Emektar fare 40 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Emektar fare 40 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2008 10:35

30. yaşını kutlamaya hazırlanan fare teknolojisi 3 yıl sonra yok olabilir mi? İşte farklı görüşler.

Haberin Devamı

İcat edileli yaklaşık 40 yıl olan bilgisayar fareleri yerlerini dokunmatik ekran, yüz tanıma cihazları gibi sistemlere bırakıp emekli olmaya hazırlanıyor.

Önde gelen araştırma şirketlerinden Gartner'ın analiz uzmanı Steve Prentice, bilgisayar faresinin 3 ila 5 yılda ortadan kalkacağı tahmininde bulunarak, bunun yerini, dokunmatik ekran ve yüz tanıma cihazları gibi harekete duyarlı bilgisayar sistemlerinin alacağını belirtti.

"Fare, masaüstü çevreyle iyi çalışıyor, ama ev eğlence sistemleri için veya dizüstü bilgisayar ile çalışırken artık bitti" diyen Prentice, bu tahminini, oyun dünyasından esinlenerek yeni interaktif arayüz üreten tüketici elektroniği firmalarının çabalarının yönlendirdiğini kaydetti.

Ev eğlence elektroniği yüz tanıma sisteminde Panasonic şirketinin liderlik yaptığını ve klasik uzaktan kumanda yerine kullanıcı bir elini kaldırdığında cihazın verilen komutu anladığını kaydeden analist, "Hem yüzünüzü tanıyor ve sizin siz olduğunuzu biliyor, ardından ekrana sizin menünüzü getiriyor. Elinizi hareket ettirerek, istediğinizi seçiyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Prentice, Sony, Canon ve diğer video ve fotoğraf makinesi üreticilerinin de gerçek zamanlı yüz tanıma sistemleri kullandıklarını belirterek, "Bunlar siz gülseniz bile sizi tanıyor. Bunların hepsi daha akıllıca şeyler için bilgisayarın gücünü kullanmak anlamına geliyor" dedi.

20 yılda 500 milyondan fazla bilgisayar faresi satan Logitech firmasının üst düzey yöneticisi Rory Dooley de, yakında farenin "ölümünün" beklendiğine katıldığını belirterek, insanların bilgisayarlarla iletişim kurabilme yollarının giderek arttığını, kendi şirketinin de bu yönde çalışmalara hız verdiğini söylüyor. Ama farenin bu kadar çabuk ortadan kaybolacağına da pek ihtimal vermiyor.

Bilgisayar faresi Dr. Douglas Engelbart tarafından Stanford Araştırma Enstitüsü'nde icat edilmiş, ancak PC devriminin fareyi gerekli kılmasından önce, 1987'de patent süresinin dolmasından ötürü, Engelbart hiçbir zaman bu buluşundan maddi kazanç sağlayamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!