Google 'sinemanın ilk çıplak kadını' Hedy Lamarr'ı doodle yaptı

Güncelleme Tarihi:

Google sinemanın ilk çıplak kadını Hedy Lamarrı doodle yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 09:24

Google, özel günlere veya özel kişilerin doğum günlerine özel doodle hazırlamaya devam ediyor. Bugün de yani 9 Kasım 2015 Pazartesi gününe özel Hedy Lamarr'ın 101.doğum günü logosu yayınladı. Peki, gece yarısına kadar yayında olacak olan doodle sahibi kimdir ? Hedy Lamarr'ın çok ilginç bir hayatı var. O hem sinemanın ilk 'çıplak' kadını hem de bir mucit. Çünkü, hayatımızı değiştiren GSM, GPS ve Wi-Fi teknolojilerinin mucitleri arasında yer almakta. İşte Hedy Lamarr hakkında detaylı bilgiler…

Haberin Devamı

Hedy Lamarr, Google Doodle'ın bugünkü konuğu oldu. Peki, Hedy Lamarr kimdir?

HEDY LAMARR KİMDİR?

9 Kasım 1914 doğumlu olan Hedy Lamarr, 1933 yılında Çek yapımı Ecstasy isminde rol almıştı. Sinema tarihinin ilk çıplak kadını unvanına sahip olan Hedy Lamarr, ilk sevişme sahnesinde yer almasına rağmen beyaz perdeye aktrisin sadece yüzü lanse edilmişti. Bu sahnenin ayrıca sinema tarihindeki ilk kadın orgazmı olduğu da düşünülmektedir.

Google sinemanın ilk çıplak kadını Hedy Lamarrı doodle yaptı

Hedy Lamarr, bu filmin ardından Adolf Hitler'in silah tüccarı olan Friedrich Mandl ile evlenmiştir. F.Mandl, Hedy Lamarr'ın sinema filmlerinde oynamasını engellemiş daha sonra Hedy Lamarr bilime yönelmiştir.

Haberin Devamı

Google sinemanın ilk çıplak kadını Hedy Lamarrı doodle yaptı

Hedy Lamarr, beyaz perde aşkına yenik düşer ve F.Mandl'a uyku ilacı vererek evinden kaçar ve Hollywood'un yolunu tutar.

İlk önce Londra’ya gitti. Bir süre sonra eşinden boşanıp küçüklükten beri hayalini kurduğu Hollywood’a taşındı. Burada tanıştığı yapımcı Louis Burt Mayer, ona yıldızlığa uzanan yolun kapılarını açtı. 1940'tan 1958'e kadar Clark Gable, James Stewart ve Spencer Tracy gibi oyuncularla 20'nin üzerinde filmde rol alan Lamarr, artık dönemin sinema eleştirmenleri tarafından ‘Dünyanın en güzel kadını’ olarak nitelendirilmekteydi. Ancak Lamarr, setlerden arda kalan zamanlarda, filmlerinde canlandırdığı vamp kadın karakterlerine taban tabana zıt bir projeyle uğraşmaktaydı.

Google sinemanın ilk çıplak kadını Hedy Lamarrı doodle yaptı

Evinin yakınında oturan müzisyen George Antheil’e 1940’ta uzaktan kumandalı torpido hakkındaki düşüncelerini anlattı. Müzisyen komşusu Antheil ile ortaklaşa yürüttüğü projenin hedefi, nefret ettiği Naziler tarafından hedefi değiştirilemeyecek torpidolar üretmekti.

Haberin Devamı

History Channel'ın hazırladığı Hedy Lamarr belgeseli

Çünkü o dönemde tek bir radyo frekansı aracılığıyla kontrol edilen torpidolar, frekansı tespit eden düşman donanması tarafından etkisiz hale getirilebilmekteydi. Lamarr’ın amacı; uzaktan kontrollü torpidoların, düşmanın sinyal karıştırıcıları (jammer) nedeniyle kontrolünün kaybedilmesini önlemekti. Torpidoyu yönlendiren radyo frekansı düşman tarafından tespit edilirse, sistem elektronik olarak kilitlenir ve kontrol kaybedilirdi. Hedy, bunun çözümünü bulmuştu ama teknik desteğe ihtiyacı vardı.

Sinema tarihinin en unutulmaz 100 sahnesi

2000 yılında hayata gözlerine yuman Hedy Lamarr, 20'nin üzerinde filmde rol almıştır.

Haberin Devamı

Google sinemanın ilk çıplak kadını Hedy Lamarrı doodle yaptı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!