Dünyanın ilk dokunmatik 3D hepsi bir arada PC'si

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın ilk dokunmatik 3D hepsi bir arada PCsi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 10:11

Yeni senenin yaklaşmasıyla bilişim sektörü de hız kazandı. Intel ve AMD, yeni mobil platformlar için işlemci teknolojilerini geliştirirken, yepyeni bir ürün gamı olan All in One (Hepsi Bir Arada) PC’ler de pazarda kendilerine yer açıyorlar. Geçtiğimiz günlerde dünya’nın ilk 3D All in One PC’sini Türkiye’de satışa sunan MSI’ın Avrupa Bölgesi Müdürü Ted Hung ile yeni teknolojileri ve bilişim sektörünün geleceğini konuştuk.

Haberin Devamı

İŞTE MSI Wind Top AE2420 3D / FOTO GALERİ

MSI ne zaman ve nasıl kuruldu?

MSI, bundan 24 sene önce 1986’ta 5 mühendis tarafından kuruldu ve şu anda bu 5 mühendis 5 ana departmanımızın başında yer alıyor. Öncelikle anakart ile başlayan üretim zaman içinde notebook ve All in One gibi diğer segmentlere de yayıldı. Hali hazırda anakart ve ekran kartında dünyanın ilk üç markası arasında yer alıyoruz. Üretim olaraksa ekran kartında bir numarayız. Son 5 yıl içerisinde notebook üretimine, son iki yılda ise All in One PC’leri kullanıcılar sunduk. Hali hazırda 24 ülkede toplam 126 ofisimiz bulunuyor. Sadece Avrupa’da 20 yerel ofisimiz var. Hollanda ve Polonya’da ise iki tane merkezi depomuz bulunmakta.

MSI bünyesinde toplam kaç kişi çalışıyor?

Halihazırda tüm düyada 17 bin çalışanımız bulunuyor. Bu rakama yerel ofisler ve fabrika çalışanlarımız da dahil.

MSI’ın ürün yelpazesinden bahsedecek olursak MSI, hangi ürünleri ile kullanıcıya ulaşıyor? 

Selim ÖZTÜRK'ün röportajı
hurriyet.com.tr

Ana iş alanımız anakartlar ve grafik kartları. Son yıllarda sistem ürünlerini de ürün gamımıza kattık. Notebooklar, netbooklar ve All in One PC’ler gibi... Çok yakında ise tablet PC’ler ile kullanıcıların karşısında olacağız.

iPAD, LAPTOP'LAR İÇİN BİR TEHDİT DEĞİL

Şu sıralar iPad ve benzeri tablet bilgisayarlar oldukça revaçta. iPad’i laptopların geleceği için tehlike olarak görüyor musunuz? 

iPad hem pazarda ilk olması hem de kullanım kolaylığı açısından pazarda iyi bir yer edindi. Buna ek olarak Appstore da yazılım konusunda iPad'e iyi destek veriyor. Yine de anakarttan netbook'a birçok ürün üreten bir firma olarak tablet PC’lerin önünün çok açık olduğunu görüyoruz. Bu noktada netbook deneyimimize güveniyoruz. İnsanlar internete girmek, mail atmak, resim paylaşmak ve oyun oynamak gibi temel işlemleri gerçekleştirebilecekleri, kolayca taşıyabilecekleri, ucuz fiyatlı bir ürün arıyorlar. Bizim amacımız da bu. Böylece insanlar tablet PC’leri bir netbook alternatifi olarak görebilecekler. Şu an Android işletim sistemli ve ARM tabanlı işlemciler kullanan ürünler tasarlıyoruz. Tüm fonskiyonları sunan ve alınabilir bir ürün sunacağız. Böylece insanlar tableti notebook'un yanında ikinci bir mobil ürün olarak görebilecekler.

Tablet PC’ler netbooklara alternatif olabilecekler mi?

Açıkçası hepsinin birbirinin pazarını yediğini görüyoruz. Ama hiçbiri diğerini tamamen yok etmeyecek. Özellikle tabletler film izlemek, internette gezmek, e-book gibi daha çok veri almak için kullanılan cihazlar. Netbook'lar klavyeleri ile email, ofis uygulamaları gibi veri girişi yapmak için daha uygun ürünler. Dolayısıyla birbirlerini yok edecek ürünler olmayacaklardır. Talep ise insanların kullanım tarzına göre şekillenecektir.

TABLET BİLGİSAYARLARIN ALACAĞI ÇOK YOL VAR

/images/100/0x0/55ea94cef018fbb8f88952e2

RIM ve HP halihazırda tablet ürünlerini sundular. MSI, tablet üründe neden bu kadar gecikti?  Yoksa bu özelikle uygulanan bir strateji mi ?

Bu sene itibariyle Temmuz ayında Windows ve Intel çözümlü Wind Pad tabletlerin üretimine başladık. Orijinal ürün hazır fakat şu anki çözüm biraz pahalı ve kullanıcıya sundukları deneyim MSI olarak bizim istediğimiz seviyede değil. Özellikle tablet PC kullanıcılarının daha yüksek bir pil süresi beklentisi var. Hali hazırdaki teknolojinin bu beklentiyi karşılayacak düzeyde olduğuna inanmıyoruz. Buna karşın çok yakında çıkacak Android 3.0 ve ARM işlemciler ile bu ihtiyacı karışalayacak seviyede bir ürün sunacağız. 2011’in başında seri üretime başlamayı planlıyoruz.

