Google Bilim Fuarı 2016’da Türkiye'den iki proje bölge finalisti oldu

Güncelleme Tarihi:

Google Bilim Fuarı 2016’da Türkiyeden iki proje bölge finalisti oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 11:38

Dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2016’da bölgesel finalistler belli oldu.

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2016’da bölgesel finalistler belli oldu. 

Bu yılın bölgesel finalist olarak seçilen projeleri arasında Türkiye’den de iki proje yer alıyor. 

Bölgesel finale kalan genç bilim insanları, 28 Eylül 2016’da Mountain View Kaliforniya’da düzenlenecek ödül törenine katılacak Global Finalistler arasında yer almak için yarışacak. 

İÇME SUYU FİLTRELEMEK İÇİN 'UCUZ' YÖNTEM 

İstanbul’dan Esra (13), yüksek derecede sanayileşmiş bölgelerde yaşayanların ve buraları ziyaret edenlerin kurşun içermeyen içme suyuna erişmelerinin ne kadar zor olabildiği konusunda kaygılanan bir öğrenci.  

Çoğu ziyaretçiye şişelenmiş su içmeleri ve duş alırken veya dişlerini fırçalarken ağızlarına musluk suyu girmesinden kaçınmaları tavsiye ediliyor. İnsanların bu sorundan kaçınmasını sağlayacak yeni bir filtreleme çözümü fikrinden esinlenen Esra, filtre olarak midye kabuklarının kullanımını araştırdı.  

Haberin Devamı

Yaptığı çalışmalar midye kabuklarının toprak, su ve daha birçok kaynaktan kurşunu absorbe etmek için ideal olduğunu ortaya koydu. Üstelik çok da ucuza mal oluyorlar. Şimdi Esra, herkese temiz su sağlamak için bu filtreleme çözümünü ülkesinde tanıtmanın hayalini kuruyor. 

DEPREME KARŞI 'KOLAY' ÖNLEM 

On beş yaşındaki İlayda ve Ezgi İzmir’de yaşıyor. Türkiye’de 2011 yılında gerçekleşen 7,1 büyüklüğündeki deprem 600’den fazla cana mal oldu ve uzmanlar Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki gerilim artmaya devam ederken önümüzdeki on yıl içerisinde çok daha büyük zararların ortaya çıkabileceğini tahmin ediyor.  

Türkiye’deki binaların çoğunun eski olması nedeniyle bilim insanları bu binaların güçlendirilmesi ve binlerce kayba neden olabilecek potansiyel bir depremle baş edebilme konusunda kentteki görevlilerin eğitilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor. İlayda ve Ezgi de topluma yardımcı olmak amacıyla binaların güçlendirilmesi için kolayca elde edilebilen bir malzeme arayışına girdiler: ‘Alüminyum içecek kutuları’. İlayda ve Ezgi, geleneksel beton binaları doldurarak darbelerin verdiği zararı absorbe etme yeteneğini %32 ile %61 arasındaki oranlarda artıran bir çözüm tasarladı.  

Haberin Devamı

İkili şimdi, ileride gerçekleşmesi muhtemel bir depremde güvenliklerini artırmak için topluma yardımcı olabilmek konusunda oldukça heyecanlı. 

BAKMADAN GEÇME!