Dijital güvenlik nedir?

Güncelleme Tarihi:

Dijital güvenlik nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2018 12:22

Teknolojinin hızla yayılmasıyla birlikte hayatımıza giren terimlerden biri de dijital güvenlik oldu. Anne-babaları ve öğrencileri, dijital dünyada seyahat ederken dikkatli olmaya çağıran uzmanlar, dijital güvenlik için gerekli adımları sık sık dile getiriyor. Peki, dijital güvenlik nedir?

Haberin Devamı

Özünde tek bir kavrammış gibi gözüken dijital güvenlik, İngilizce’de iki ana kavramdan oluşuyor. Bunlar sırayla “digital security” ve “digital privacy”. Dijital güvenlik, internet ve bilgisayarlar programları ile kurulmuş bir ağdaki sağlık bilgileri, banka bilgileri, kişisel veriler, ulaşım ve lokasyon bilgilerinin korunmasında yönelik alınan önlemleri ifade ediyor. Peki, dijital güvenlik kapsamında geçen önlemler neler?

Her linke tıklamayın

Linklerden korunmak için her gördüğünüz linke doğrudan tıklamak yerine öncelikle bu linkin gerçekten ilgili kişiden geldiğine emin olun. Ayrıca sisteminizdeki antivirüsün güncel olup olmadığını ve web korumasının açık olup olmadığını da kontrol edin. Eğer bu korumalar tam ise bu yazılımlar linki kontrol edeceği için tehlike azalıyor demektir. Ancak yine de bu türden çok çekici genel başlıklar içeren linklere şüpheyle yaklaşmak iyidir. Bu konuda çocuklarınızı uyarın.

PC’nizi en yeni antivirüs ile koruma altına alın

Haberin Devamı

Eğer sisteminizi güncel tutmuyorsanız, pek çok tehlikeye de açık bir hedef olduğunuzu bilmelisiniz. Windows’u, Adobe Reader, Flash, iTunes ve benzeri gibi uygulamaların güncellemelerini yakından takip etmeli ve bunları güncel tutmalısınız. Bu işlem online güvenliğiniz için temel teşkil eder. Ayrıca bir güvenlik yazılımı (genel olarak antivirüs yazılımı) kullanmalı ve bunu da güncel tutmalısınız.

Yazılım yüklemelerine izin vermeyin

Eğer girdiğiniz herhangi bir web sitesi sizden bir yazılım yüklemenizi istiyorsa; örneğin özel bir codec ya da özel bir download programı gibi cevabınız “hayır” olsun. Çünkü pek çok zararlı yazılım (virüs,truva atı, solucan gibi) bu şekilde yayılmaktadır.

Paylaşımlarını kontrol altında tutun

Çocuklar neyi paylaşmaması gerektiğini büyük ihtimalle bilmiyor olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın e-posta adresi, telefon numarası, ev adresi gibi özel bilgileri genel ile paylaşmadığından emin olun.

Eğer onları yenemiyorsanız onlara katılın

Çocuğunuzun hangi sosyal medya sitelerini kullandığını bilmelisiniz. Eğer vaktiniz varsa kendiniz bir profil oluşturup, bu sitede çocuğunuzun arkadaşı ve takipçisi olarak kendinizi ekleyin. Sizin için çok değerli olacak bu işlem, site başına ortalama 5-10 dakikanızı alacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!