumunuzu ve bilgilinizi etkiliyor. Onlarla konuşmaya çalışmalı ve Aloy'un neden dışlanmış olduğunu öğrenmek zorundasınız. Bu aynı zamanda oyunun miti içerisinde de önemli bir yere sahip. Oynanış konusundaysa Horizon: Zero Dawn çıtayı yüksekte tutmayı başarıyor. Oldukça akıcı oynanış dinamikleri sizin oyunda vakit geçirdiğiniz süreyi hayli eğlenceli kılıyor. 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya

Haberin Devamı

Yine de oynanış bazı noktalarda tekrara düşüyor. Yan görevlerin hikayeleri, hikaye arka planları son derece özenli olduğu için sizi bir şekilde oyalayabiliyor. Ama bazı görev bölgelerinin çok iç içe olması can sıkıcı diyebiliriz. Çünkü saatlerce aynı bölgede kalmak, açık dünya oyunu için kötü bir bölüm tasarımı örneği. Oynadığımız oyun, bir rol yapma oyunu olduğu için söyleyeceğimiz şeyleri bazı zamanlarda biz seçebiliyoruz. Bu noktada, 3 farklı seçeneğimiz oluyor. Bu 3 seçenekte, ya kalbimizi dinleyip, cevap veriyoruz, ya beynimizi çalıştırıp, zekice bir cevap verebiliyoruz, ya da öfkeli bir şekilde cevap verebiliyoruz. Bu 3 seçenekten birini seçmemiz, gelecekte yaşanacak bazı olayları etkileyebiliyor fakat oyunun gidişatını değiştirecek seviyede büyük değiller. Minimum seviyede etkileri bulunuyor bu seçeneklerin. 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya


Bir yol yapma oyununda en önemli şeylerden bir tanesi de kesinlikle oynanıştır. Oyun içerisinde bir dövüş/savaş sistemi bulunuyor. Hem makinelerle, hem de insanlarla savaşabildiğimiz bu oyundaki ana silahımız ise mızrak ve yay/ok ikilisi. Mızrağımız sürekli standart fakat mızrak haricinde kullanabileceğiniz 4 farklı silah bulunuyor. Bu silahlar, avcı yayı, keskin nişancı yayı, sapan ve bir tuzak silahı. Tuzak silahı ile adı üstünde tuzak kurabiliyorsunuz. Sapan ile daha çok bomba atıyorsunuz. 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya


Oyunumuz, bir rol yapma oyunu olduğu için, yetenek ağacı sistemi de bulunuyor. Her seviye atladığımızda bir yetenek puanı kazanıyoruz ve 3 farklı daldan yetenekleri, bu puanlar ile açabiliyoruz. Bu yetenek ağacı dallarından ilki, temelinde gizliliği ele alıyor. Diğeri ise yay/ok kullanımını. Sonuncusu ise daha çok saldırı harici şeyleri ele alıyor. Mesela ganimet toplarken, daha fazla ganimet çıkması gibi. 

Horizon Zero Dawn: Makinelerin insanları esir ettiği bir dünya


Oyunda düşmanlarınıza 2 farklı şekilde yaklaşabiliyorsunuz. Bu şekiller, gizlilik ve bodoslama dalma üzerine. Bodoslama girmek hiçbir zaman ideal bir yön olmuyor çünkü oyundaki düşmanlarınız, siz seviye atladıkça kendisini geliştiriyorlar. Yani hiçbir zaman kolay bir mücadele içine girmiyorsunuz. Bu yüzden gizlilik, oyunun temeli gibi görünüyor. Çünkü gizlilik sayesinde birçok makineyi, yetenekler sayesinde tüm makineleri ve insanları, gizli saldırılar ile öldürebiliyorsunuz sorunsuz bir şekilde.

Sonuç itibariyle Horizon: Zero Dawn gerçekten de başarılı bir yapım olmuş ve 5 yıl beklediğimize fazlasıyla değmişe benziyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!