Adobe Flash Player Android cihazlarda çalışmayacak

Güncelleme Tarihi:

Adobe Flash Player Android cihazlarda çalışmayacak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 16, 2012 10:46

Adobe Flash Player artık Google'ın Android işletim sisteminin uygulama satış sitesi Play Store'da satılmayacak.

Haberin Devamı

Adobe daha önce mobil ürünler için yazılım üretmemeye karar verdiğini açıklamıştı.

Adobe Flash Player sayesinde internet sitelerinde Flash formatı kullanılarak üretilmiş multimedya içeriği görüntülenebiliyordu. Şirket bilgisayarlar için bu yazılımı üretmeye devam edeceğini açıkladı. Adobe ayrıca Air adlı ve Flash formatında üretilmiş içeriği mobil araçlar için uygulamalara dönüştüren bir yazılımı desteklemeye de devam edecek.

Flash Player Google'ın Play sayfasında oldukça popülerdi. Kullanıcaların üçte ikisi bu programa en yüksek puanı vermişti. Ancak Adobe bu uygulamayı geri çekme kararı aldığını çünkü uygulamanın öngörülemez şekilde davranabildiğini söyledi.

Adobe şimdiye kadar Android telefonlarına Flash Player uygulamasını yüklemiş olan kişilere programla ilgili hizmetlerin Eylül 2013'e kadar sunulmaya devam edileceğini de söyledi.

Adobe ve Apple

Adobe ilk olarak 2010 yılında Apple'a iPhone için bir uygulama yaratma konusunda teklif götürmüş ancak şirket tarafından reddedilmişti.

Apple'ın eski yöneticisi Steve Jobbs konuyla ilgili bir makale yayınlamış ve Flash Player'ın Apple ürünlerinde güvenliği tehdit edeceği gibi telefonların batarya ömrünü de azaltacağını bu nedenle firmanın bu uygulamanın ürünlerinde kullanılmasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Jobbs Adobe'yi Flash Player yerine HTML 5 bazlı bir uygulama üretmeye davet etmişti.

YouTube'ın videolarını HTML 5 formatında yayınlamaya karar vermesi de bu yöntemin popülarite kazanmasında etkili olmuştu.

Adobe'de Android için Flash Player üretmekten vazgeçme kararını açıklarken günümüzde HTML 5'in yeni teknolojilerin ihtiyaçlarına en uygun sistem olduğunu kabul etti ve bu formatla çalışan uygulamalar üretmeye odaklanacağını söyledi.

Flash yaÅŸamaya devam ediyor

Adobe'nin Baş Teknoloji Sorumlusu Kevin Lynch Flash uygulamasının bilgisayarlardaki geleceği konusunda kendinden emin olduğunu söyledi.

Lynch ''Flash'la ilgili olarak iki şeye odaklanıyoruz: bilgisayar oyunları ve telif hakkı içeren iyi kalite videolar. Flash oyun kalitesini oldukça artırıyor ve telif hakkına tabi videoların her ortamda izlenebilmesini sağladığı gibi üreticiyi de koruyor'' dedi.

Ancak Lynch bir gün bu özellikleri HTML 5 formatının da sağlayabileceğini, Adobe'nin de bu konuda çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Kullanıcıların tepkisi

Bir çok kullanıcı Google'ın Play Store'unda artık Adobe'nin bulunmayacağı haberini iyi karşılamadı. İnternet sitesine yorumlarını yazan kullanıcılardan biri ''Tüm dünyanın HTML 5'e geçtiğinin biz de farkındayız ancak Flash Player'dan bu kadar erken vazgeçmek ticari intihar'' dedi.

Bir baÅŸka kullanıcı ise ''Flash yüzünden iPad yerine Galaxy Tav almıştım. Google ve Adobe'nin bana bunu yaptığına inanamıyorum'' diye yazdı.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!