Black Friday nedir? 2017 Kara Cuma indirimleri ne zamana kadar devam edecek?

Güncelleme Tarihi:

Black Friday nedir 2017 Kara Cuma indirimleri ne zamana kadar devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 12:29

Son günlerde her yerde görülen Black Friday etiketleri bazı vatandaşların kafasında soru işareti bıraktı. Şükran Günü'nden sonra gelen ilk cuma gününü ifaden Black Friday bir diğer adıyla Kara Cuma'da mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Peki Black Friday nedir? Kara Cuma indirimleri ne zamana kadar devam edecek?

Haberin Devamı

Günlerdir konuşulan Black Friday günü geldi çattı. Sosyal medyada da geniş yankı bulan Black Friday indirimlerden faydalanmak isteyen tüketicilerin en çok tercih ettiği ürünler televizyon, oyun konsolları, cep telefonu ve tabletler oldu. ABD'de vatandaşların bütün yıl sabırsızlıkla beklediği ve indirimli alışverişlerin tüm ülkeye yayıldığı 'Kara Cuma' ülkemizde yayıldı. Peki Black Friday (Kara Cuma) indirimleri ne zamana kadar devam edecek? Black Friday nedir?

İNDİRİMLER NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Asıl tarihi 24 Kasım olmasına rağmen günler öncesinden başlayan Black Friday indiriminin süresini markaların kendisi belirliyor. Örneğin, dünyanın en büyük çevrimiçi orjinal oyun satış platformu Steam, Black Friday indirimleriyle birlikte binlerce oyuna indirim uyguluyor. Steam indirimleri 28 Kasım'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

ABD'DE BLACK FRİDAY

DÜNYA çapında büyük indirimlerin yapıldığı alışveriş festivali ‘Black Friday’ yani ‘Kara Cuma’ bu yıl her zamankinden erkenden başladı.Her yıl kasım ayının dördüncü perşembe günü kutlanan "Şükran Günü"nü (Thanksgiving Day) takiben gerçekleşen Kara Cuma'da satışlar bu sene yine perşembe akşamından başladı. Ülkenin en büyük perakende zinciri olan Walmart'ın New Jersey eyaletindeki mağazasında yaklaşık bin kişi satışların başlaması için yerel
saatle 18.00'i (TSİ 02.00) bekledi.Elektronik ürünler mağaza zinciri Best Buy'ın New Jersey eyaletindeki şubesinde de 700'e yakın kişi soğuk havaya rağmen mağazanın önünde sıraya girdi. Her iki mağazanın önünde uzun kuyruklar oluşurken, indirimlerden faydalanmak isteyen tüketicilerin en çok tercih ettiği ürün televizyon oldu. Bunu oyun konsolları ile cep telefonu ve tabletler izledi.

YÜZDE 64’Ü İNTERNETTEN

Bu alışveriş festivali internetin ve dolayısıyla e-ticaretin olmadığı bir dönemde başladı. Ancak hayatımıza giren e-ticaret platformlarından sonra alışveriş için kullanılan mecralar da değişti ve değişmeye de devam ediyor. Örneğin; geçtiğimiz yıl ‘Kara Cuma’ alışverişlerinin yaklaşık yüzde 64’ü siparişlerini internet üzerinden verdi. Bu rakamla birlikte ‘Kara Cuma’ alışverişlerinde internet aldığı payla söz sahibi oldu. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılan en önemli cihazlar ise artık tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihazlar. Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar ‘Kara Cuma’ alışverişleri daha çok bilgisayarlar üzerinden yapılırken, artık mobil cihazlar bu alışverişlere hakim. Paylaşılan bilgilere göre geçen yıl Efsane Cuma alışverişlerinde internetin en çok kullanıldığı cihazlar, yüzde 47 ile akıllı telefonlar, yüzde 9 ile tabletler oldu.

Haberin Devamı

'BLACK FRIDAY' NEDİR

1932‘den bu yana yılbaşı alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen ‘Black Friday’, önce ABD’de başladı. Daha sonra Kanada ve İngiltere’nin ardından tüm dünyaya yayılan alışveriş festivalinde indirim oranları bazen yüzde 90’ların üzerine çıkabiliyor. Cuma’ya özel ABD’de mağazalar kapılarını saat 05:00’te açıyor, geç saatlere kadar açık tutuyorlar. E-ticaret şirketlerinin perakende sektöründe söz sahibi olmasıyla Black Friday satışları da internet üzerine taşındı.

BLACK FRİDAY İNDİRİMLERİ

Black Friday kapsamında Google Play‘de yer alan filmler, kitaplar ve daha bir çok uygulamada yüzde 50‘ye varan indirimler sizleri bekliyor. Özellikle uygulama tarafında da birçok satın almak istediğiniz ürünün yine yüzde 50 fiyat indirimi ile sunulduğunu belirtmek gerekiyor.
Playstation Plus servisinin 1 yıllık üyeliği indirimli hale geldi. Kampanya kapsamında yüzde 25 indirimli olan 1 yıllık üyelik 134.99 TL'ye satın alınabiliyor. Söz konusu hizmetin indirimsiz fiyatı ise 179.99 TL.

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, pek çok ürününü 'Black Firday' kapsamında indirime soktu. Ancak Samsung'un bu indirim kararı Türkiye'yi kapsamıyor.

Haberin Devamı

Call of Duty: Black Ops Zombies, Lego Jurassic World, Don’t Starve: Pocket Edition ve Farming Simulator 16 gibi oyunlar indirim kapsamında hayli fiyat düşüşü yaşamış durumdalar.

BAKMADAN GEÇME!