Elektronik cihazlarınızı bekleyen gizli tehlikeye dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2021 16:19

Bu videomuzda genelde göz ardı edilen; ancak pek çok cihazımızın bozulmasına neden olan gerilim dalgalanmalarından bahsedeceğiz ve enerji sektörünün önde gelen isimlerinden Schneider Electric’in kullanışlı çözümlerini masaya yatıracağız.

Haberin Devamı

Evlerde kullandığımız televizyon, oyun konsolu ve bilgisayar gibi aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihazlar aslında büyük bir tehdit altında. Önlem alınmadığı taktirde ise bu cihazlarımızı tamamen kaybedebiliriz. 2017 yılında İstanbul’da meydana gelen ve sadece 20 dakikada fırtına ve dolu ile birlikte 30-40 kg arasında yağış düştüğü günü hatırlayın. Bu tip durumlar, yıldırım düşmesi, güç kesintileri veya kopan elektrik hatları, daire ya da bina elektrik sigortalarının artması gibi pek çok nedenden elektronik cihazlarımız bozulabiliyor.

Özellikle yıldırımlara dikkat çekmek istiyorum. İklim değişikliği, bazı anormal hava şartlarını da beraberinde getiriyor. Örnek vermek gerekirse sadece 2017 yılında İstanbul’da bir günde 2563 yıldırım düştü. Bir yıldırımın 7 ila 14 kilometre alana etki ettiğini de düşündüğümüzde tehdidin boyutu daha kolay anlaşılabilir.

İKLİM DEĞİŞİYOR, ÖNLEM ALMAK ŞART

Yıldırımların sayıca bu denli çok olması, yaz mevsiminde de dolu yağışıyla birlikte bu kötü hava koşullarını artık görmeye başlamamız önlem almamız gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor.

Hatırlatmak isteriz ki satın aldığınız elektronik aletlerin büyük bir kısmı elektrik şebekesinden kaynakları arızaları garanti kapsamına almıyor. Bu da verdiğimiz paranın çöp olması demek.

Alacağımız önlem ise gayet basit. Akım korumalı prizler bu noktada hayat kurtarıyor. Örneğin Schneider Electric’in geliştirdiği akım korumalı pek çok farklı priz modeli bulunuyor ve bu gidi tehditler bertaraf ediliyor.

ÇOKLU PRİZLERLE AKIM KORUMALI ÜRÜNLERİ KARIŞTIRMAYIN

Ancak gerilim koruma cihazlarıyla çoklu prizleri karıştırmayın. Oldukça benzer görünseler de çoklu prizlerin sadece uzatma işlevi gördüğünü ve ek çıkışlar sağladığını; ancak gerilime karşı herhangi bir koruma sağlamadığını unutmayın.

Diğer yandan düşük Jul değerine sahip akım korumalı prizler de faydasızdır ve elektronik cihazlarınızı koruyamaz. Jul değeri ne kadar enerjiyi absorbe edebileceğini gösterir. Değer ne kadar yüksek olursa, koruma da o ölçekte büyük olur. Bu nedenle Schneider Electric’in geliştirdiği akım koruma prizleri gibi ürünler işinizi görecektir.

Gerilim koruma cihazları gerilim kabul edilen seviyenin üzerine çıkıldığında aşırı gerilimi bastırarak elektronik cihazlarınızın zarar görmesini engeller. Yüksek jul değerine sahip olanlar ise gerçek bir koruma sağlar.

JUL DEĞERİNE DİKKAT

Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılar. Bu değerden daha düşük Joule değerine sahip akım korumalı prizler gereken korumayı ve uzun süreli kullanım ömrünü sağlama konusunda yetersiz kalır.

Akım korumalı priz alırken ihtiyacınız kadar çıkışı olan modeli satın almanız gerekiyor. Diğer yandan priz çıkışlarının daha geniş olması da oldukça önemli. Büyük bir adaptör taktığınızda iki priz birden kapatıldığından kullanıcılar sıkıntı yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca USB şarj çıkışları olan akım korumalı priz alarak da telefon, tablet, kamera ve powerbank gibi pek çok cihazınızı şarj edebilirsiniz. Şarj işlemi için ayrıca şarj adaptörüne ihtiyacınız kalmaz. Daha da önemlisi bu USB girişlerinde Akıllı Şarj özelliği de mevcut, yani takılan cihazın ihtiyacına göre enerji sağlayarak hızlı şarj olmasını sağlayabiliyor.

OYUN KEYFİNİZ YARIDA KESİLMESİN

Akım korumalı prizler elektronik cihazlarımızın ömrünü uzatırken, Schneider Electric’in ürettiği APC UPS gibi kaliteli UPS cihazları da bir yandan kesintisiz güç kaynağı olarak cihazlarımızı güç dalgalanmalarına karşı korurken, saatler süren elektrik kesintisi olsa bile çalışmalarımıza devam etmemizi mümkün kılıyor. Diğer yandan cihazlarımızı güvenli bir şekilde de kapatabilme şansımız oluyor.

APC UPS’ten konu açılmışken oyunculara da bir şey söylemek istiyorum. Bilgisayar başında tam kazanmak üzere olduğunuz bir maçta elektriğin gittiğini düşünün. Dizüstü bilgisayarınız olsa bile modemin elektriği gideceğinden internetiniz kopacak ve oyun keyfiniz yarıda kalacak.

Oysa bir UPS’iniz olsaydı elektrik kesintisinden etkilenmeyecek ve doyasıya mücadele etmeye devam edecektiniz.

Sonuç itibariyle akım korumalı prizin artık ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Elektronik cihazlarımızın kaderini şansa bırakmak yerine bu prizlerden edinmeliyiz. Kesintisiz güç istiyorsak da bir UPS elimizin altında mutlaka olmalı. Bu noktada Schneider Electric’in geliştirdiği birçok model akım korumalı priz ve APC UPS cihazları işinizi fazlasıyla görecektir.


Bu bir ilandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!