En yeni virüs, en hızlı Türkiye’de yayıldı

Güncelleme Tarihi:

En yeni virüs, en hızlı Türkiye’de yayıldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 26, 2010 11:01

ESET’in hazırladığı bilgisayarlara yönelik son Dünya Tehdit Raporu’na göre Temmuz ayında “Win32/Dursg.A“ adlı yeni bir virüs belirlendi.

Haberin Devamı

Bir truva atı olan bu zararlı yazılımın, henüz çok yeni olmasına karşın dünyada en hızlı Türkiye’de yayıldığı tespit edildi. Türkiye’deki hızlı yayılış, bu tehditi dünya sıralamasında 8.‘inci sıraya oturttu. Rusya kaynaklı olduğu tahmin edilen truva atı, arama motorlarındaki sonuçları reklam içeren başka sayfalara yönlendiriyor.

Temmuz ayının en yeni tehditi olan “Win32/Dursg.A“, ağırlıklı olarak Türkiye’deki bilgisayarları tehdit ediyor ve dünya genelindeki %1.14’lük tespit oranıyla ÅŸimdiden 8. sıraya ulaÅŸtı. ESET, “Win32/Dursg.A“ isimli tehdidin bu kadar yükselerek dünya listesinde ilk 10’a girmesinin sebebini ESET kullanıcılarının Türkiye pazarına hakim olmasıyla açılıyor. Bu truva atı, ÅŸu anda Türkiye’de ülkede tespit edilen tüm tehditlerin %9.71’ini oluÅŸturuyor.Â

Haberin Devamı

Başka sayfalara yönlendiriyor
Rus menşeili olduğu tahmin edilen “Win32/Dursg.A“, arama motorlarındaki sonuçları reklam içeren başka sayfalara yönlendiriyor. Zararlı yazılım, çalışma zamanında UPX sıkıştırması kullanarak, antivirus tarayıcılarından gizlenmeye çalışıyor ve Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera gibi popüler internet tarayıcılarının normalde Google, Yahoo, MSN, Bing olması gereken arama ayarlarını değiştirerek, belirli bir kelime arandığında reklam (adware) barındıran sitelere yönlendiriyor.

İlk üç sıra değişmiyor
Dünyanın en çok kullanılan antivirüs programlarından NOD32’yi geliştiren yazılım kuruluşu ESET’in hazırladığı Dünya Tehdit Raporu’na göre ilk üç sıradaki tehdit ise yine değişmedi. Uzun zamandır dünya tehdit listesindeki liderliğini kimseye bırakmayan solucan “Win32/Conficker“, ikinci sıradaki “INF/Autorun“ ve bir truva atı olan “Win32/Agent“, dünyanın en yaygın zararlı yazılımları olmayı sürdürüyor.

Tehditlerden korunmak için
ESET, sistem yamalarını güncel tutmayı, Autorun yani “otomatik çalıştır“ özelliğini devre dışı bırakmayı ve güncel bir antivirus yazılımının kullanılmasını tavsiye ediyor.

ESET ThreatSense.Net verilerini göre Temmuz 2010 Dünya Tehditleri

En yeni virüs, en hızlı Türkiye’de yayıldı


Söz konusu virüs Türkiye’de neden hızla yayılıyor?

Haberin Devamı

Bu virüs yayılma şekli itibariyle Türkiye’de çok sık kullanılan torrent, limewire, edonkey gibi P2P dosya paylaşım yazılımları aracılığıyla yayılıyor. Bu dosya paylaşım araçlarıyla özellikle popüler müzik (mp3) ve video (divx)  indirmek isteyen kullanıcılar, farkına varmadan virüs dosyalarını indirip sistemlerine bulaştırıyorlar. Örneğin virüs, kendini vizyona yeni girmiş bir filmin DVD sürümü gibi göstererek daha çok ilgi çekiyor ve böylece daha çok kullanıcıya bulaşmayı başarıyor.

Genel olarak virüslerin ülkemizde hızlı yayılmasının sebepleri arasında yukarıda belirttiğim dosya paylaşım programlarının yanında, forumlar ve diğer korsan paylaşım sitelerinin ve korsan içeriğin indirilmesi ve kullanılmasının çok yaygın olmasını gösterebiliriz. Korsan yazılımlar ve crack yazılımların (legal yazılımların lisanslama sistemini atlatan yazılımlar) kontrolsüz olarak indirilip çalıştırılması, pek çok virüsün kolayca sisteme bulaşmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak, her ne kadar son yıllarda lisanslı güvenlik yazılımı kullanımı arttıysa da, genel kullanım varolan internet bağlantılı bilgisayar sayısına göre oldukça düşük kalmakta ve virüslerin hızlı yayılmasına kapı açmaktadır. Bunun önemli sebebi de, halen internet kullanıcılarının pek çoğunun tam koruma sağlayamayan, büyük oranda kendisi de zararlı yazılım içeren korsan güvenlik yazılımı kullanmasıdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!