ABD tartışıyor ama internet Finlandiya’da zaten bedava

Güncelleme Tarihi:

ABD tartışıyor ama internet Finlandiya’da zaten bedava
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2013 00:00

ABD hükümetinin 2015 yılından itibaren kullanmaya başlayacağı süper Wi-Fi hizmeti ile kablosuz interneti ülke genelinde ücretsiz hale getirme çalışmalarının etkisi sürüyor.

Haberin Devamı

ABD’nin üzerinde çalıştığı proje, 178 milyar dolarlık telekominikasyon pazarında faaliyet gösteren şirketler tarafından büyük tepki görse de, Finlandiya bu hizmeti 2010 yılında vermeye başladı. Finlandiya devleti tarafından belirlenen yasayla, internetin ‘temel insan hakkı’ olduğu 1 Temmuz 2010’da yürürlüğe giren yasaya kabul edilmiş ve telekomünikasyon firmalarının her vatandaşa ücretsiz internet hizmeti vermekle yükümlü olduğuna karar verilmişti.

TEMEL İNSAN HAKKI

Alınan kararın ardından Finlandiya’daki telekomünikasyon firmaları tüm vatandaşlara en az 1 Mbps hızında genişbant internet bağlantısı sağlamakla yükümlü tutuldu. İnternet erişimini ‘insan hakkı’ olarak tanımlayan yasa uyarınca, hiçbir firma veya mahkeme vatandaşların internet bağlantısını kesemeyecek veya kesilmesi yönünde karar veremeyeceği belirlenmişti. Dünyanın en çok ‘çevrimiçi’ olan ülkelerinden biri olan Finlandiya’da ülke nüfusunun yüzde 96’sı internet kullanıyor. Ülke, 2015 yılına kadar herkese 100 Mbps hızında bağlantı sağlamayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!