Dev sitede büyük tuzak

Güncelleme Tarihi:

Dev sitede büyük tuzak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2012 10:43

Eğer bu siteyi sık ziyaret ediyor ve alışık olmadığınız şeyler görüyorsanız başınız dertte olabilir.

Haberin Devamı

Eğer Wikipedia'yı ziyaret ettiğinizde reklam görüyorsanız, tarayıcınızı kontrol etmenizde yarar var, zira sisteminize kötü amaçlı bir yazılım bulaşmış olması ihtimali oldukça yüksek.

Wikimedia Vakfı'ndan Philippe Beaudette, blogunda yaptığı açıklamada "Wikipedia'da asla reklam yayınlamıyoruz. Eğer kâr amaçlı bir kuruluşun reklamları ile, ya da bizim bağış isteklerimiz dışında herhangi bir reklam ile karşılaşırsanız tarayıcınıza muhtemelen kötü amaçlı bir yazılım bulaşmıştır" dedi.

Sözkonusu kötü amaçlı yazılımlara örnek olarak "I want this" adlı Google Chrome eklentisini veren Beaudette, benzer yazılımların Firefox, Internet Explorer ve diğer tarayıcılar için de var olabileceğine değindi.

Yazılım güvenliği şirketi Sophos'un üst düzey teknoloji danışmanlarından Graham Cluley ise, Salı günü blogunda şu açıklamaya yer verdi: "Bu kötü amaçlı yazılımlar tıklama dolandırıcılığı kategorisine giriyor ve aynı anda birden fazla web sitesini hedef alabiliyor. Sayfalara reklam eklemenin yanısıra aramaları da etkiliyorlar ve arama sonuçlarını yaratıcılarına para kazandıracak sayfalara yönlendirebiliyorlar".

Bilindiği gibi Wikipedia'nın işletim masrafları bağışlarla karşılanıyor. Vakıf bağış toplamak için her yıl bir kampanya düzenliyor ve genelde sadece bu dönemlerde sayfada bir büyük başlık kullanılıyor.

Wikipedia'yı ziyaret ettiğinizde bu yazılımların varlığını fark etmeniz diğer sitelere oranla daha kolay çünkü normal şartlar altında sitede ticari amaçlı reklam yer almıyor. "Hedefimiz insanlığın sahip olduğu bilgiyi herkese dağıtmak. Reklamsız, daima" diyen Beaudette, sayfalarda ticari reklam görenlerin, problemin gerçekten eklentilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bütün eklentilerini devredışı bırakmalarını öneriyor.

Her ne kadar bu sayede reklamlar yok edilse de bu yöntem asıl sorunu çözmüyor. Eğer bu sorunu yaşadıysanız, kötü amaçlı yazılımın tarayıcıya yeniden bulaşmasına yol açacak başka bileşenlerin sisteminizde halen çalışıyor olması ihtimali yüksek.

Cluley çözüm olarak şu öneride bulunuyor: "Güncellenmiş bir virüs tarayıcısı kullanın ve istenmeyen reklamların görünmesine yol açan yazılımın sisteminize başka kötü amaçlı yazılımlar bulaştırıp bulaştırmadığını tespit edin".

Beaudette'e göre eğer tarayıcı eklentilerini devredışı bırakmak ve bir antivirüs programı çalıştırmak sorunu çözmüyorsa reklamların web oturumlarınıza ağ düzeyinde bulaşıyor olması ihtimali yüksek. Bazı internet kafeler ve ücretsiz kablosuz ağ hizmeti sağlayıcıları bunu bilinçli olarak yapıyor.

Sözkonusu siteleri HTTPS bağlantısı ile ziyaret etmek, bağlantı şifreli olduğu için bazen istenmeyen reklamların yokolmasını sağlayabiliyor. Örneğin EFF'nin HTTPS Everywhere eklentisi, güvenli bağlantıyı destekleyen web sitelerinde otomatik olarak HTTPS kullanılmasını sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!