Anne babalar DİKKAT

Güncelleme Tarihi:

Anne babalar DİKKAT
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 11:45

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET’in ebeveynlerle ilgili yaptırdığı global araştırmaya göre internet kullanıcılarının yüzde 53.7’si, yani yarısından fazlası “çocukların uygunsuz içeriğe maruz kalmasını” büyük bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Haberin Devamı

ESET’in yaptırdığı araştırma, dünya  çapındaki internet kullanıcılarının, çocukların online dünyada karşılaştıkları potansiyel tehlikelerin büyük oranda farkında olduklarını ortaya koydu. ESET tarafından uluslararası araştırma kuruluşları Insites Consulting ve United Consultants firmalarına yaptırılan global araştırmadan elde edilen bulgulara göre internet kullanıcılarının yüzde 53.7’si, çocukların uygunsuz içeriğe maruz kalmasını büyük bir tehdit olarak değerlendirdi. Yüzde 53,7’nin ayrıntısına bakıldığında bunların yüzde 25.9’u, uygunsuz içerikleri “en büyük tehdit”, yüzde 14.6’sı “çok büyük tehdit” ve yüzde 13.2’si “oldukça büyük bir tehdit” olarak nitelendirdi.

Arjantin’de Buenos Aires ESET merkezinin Farkındalık ve Araştırma Koordinatörü Sebastian Bortnik göre çocukların internette gezinirken tehlikelerden uzak kalmasını sağlamak için ebeveynlerin ve çocukların aklından çıkarmaması gereken bir kaç basit güvenlik kuralı var. Bortnik, yardımcı olabilecek 10 kuralı şöyle sıraladı:

Çocuğunuza bir kullanıcı adı açın: Çocuklarınızın bilgisayarlarında kendi kullanıcı adlarıyla kendi hesapları olmalı. Sistem yöneticisinin bir yetişkin olduğuna dikkat etmelisiniz.

Antivirüs yazılımınızı güncel tutun.

Gezinme kayıtlarını izleyin: Eğer silindiklerini farkederseniz, bu sizin çocuğunuzla oturup konuşmanızı gerektiren bir işaret olacaktır.

Gözünüz web kamerasında olsun: Kullanılmadığında kapalı olduğundan emin olun.

Çocuklarınızın sosyal ağlardaki ayarlarını kontrol edin: Herhangi bir kısıt olmadan herkese açık bir facebook duvarı çocuklarınızın güvenliği için ciddi bir risk oluşturur.

Ebeveyn kontrol araçları kullanın: Bu araçlar ebeveynler için ciddi avantajdır. Hem internet browserlarında hem de antivirüs yazılımlarında bulunur. ESET Smart Security 5 zararlı içeriğe sahip web sitelerini engelleyebilen kullanışlı bir "Ebeveyn Kontrol" özelliğine sahip.

Gizli bilgilerinizi internet üzerinden göndermeyin: Önemli bilgileriniz asla mail ile ya da online sohbet üzerinden istenmez. Dahası bankalar asla hesap bilgilerinizi ve şifrenizi istemez. Bu bilgiyi çocuklarınıza da öğretmeniz güvenlik açısından çok önemlidir.

Rahatsız edici mesajları cevaplamayın: Çocuklarınız internet üzerinden rahatsız edici mesajlar aldığında bu mesajlara karşılık vermemeleri üzerine onları eğitmelisiniz. Genelde saldırgan mesajına cevap aldığında, çocuklara zarar verme isteği daha da artacaktır. Bu tür durumlarda ebeveynler devreye girmeli ve tekrarında gerekirse kanuni yollara başvurulmalıdır.

Online dünyadaki her şey gerçek değildir: Güvenilir bir kaynaktan gelse bile internette yeralan her şeyin gerçek olmadığı çocuklara iyice anlatılmaldıır. Bugünlerde internette herhangi bir görüşü yayınlamak oldukça kolay bir hale gelmiştir. Bu da insanların internetteki bir bilgiye inanması konusunda ne kadar dikkatli olması gerektiğini gösterir.

Açık İletişim: Çocuklarınızla açık bir şekilde iletişim kurmanız onların güvenliği açısından hayati bir öneme sahiptir. Korkularını ve ilgi alanları paylaşmalarını cesaretlendiren bir politika izlemek onları cezayla baskı altına almaktan her zaman daha iyidir. Açık bir aile ortamı ve hem internette hem de yüz yüze açık iletişimde çocuğunuzun siber güvenliğini artırmak için son derece önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!