Bir bulut olsam yüklenip saklasam

Güncelleme Tarihi:

Bir bulut olsam yüklenip saklasam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2013 10:50

Bulut bilişim teknolojisi her ne kadar birçok kullanıcı tarafından bilinmese de günlük hayatı kolaylaştırıyor. Ofis yazılımlarından not alma uygulamalarına kadar birçok servis bulut üzerinden hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Milyar dolarlık bir sektör haline gelen bulut bilişim, kullanıcıların hayatında vazgeçilmez yeniliklerden biri. Birçok kullanıcı ‘bulut bilişim’in anlamını bilmeden günlük hayatta kullanmaya devam ediyor. Bilgisayar veya akıllı cihazlar üzerinden veri kullanımı internete aktaran bulut destekli servisler, kullanıcıların hayatının birçok alanında boy gösteriyor. Müzikten videoya, ofis programlarından eğlence servislerine kadar günlük hayatta kullanılan bulut bilişim vazgeçilmez yeniliklerin başında geliyor.

USB YERİNE BULUT

Eski bir alışkanlık olan USB bellek taşımak ise bulut servisleriyle demode oluyor. Birçok farklı servis kullanılarak, buluta veri yedeklenebilirken, birkaç tıklamayla arkadaşlarla söz konusu veriler paylaşılabiliyor. Buna ek olarak bilgisayara yüklü olan ofis yazılımları yerine bulut üzerindeki ücretsiz olarak kullanılabilen ve hemen hemen aynı özellikleri sunan bulut servisleri dikkat çekiyor. Mobil cihazlardan bile bağlanılabilinen söz konusu ofis yazılımlarıyla çalışmaya kaldığı yerden devam etmek mümkün. Unutulan birçok veri ise bulut servisleriyle yeniden hatırlanabiliyor. Kullanıcıların günlük hayatını kolaylaştırabilecek bulut servisleri arasında dikkat çekenleri biraraya getirdik.

Haberin Devamı

Bulut bilişim nedir?

CLOUD Computing olarak bilinen ‘bulut bilişim’ internete bağlanabilen cihazlar arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere deniyor. Söz konusu servisleri kullanlar, kendi bilgilsayarlarına veya mobil cihazlarına hiçbirşey yüklemeden internet üzerinden verilere erişebiliyor. Erişilen bu veriler üzerinde de değişiklik yapılmasına izin veren bulut bilişim, bireysel kullanıcılar olduğu kadar kurumsal kullanıcıların için de önemli bir hale geldi. Birçok şirket, bulut destekli yazılımlar kullanarak masa başından bağımsız işlerini görebiliyor.

Her yer ofis, her yere ofis

BULUT servisleri arasında en popülerlerin başında Google Drive geliyor. ‘Drive.google.com’ adresiyle ulaşılabilen servis, döküman, sunum, tablo, form ve çizim gibi farklı yazılımları ücretsiz olarak kullanabiliyor. Örneğin bir sunum hazırlamak isteyen bir kulanıcı herhangi bir bilgisayar veya mobil cihaz üzerinden Google hesabına bağlanarak yapmak istediklerini gerçekleştşrebiliyor. Yapılan işlemler Google Drive servisine kaydedilirken, istenilen cihaz ile söz konusu servise bağlanmak mümkün. Dosyalar, hernangi bir biligisayar veya mobil cihaza indirmeden de paylaşılabiliyor. Google Drive’ı bir depolama aracı olarak da kullanma mümkün.

Haberin Devamı

Notları unutturmuyor

DEFTER ve ajandaların tarihe karışmaya başladığı bir dönemde dijital not defterleri de buluta servislerinden nasibini alıyor. Son dönemlerin en başarılı servislerinden biri olarak gösterilen Evernote bunlardan birisi. Evernote, gelişmiş bir not alma uygulaması olarak biliniyor. Kullanıcıların aldıkları notlara internete bağlanabilen hemen hemen her cihazdan ulaşılmasını sağlayan servis, not alma işleminden fazlasını sunuyor. Alınan notlara, mürekkep notu seçeneği ekleyen Evernote, el yazısıyla not alınabilmesini veya webcam’den resim çekip resim olarak not eklemesi yapılabilmesini sağlıyor. Evernote, resim olarak eklenen notlardaki resim içi yazıları okuyabiliyor ve resmin içinde geçen herhangi bir kelimeyi arattıldığında notları bulabiliyor. Evernote’un, küçük ve orta işletmeler için özel seçenekleri servisleri de bulunuyor.

