Bir CeBIT'in ardından

Güncelleme Tarihi:

Bir CeBITin ardından
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 14:03

Türkiye'nin en önemli fuarlarından biri olan CeBIT, 12 Ekim Pazar günü (dün) kapılarını kapattı.

Haberin Devamı

Ekonomik krizinin gölgesinde yaşanan bir fuar olmasına rağmen CeBIT Bilişim Euroasia, oldukça renkli ve hareketli bir yıl geçirdi. Geçtiğimiz fuarlarda olduğu gibi eleştirdiğim gürültü ve patırtı bu yıl da vardı. Gerçi son birkaç yıldır kartvizitle girilebilen İş Dünyası bölümü ile sadece konuyal ilgisi olanlara hitap eden özel bölümlere de sahip olan fuar, bu anlamad işini geliştirmek isteyenlere hitap ediyor.

Elbette son kullanıcıya hitap eden bölümlerde var. Özelilkle telekom sektöründeki firmaların standtları bu anlamad ilgi çekici idi. Turkcell 7. salonda büyük bir alanı kaplamışken, yine 7. salondaki Türk Telekom standı abartı derecede büyüktü. Açıkçası bu yıl fuara damgasına vuran firma Türk Telekom oldu. Gerek standın büyüklüğü gerekse Türk Telekom'un farklı basın kuruluşlarına sponsor olması hem fuar içi ilgiyi artırdı hem de medyanın ekstra ilgi göstermesine yol açtı.

Haberin Devamı

Gerçi parayı bastırıp sponsor olundu ama Türk Telekom'da ne yenilik vardı derseniz bu soru biraz muallakta kalıyor. Devasa robot ve bir iki ilgi çekici etkinliği saymazsak yenilik anlamında bir şey yoktu Türk Telekom standında. 3 yıldır Multimedya Ankesörlü Telefon diye tanıttıkları (2006 yılında da görmüştüm aynı cihazı) ürün vardı. Ayrıca geçen yıl tanıtılan ancak henüz kullanma imkanı bulamadığımız (belki abonelik satıyordur ama ben hiç duymadım, özel olarak 'al şunu dene bakalım' diyen de olmadı) V-DSL 'ışık hızında internet' yine temcit pilavı gibi tanıtılıyordu. Vitamin falan gibi kısmen yenilikler de fuarda tanıtıldı.

Bir diğer önemli ürün ise iPhone'du. Turkcell standında bulunmayan iPhone (kulağıma gelen bilgilere göre Apple'ın bu konuda bazı kısıtlamaları var) gezici patenli tanıtım elemanları tarafından kullanıcılara gösterildi. Yine fuarda öne çıkan ürünlerden biri de çift hatlı Çin malı telefonlar. Hatta olayı abartıp 3 hatlı model getiren markalar da vardı. Ülkemize has ilginç bir teknoloji çift hat. Fuarda başta General Mobile olmak üzere diğer çift hatçıları görmek mümkündü.

Öte yandan navigasyon teknolojileri de yükselişe geçen bir diğer sektör. Önümüzdeki iki yılda patlama yapmasını beklediğim bu sektör özellikle cep telefonlarıyla entegre oldukça popülerliğini artıracak.

Haberin Devamı

Tabi fuara sadece son kullanıcı gözündün bakmak doğru değil. Hatta artık birçok fuarda olduğu gibi CeBIT de son kullanıcı fuarı olmaktan çıktı. Bunu fuarı düzenleyenler de sıklıkla ifade ediyor. İnternet ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler yeni ürün lansmanlarını gereksiz hale getirdiğinden kimse yeni ürün için fuarları beklemiyor. Bugün çok büyük markalar bile haftalar öncesinden gerek dedikodu gerekse resmi bilgilerle ürünlerini tanıtıyorlar. Yani uzun lafın kısası fuarlara bu anlamda gerek kalmadı.

Ancak iş bağlantısı, işinizi geliştirme ve yenilikleri yerinde görmek isteyenler için (İngilizce'si B2B, Business to Business) fuarlar hala önemli bir organizasyon. CeBIT için de benzer düşünceleri dile getirmek mümkün. Fuarın son birkaç yıldır geldiği nokta iş merkezli bir organizasyon olduğu yönünde. Zaten içerik ve özelliklerden bunu anlamak da mümkün. Bu anlamda başarılı bir organizyon olan CeBIT'in iyi bir konumda olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Ancak konuya 'yenilikler ve son kullanıcılar' yönünden bakarsak aynı fikirde değilim. Yeni ürün ve teknolojilerin çok azı bu fuarda sergileniyor. Sergilenenler ise geçen senekilerden çok da farklı değil. Örneğik Turkcell 3G teknolojisi (ki yılan hikayesine döndü bu 3G olayı o da ayrı bir yazı konusu)  ve Türk Telekom'un V-DSL'i geçen yıl da gördüğümüz teknolojilerdi. Hatta bu yıl TV programım için yaptığım çekimleri izledikten sonra geçen yılkine de baktım. Biri iki yeni ürün dışında fazla bir değişiklik olmamış :.

Ülkemiz ve dünya için önemli bir fuar CeBIT. Özellikle sektörün gelişmesine olumlu katkılar sağlıyor. Ayrıca iş merkezine oturtulmuş yapısı da tam da ihtiyaç ve beklentileri karşılıyor. Eksikleri yok mu elbette var. Ama herşeye rağmen ülkemiz için gurur kaynağı olan CeBIT ve benzeri fuarların sayılarının artmasını temenni ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!