Fiber internette aylık abone artışı dörde katlandı

Güncelleme Tarihi:

Fiber internette aylık abone artışı dörde katlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 11:58

BTK verilerinden derlenen analize göre, fiber internette aylık abone artışı dörde katlandı.

Haberin Devamı

Fiber internet abone sayısındaki aylık artış, 2011’in ilk çeyreğinde 8 bin 600 iken, 2012’nin ilk çeyreği sonunda 37 bine çıktı. Giderek ivmelenen bu talep sonucunda, 2011 Mart ayı sonunda yaklaşık 164 bin olan fiber internet abone sayısı, 2012 Mart sonu itibariyle 380 bine yaklaştı. Aynı dönemde, sabit internet pazarında fiber internetin payı ise yüzde 2’den yüzde 5’e yükseldi. DSL abone sayısı ise 2011 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana azalıyor. DSL internetin sabit internet pazarı içerisindeki payı son bir yıl içerisinde yüzde 91’den yüzde 87’ye geriledi.

Sabit İnternet Abone Sayıları

Fiber internette aylık abone artışı dörde katlandı


2012 yılının ilk çeyreği itibariyle sabit genişbant internet abonelerinin yüzde 82’sinin 8 Mbit/s’ye kadar internet kullandığını ve bu oranın 2 sene önce sadece yüzde 42 olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “İnternet kullanım alışkanlıklarımız ve sunulan tarifeler değiştikçe, hız da önemli bir seçim kriteri haline geldi. Sabit pazarda internet kullanım miktarı 2010 yılının ilk çeyreğinde 290 bin TByte iken, 2012 ilk çeyrekte 540 bin TByte’a yükseldi. Artık tarifelerin hem hızlarının hem de kotalarının tarife seçerken çok daha fazla sorgulanması gerekiyor. Fiyat farklılıklarını daha bilinçli incelemek gerekiyor” diye konuştu.

“Tarife seçimi yaparken dikkat edilmeli”

BTK’nın son aldığı kararla limitsiz internette en düşük hızın 1 Mbit/s’den 3 Mbit/s’ye çıkarıldığını da ekleyen Sungurlu, “Özellikle fiber internette hız sorunu çok olmadığı için kotalı tarifelerde limit aşımı daha çok gündeme geliyor. ADSL’de de fiberde de kotalı tarifelerde 1 GB aşımda yaklaşık 9,5 TL ilave ücret ödeniyor. Ancak tarife seçilirken bu detay atlanabiliyor. Sonuç olarak tüketici, kotalı tarife satın almış ama ay sonunda kotasız tarife kadar hatta daha fazla para ödemiş olabiliyor. Aslında limitsiz tarifelerle limitli tarifler arasındaki fiyat farkı da çok yüksek değil. Üstelik BTK’nın son kararı ile limitsiz tarifelerde Adil Kullanım Noktası aşıldığında dahi artık internet hızı 3 Mbit/s’ye düşüyor. Bu durum limitsiz tarifeleri daha da cazip hale getirdi. Karşılaştırma sonuçlarımıza göre, en uygun 20 Mbit/s limitsiz fiber internet aylık ortalama bedeli, en uygun 8 Mbit/s limitsiz ADSL tarifelerinden yüzde 40 daha pahalı ama çok daha hızlı internet bağlantısı imkânı sağlıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!