Biz yapamadık, Çin yaptı

Güncelleme Tarihi:

Biz yapamadık, Çin yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 10:50

Türkiye birkaç video için YouTube'u kapatırken, eleştirilen Çin iTunes sorununu nasıl aştı?

Haberin Devamı

Çin Halk Cumhuriyeti Olimpiyat oyunları sırasında Tibet ile ilgili bir albüm sattığı için yasakladığı iTunes sitesine erişimi tekrar serbest bıraktı. Artık Çin'deki Apple müşterileri iTunes web sitesine girip alışveriş yapabiliyor. Ancak bu kapatma ve açma macerası alınabilecek büyük dersler de içeriyor.

iTunes'un tekrar erişime açıldığı gün, Çinli müzikseverler sitede Amerikalı Art of Peace kurumu tarafından hazırlanan "Songs for Tibet" albümünü bulamadı. iTunes'un Çin için özel bir web sitesi yok. Fakat Çinli kullanıcılar başka ülkelerin iTunes web sitelerinden alışveriş yapabiliyor. Bu da, bütün bir siteyi yasaklamak yerine, sadece rahatsız eden içeriğin bloke edilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

"digitalmusicnews.com"un konu hakkında yayınladığı son haberde ise Çin'de Songs for Tibet'in tekrar erişime açıldığı dedikodularından bahsediliyor. Ancak haber yetkililer tarafından henüz doğrulanmış değil.

Haberin Devamı

iTunes'a erişimin bir süreliğine engellenmesinin sorumluluğunun Çin hükümetinde olup olmadığı kesin bir şekilde bilinmese de, Tibet albümünün yayınlanmasından sadece bir gün sonra erişimin kapatılması şüpheleri de beraberinde getirmişti. Albümde Sting, Alanis Morissette gibi dünya meseleleriyle ilgili bir takım sanatçıların şarkılarının yanısıra, Dalai Lama'nın da 15 dakikalık bir konuşması bulunuyor.

iTunes'a erişim, Art of Peace kuruluşunun yaptığı albümün 40'ın üzerinde Olimpiyat sporcusu tarafından satın alındığını belirten basın açıklamasından hemen sonra kesilmişti. Çin hükümeti de, Apple da bu konuda yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!