Güvenli internet için 7 altın öğüt

Güncelleme Tarihi:

Güvenli internet için 7 altın öğüt
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 11:11

Bilgisayar karşısında giderek daha çok zaman geçiren çocukları internetin zararlı yanlarından korumayı da unutmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Ailelerin bu konudaki endişelerine değinen ESET Teknik Eğitim Müdürü Randy Abrams, “Gerçekten endişe edilecek alanlar var. Özellikle sosyal medyada çocuklarımız kimlerle konuşuyor? Aileler, çocuklarının yaşıtları da olsa kimlerle irtibat kurduğunu merak ediyor olabilirler. Bazı aileler ise çocuklarının internet başında ne kadar zaman geçirdiğini merak edebilirler” değerlendirmesini yaptı. Abrams, bu nedenle  çocuklar ve ailelerin çevrimiçi güvenliği için öğütlerde bulundu.

ESET’in 7 Altın Kuralı – Çocuklar ve Aileler için Çevrimiçi Güvenlik

1.   Uyanık olun ve çocuğunuzun internet bağlantılarını kontrol altında tutun. Bir parola belirleyerek çocuğunuzun sadece sizin gözetiminizde olabileceği saatlerde internete girmesine izin verin. Bilgisayar
kullanımı ile ilgili kesin kurallar belirleyin.

Haberin Devamı

2.   Çocuklarınızı internet gizliliğinin önemi hakkında bilgilendirin. İnternette ve sosyal ağlarda hiçbir zaman kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini iyice anlamalarını sağlayın.

3.   Web kameranızı kontrol altında tutun, saldırganlar tarafından kötü amaçlarla kullanılırlar.  Kullanmadığınız zamanlarda kamerayı kapatın hatta fişini çekin. İnternette siz fark etmeden kameranızı kullanan zararlı yazılımlar mevcut. Çocukların kamerayı yalnızca sizin gözetiminizde ve
arkadaşları ya da aile bireyleri ile görüşürken kullanmalarını sağlayın.
4.   Güncel bir antivirus ve güvenlik yazılımı, günümüzde olmazsa olmaz şartlardan. Şu an için Beta versiyonu incelenen ESET Smart Security BETA 5 kullanıcının yaşına göre belirlenebilen aile koruma filtreleri içeriyor. Filtrelere ek olarak zararlı yazılım bulaştırma riski olan web sitelerini otomatik olarak engelliyor. Ayrıca aileler, 20 değişik kategorideki web sitelerine erişimi engelleyebiliyor.

5.   İnternet tarayıcınızın tarama geçmişini inceleyin. Geçmiş silinmiş ise çocuğunuzla bir konuşma yapma vakti gelmiş demektir.

6.   Facebook üzerinde çocuğunuz ya da siz duvarınızı, haber kaynağınızı “Herkes” ya da “Arkadaşlarımın Arkadaşları” ile paylaşıyorsanız zaten baştan kaybetmişsiniz demektir. Kullanıcılardan biri dikkatsiz bir şekilde zararlı bir Facebook uygulaması çalıştırdığı anda kişisel bilgileriniz tüm dünyaya açabilir.

Haberin Devamı

7.   İnternette paylaşılan hiçbir bilgi kaybolmaz. Bir fotoğrafı sildiğinizde hatta tüm hesabınızı kapattığınızda tüm veriniziotomatik olarak sildiğinizi zannetmeyin. Resimler veya kişisel bilgiler çoktan başka birinin bilgisayarına kaydedilmiş olabilir. Çocuklar ve aileleri, hangi resim ve bilgilerin internete koyulacağını iki defa düşünmelidirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!