Gelecekte batarya teknolojisinde ilerleme olacak mı?

Netbook'larda en iyi pil süresi genelde 7-8 saat. Aslında 2008’de yaklaşık 15 saatlik çalışma süresine sahip bir hibrit netbook piyasaysa sürmüştük. Bu cihazın işletim sistemi flash bellekte bulunurken depolama için ayrıca bir sabitdisk barındırıyordu. Elbette pil kapasitesini artırarak da çalışma süresini uzatmak mümkün. Fakat bu daha fazla ağırlık ve maliyet anlamına geliyor. Fakat 2011’de bu değişecek. Intel ve AMD’nin yeni platformları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor ve bunlarda çok az güç tüketimi olduğunu görüyoruz. Çok yakında aynı kapasite ile çok daha uzun pil süresi sağlayabileceğiz.

MSI'ın Türkiye ve dünyadaki satışları ne durumda?

Bileşen tarafında MSI dünyanın ilk 3’ü içerisinde yer alıyor. Notebook ve All in One PC’lerde ise ülkeden ülkeye değişim gösteriyor. Örnek vermek gerekirse EMEA bölgesinde ülke bazında genelde 5 ila 6. sırada yer alıyoruz.

TÜRKİYE EKONOMİSİ POZİTİF SİNYALLER VERİYOR

MSI, Türkiye pazarının potansiyelini nasıl görüyor?

Türkiye çok dinamik bir ülke. Dünyanın şu an bile ekonomisi belli olmazken Türkiye ekonomisi pozitif sinyaller veriyor. MSI eskiden Türkiye’de hem bileşen hem de notebook tarafında yüksek cirolara sahipti. Fakat bu ciro ile beraber yakalanması gereken çok fazla şey var. Servis, teknik destek ve ortaklarımızla kolayca çalışacağımız bir kanal stratejisi satışa paralel olmalı. Bu nedenle bu sene Türkiye’de çok fazla yatırım yaptık. Ocak ayında çıkacak yeni ürünlerle beraber adım adım ilerlemeye devam edeceğiz ve yeni Türkiye MSI ekibiyle birlikte tekrar eski pazarı yakalayıp geçeceğiz.  Amacımız ortalama pazar artışının üstüne çıkmak.

HEM 3D TEKNOLOJİSİNİ DESTEKLİYOR HEM DE DOKUNMATİK

3D teknolojisi gün geçtikçe popülaritesini artırıyor. MSI’ın bu teknolojiyi kullanan yeni 3D All in One bilgisayarından biraz bahseder misiniz?

MSI Wind Top AE2420 3D dünyada 3 boyut teknolojisini destekleyen ve çoklu dokunmatik ekrana sahip ilk hepsi bir arada bilgisayar. Bu ürünü piyasaya sürmemizdeki neden 3D için büyük gelecek görmemiz aslında. Günümüzde insanların görsel talepleri çok daha fazla. Daha iyi çözünürlük, daha büyük ekran , daha fazla 3D film ve oyun, kameralar, televizyonlar, resimler... Şu anda bile piyasada birçok 3D cihaz bulunuyor. İnsanlar etraflarında 3D gördükçe kendi bilgisayarlarında da bunu görmek isteyecekler. Bu  yüzden dünyanın ilk 3D destekli hepsi bir arada bilgisayarını lanse ettik. Bu ürün  24 inç Full HD ekran, 1 GB
/images/100/0x0/55ea94cef018fbb8f88952e4
hafızalı güçlü harici ATI ekran kartı, yüksek hafıza boyutu ve sabitdisk kapasitesi, üst seviye Intel Core i5 işlemci ile geliyor. Ayrıca 2 kaliteli hoparlör ve  sub-woofer ile THX desktekli ses deneyimi sunuyoruz. Bunla beraber ürünün yanında 3D gözlükleri veriyoruz. 3D’nin yanı sıra MSI’ın 19’den 24 inçe birçok hepsi bir arada bilgisayarı mevcut. Çok az güç tüketimi ve sessiz çalışmaları sayesinde bu ürünler ofis kullanımı için de uygunlar.

3D TV'LER GÜN GEÇTİKÇE UCUZLUYOR

3D cihazların fiyatları oldukça yüksek. Yakın zamanda bu fiyatlarda bir düşüş yaşanması mümkün mü?

Endüstri her zaman böyledir. Daha çok marka ve daha çok ürün olduğu zaman ekonomi büyür ve maliyetler düşer. Eğer şu an 3D televizyonların fiyatlarına bakarsak fiyatların düştüğünü görüyoruz. Zaten normal bir TV ile 3D TV arasındaki fiyatlar azalmaya başladı bile.

Yakın gelecekteki planlarınızdan bahseder misiniz?

Çok yakında kullanıcılarımız Intel  Sandy Bridge ve AMD Fuzion platformunu kullanan anakartlar ile tanışacaklar. Bu platformları mobil tarafta notebook ve netbooklara da taşıyacağız. Tüm bunların üstünde ise bu yeni ürünlerde Turbo Drive Engine teknolojimizi sunacağız. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar hız aşırtma yaparak notebook'ların performansını artırabilecekler. Ürünlerimiz şu an hazırlar ve 2011’in ilk çeyreğinde piyasaya sürülecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!