“Bilinçli internet” eğitimi

Güncelleme Tarihi:

“Bilinçli internet” eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2013 12:24

Mutlu Çocuklar Derneği, interneti bilinçli kullanmaları amacıyla 8 bin çocuğa güvenli internet eğitimi verecek.

Mutlu Çocuklar Derneği, başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların bilinçli birer “dijital vatandaş” olmalarını sağlamak amacıyla “Çocuklarda Dijital Vatandaşlık Algısının Oluşturulması ve Güvenli İnternet” projesi hazırladı.

Mutlu Çocuklar Derneği Başkanı Sevgi Mermerci, yaptığı açıklamada, internetin öğrenme, iletişim kurma özelliğiyle milyonlarca çocuk ve gencin dikkatini çeken bir durum olduğunu söyledi.

Çocukların internete farklı anlam ve değerler yüklediğine dikkati çeken Mermerci, internet ve internete bağlı cihazların, çocuklara ve gençlere çok farklı deneyimler yaşattığını ve birbirleriyle iletişimlerini sağladığını belirtti.

İnternet ortamında, çocukların gerçek yaşamlarından farklı yaşam tarzlarınında bulunduğunu vurgulayan Mermerci, bunun aynı zamanda çocuklar için tehlike oluşturan bir durum olduğuna işaret etti.

Bu noktadan yola çıkarak internetin güvenli kullanımı konusunda aileleri ve çocukları bilinçlendirmek için “Çocuklarda Dijital Vatandaşlık Algısının Oluşturulması ve Güvenli İnternet” projesi geliştirdiklerini dile getiren Mermerci, “Çocukları internet ortamından uzaklaştırmak gibi bir niyetimiz olmamalı, ama interneti en güvenli halde nasıl kullanacaklarını öğretmeliyiz. Dijital vatandaşlık ve güvenli internet projesiyle, 8 ilde 8 bin çocuğa eğitim vereceğiz. Eğitimler 7 Şubat'tan sonra başlayacak ve İstanbul, Trabzon, Ankara, Mardin, Erzurum, İzmir, Kayseri, Adana'da ortaokul öğrencilerine okullarda verilecek” diye konuştu.

Yaklaşık 15 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Mermerci, projeye Gazi Üniversitesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu'nun da destek verdiğini söyledi.

Eğitim öncesinde müfredat oluşturmak için Gazi Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin yüksek lisans, doktora öğrencileri ve diğer illerden bilgisayar öğretmenlerine ders verileceğini dile getiren Mermerci, içeriğin www.cocuknet.org da içerikler yayınlanacağını söyledi.

Mermerci, Çocukların interneti güvenli kullanabilmeleri için 160 dakikalık video görüntüsünün yanı sıra 5 ayrı kitapçık hazırladıklarını ifade ederek, “İnternet ve sağlık, dijital vatandaşlık, sosyal ağlar, internet bağımlılığı, bir düşün bin tıkla adı altındaki kitaplar öğrencilere dağıtılacak. Dijital vatandaşlık interneti, bilgisayarı, dijital unsurları en iyi ve güvenli bir şekilde kullanan bir anlayışın gelişmesi anlamına geliyor. Buradaki en temel mesele dıştan yaptırımlardan ziyade kullanıcıların bu konuda bilinçlenmesi yaşa ve gelişime uygun içerikle çocukları karşılaşmasıdır” dedi.

“Her 4 ailenin 3'ünün evinde internet bağlantısı var”

Teknolojinin doğru kullanımı konusunda çalıştay düzenlediklerini ve çalıştay sonrasında 3 bin 500 çocukta teknoloji algısına ilişkin anket yaptıklarını anlatan Mermerci, anket sonuçlarının kendilerini bu projeyi yapmaya sevk ettiğini söyledi.

Mermerci, şunları kaydetti: “Her 4 ailenin 3'ünün evinde internet bağlantısı olduğunu gördük. Öğrencilerin bilgisayar, internet, cep telefonu ve televizyonla geçirdikleri günlük ortalama sürenin en az 5-6 saat olduğunu belirledik. Ders dışı kitap, dergi gibi yayınların günlük ortalama okunma süresinin 1 saat olduğunu öğrendik. Çocukların yükselen yaşıyla birlikte iletişim araçlarına bağımlılığının arttığını, bu araçların olumsuz etkilerinden daha fazla etkilendiklerini gördük. Kız çocuklarının bilgisayar ve internet karşısında erkek çocuklarından daha fazla vakit geçirdiklerini keşfettik. Bu noktada her 3 çocuktan birisinin iletişim araçlarına yüksek oranda bağımlılık gösterdiği anlaşıldı. Anne babaların öğrenim durumu yükseldikçe de öğrencilerin film ve müzik indirmek ve haber bilgi paylaşımının arttığını buna karşı ödev ve ders takviye amacıyla kullanımının azaldığı görüldü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!