Haberin Devamı

En popüleri Dropbox

EN çok kullanıcısı bulunan bulut servislerinin başında Dropbox bulunuyor. Kullanıcılara depolama alanı sunan Dropbox, müzik, video, sunum, döküman ve PDF başta olmak üzere birçok farklı verinin depolanmasını sağlıyor. Dropbox’a yüklenen verilere, akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlardan ulaşılabiliyor. Kullanıcılar, yüklenen verileri paylaşmak istediğinde ise bir web adresiyle istedikleri yerden arkadaşlarına ulaştırabiliyor. Karşı taraftaki kullanıcı, paylaşılan linkten söz konusu dosyayı akıllı cihazına veya bilgisayarına indirerek kullanabiliyor. Ücretsiz olarak 2 GB’lık kapasite sunan Dropbox, isteyen kullanıcılara ücret karşılığı fazla depolama alanı sunuyor. Dropbox’ın, akıllı cihaz üreten şirketlerle yaptığı anlaşmalardan dolayı mobil uygulamalardan daha fazla depolama alanına ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

Anıları bulutta saklıyor

BİR anı defterine dönüşen sosyal ağda paylaşılanlar bir süre sonra unutulmaya yüz tutuyor. Memoir adındaki servis, anıları bulutta saklayıp hatırlanmasını sağlıyor. Akıllı telefon uygulamasıyla çalışan Memoir, sosyal ağlarda kullanıcıların nerede, ne zaman ve ne paylaştıklarını belirliyor. Kullanıcılar, paylaşımların olduğu yere veya mekana gittiği zaman uygulama akıllı telefonlara bir ileti göndererek çekilen fotoğraf, video ve durum güncellemelerini hatırlatıyor. Böylece kullanıcılar sosyal ağlarda paylaştıklarını unutmuyor. Şirket, içerikleri takvim üzerinden de görüntülenmesini sağlıyor.

OYUN DÜNYASI

Disketlerin prensi ‘akıl’landı

Haberin Devamı

‘PRINCE of Persia’nın akıllı telefonlardaki macerası devam ediyor. Oyunun akıllı telefonlar için geliştirilen ‘The Shadow and The Flame’ adlı yeni bölümü de, çölde ve saraylarda geçiyor. Daha akıcı grafiklerin yanı sıra kontroller ise dokunmatik arayüze uyumlu geliştirilmiş. Dövüş oldukça kolay bir hale getirilirken düşmanları rahat kombolar yaparak yenebilmek mümkün. Uygulama kısa süre önce ‘uygulama mağazalarına’ girdi.

HAFTANIN TRENDİ

Duman sensörüyle sıkı takip

AKILLI ev sistemlerine yeni bir seçenek daha eklendi. Daha önce akıllı telefonlardan ısı kontrolü sağlayabilen cihazını tanıtan Nest, bu kez duman sensörünü görücüye çıkarttı. 129 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulan ürün, tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. Piyasada varolan ürünlerden farklı olarak bip uyarısını farklılaştıran Nest’in duman dedektörü ses ve ışık ile uyarıda bulunuyor ve akıllı telefona bildirim gönderiyor. Gün ışığını algılayan cihaz çalıştığını belirtmek için karanlıkta yeşil ışığı ile aydınlatma yaparak uyarıda bulunuyor. Diğer duman dedektörlerinin aksine acil durumda bip ile uyarma yerine insan sesi ile uyarıyor.

UYGULAMA

TV programlarını tanıyor

ŞARKI tanıma özelliğiyle kullanıcıların akıllı telefonlarında vazgeçeme-dikleri ‘Shazam’a benzer bir uygulama TV programlarını tanımaya başlıyor. ‘OnTV’ adındaki uygulama kullanıcıların televizyon izlerken akıllı telefonları ile programa dair tüm bilgileri anlık görüntülemesini sağlıyor. Örneğin, TV’de adını bilmediğini bir film veya dizi gösteriliyor. OnTV uygulaması kullanılarak, dizi veya film hakkında bilgi veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!