App Store'a Türk oyun

Güncelleme Tarihi:

App Storea Türk oyun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 11:26

Dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple, mağazasına Türk yapımı bir oyun daha dahil etti.

Kişisel oyun geliştirici Özgür Öztürk, yaptığı açıklamada, şu an için iPhone marka telefonlarda oynanmak üzere Apple mağazasına “yüzde 100 Türk fikri ve geliştirmesi” olan bir yazılım eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Temel olarak ağaçtaki bazı kuşların parmak hareketleri ile vurularak puan kazanılması mantığındaki “Birdzy” isimli oyun fikrini eşi ile birlikte bulduğunu, yaklaşık 3 ay bu fikir üzerinde çalıştıklarını ve daha sonra uygulama yazmaya başladıklarını belirten Öztürk, oyunu geliştirme aşamasında çok eğlendiklerini anlattı.
Daha önce de Apple mağazasına hukuk ve ekonomi terimleri sözlüklerini eklediklerini anlatan Öztürk, ilk defa bir oyunla markete girdiklerini vurguladı.

Kişisel olarak oyun geliştirmenin maliyeti 5-10 bin lira arasında

Özgür Öztürk, Apple mağazası için kişisel olarak sıfırdan bir oyun geliştirmenin maliyetinin iyi bir bilgisayar, test cihazları ve yardımcı uygulamalar da düşünülürse, yaklaşık 5-10 bin lira arasında olduğunu ve bu maliyetin ekip/ekipman büyüklüğüne göre değiştiğini, ayrıca bu maliyete reklam ve tanıtım faaliyetlerinin dahil olmadığını kaydetti.

İyi bir oyun geliştirebilmek için ekibin ve ekipmanın da iyi olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, Türk geliştiricilerin önündeki en büyük sorunun finansman olduğunu bildirdi.

Tüm dünyada 50 milyondan fazla indirilen Angry Birds oyununun profesyonel tasarımcı, grafiker, ses uzmanı gibi 50-60 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını ve profesyonel stüdyolar kullanıldığını anımsatan Öztürk, tek başına çabalayan Türk geliştiricinin ise bir anlamda haksız rekabete uğrayarak sadece elindeki imkanlarla sınırlarını belirleyebildiğini kaydetti.

Pazarda, ABD ile kıyaslanamayacak kadar az Türk firma ve kişisel geliştirici bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu: “Bizde en önemli sorun destek. Fikrin var ama bunun gerçekleştirilmesi ve yayılması gerekir. Bizim memlekette en büyük sıkıntı sana inanan insanların eksikliği, az sayıda oluşu. Bir fikri ya da bir ürünü paylaştığınız insanların hepsi sizinle aynı heyecanı paylaşmıyorlarsa, ürününüz, fikriniz çok iyi olsa bile bir yerlere varamıyorsunuz. Hatta çoğu zaman, iyi bir ürününüz olsa bile, ikna etmek o ürünü geliştirmekten daha zor oluyor. Yoksa oyun ya da farklı alanlarda mobil uygulamalar geliştirmek isteyen, bunun için bir araya gelmiş birçok insan var. Maddi imkanlarınız yeterli ise o zaman zaten sorun yok, iyi fikirlerinizi yaymak, kitlelere ulaştırmak sorun olmuyor.
Yurt dışında Facebook'un Twitter'ın hikayelerini dinlediğimiz gibi oturup bir masada, seni 15 dakika dinledikten sonra çek yazan insan burada çok fazla bulunmuyor. Twitter'a deli saçması diyen Facebook'a daha farklı isimler takan birçok yatırımcı şu an bu şirketlerin geldiği noktayı gördüklerinde ne düşünüyorlar çok merak ediyorum. Dolayısıyla birçok fikir destek bulamadığı için maalesef beyinlerde kalıyor.”

Apple'a yazılım geliştirmek ve kabul görmek

Apple'ın uyguladığı “akıllı stratejiler' sayesinde bugünkü başarıyı sağladığını anlatan Öztürk, şu bilgileri de verdi: “Apple aslında size bir ürün değil bir platform satıyor. Uyguluma geliştirmek için Apple bilgisayarına ihtiyaç var. Windows'da Visual Studio'da program yazabildiğiniz gibi Apple'da da XCode ile uygulama geliştirme yapılıyor. Bu yazılım geliştirme ortamını ücretsiz indirebiliyorsunuz. İyi grafikleri, ses efektleri olan uygulamalar geliştirebilmek için, eğer maddi imkanlarınız yeterli değilse, bir stüdyonuz yok ise yine Apple Store'dan bazı ücretli uygulamaları indirmeniz gerekiyor. Gerekli geliştirme ortamı hazırlandıktan sonra Apple'ın 'Geliştirici Programına' katılmak gerekiyor, yıllık 100 dolar gibi bir rakam ödüyorsunuz. Sonra bir test cihazı almanız gerekiyor. iPod Touch, iPhone'a göre daha ucuz olduğu için tercih ediliyor. Uygulamanızı bu test cihazına ya da cihazlarına yükleyip test ettikten sonra Apple Store'a gönderiyorsunuz. Yaklaşık 1 hafta bekliyor değerlendirilmek için. İyi ve hızlı çalışan bir ekipleri var. Satışa hazır hale gelince bilgi veriliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!