Eski oyunları Windows 7 ve Windows 8'de oynayın!

Güncelleme Tarihi:

Eski oyunları Windows 7 ve Windows 8de oynayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 07:06

Eski 16-bit oyunları yeni nesil 64-bit işletim sisteminizde oynamaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Windows'un 64-bit sürümlerinin 16-bit döneminden kalma yazılımları çalıştırmadığını biliyor muydunuz? Bu çoğu kullanıcı için belki sorun değil, zira Windows'un son 16-bit'lik sürümü olan Windows 3.1, 1992'de yayınlanmıştı. Peki ama çalıştırmak istediğiniz çok eski bir uygulama veya oyun varsa ne yapabilirsiniz?

16-bit Windows programlarını 64-bit işletim sisteminizde çalıştırmanın hala bazı yolları var. Bunun için iki ana yoldan birini takip etmeniz gerekiyor. Birinci yolda bir sanal makine kullanmanız, ikinci yolda ise çalıştırmak istediğiniz yazılımın alternatif bir sürümünü bulmanız gerekiyor.

Yol 1: Sanallaştırma veya emulation

Windows XP Modu: Windows 7 kullanıcıları, Windows XP'nin sanal bir sürümünü çalıştırmaya izin veren bir işleve sahipler. XP Modu, Windows XP'nin 32-bit sürümünü çalıştırdığı için, 16-bit oyunları da çalıştırabiliyor.

Haberin Devamı

Kendi VirtualBox'unuzu oluşturun: Eski bir Windows CD'niz varsa, VirtualBox ile kendi sanal Windows 3.1 bilgisayarınızı oluşturabilirsiniz.

Windows 3.1'i DOSBox'ta çalıştırın: DOSBox, eski DOS yazılımlarını Windows'ta çalıştırabiliyor. Muhtemelen bilmediğiniz bir detay ise, Windows 3.1'in de eski bir DOS yazılımı olduğu ve DOSBox'ta çalışabildiği.

Windows 3.1'i DOSBox'ta nasıl çalıştıracağınızı buradaki kılavuzdan öğrenebilirsiniz.

Wine: 16-bit Windows yazılımlarını Linux ve Mac'te Wine sayesinde kolayca çalıştırabilirsiniz.

2. Yol: Yazılımın başka bir sürümünü bulun

Sanallaştırma işi size çok karışık geldiyse, çalıştırmak istediğiniz programın 32-bit sürümünü bulmanız yeterli olacaktır. Bunun için bir miktar araştırma yatmanız gerekebilir, ancak çoğu yazılımın 32-bit sürümünü bulabilirsiniz.

Programların 32-bit veya 64-bit mimari için yenilenen sürümlerinin, 16-bit sürümlerinden daha farklı (veya daha iyi) görünebileceğini söyleyelim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!