3D TV'ler ÅŸimdi Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

3D TVler şimdi Türkiyede
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 06, 2010 11:17

Teknoloji sektörünün önemli markalarından biri olan Samsung, yenilikçi ürünleriyle öne çıkıyor. Elinde bulunan 2725 patentle dünya ikincisi olan şirket, 2009 yılında AR-GE'ye 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. 3D TV'yi Türkiye'ye ilk getiren isim olan Samsung, 2D yayınları da 3D formatına çevirebilen yeni teknoloji TV'leriyle dikkat çekiyor. Samsung Electronics'in Türkiye Tüketici Elektroniği Direktörü Lemi Paksoy ile 3D TV teknolojisini konuştuk.

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

- Geçtiğimiz aylarda vizyona giren Avatar'la birlikte kullanıcılar 3 boyutlu filmleri bir hayli sevdi. 3D TV’ler de 3 boyutlu filmleri evlere taşımak için tasarlanan bir ürün. Bu bağlamda 3D TV'lerden biraz bahsedebilir misiniz?

3D TV’ler sanki yeni çıkan bir ürünmüş gibi algılanıyor; ancak biz aslında 2008 yılında Plazma ekranlarımızla birlikte bu ürünleri Türkiye’de satmaya çoktan başlamıştık. Elbette o günler sınırlı sayıda 3D Plazma TV’ler Türkiye’ye gelmişti. Avatar’la birlikte ise bu ekranlar daha sık konuşulmaya başlandı tahmin edeceğiniz gibi. 3D TV nedir sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz: 3 boyutlu sinemaları evinize getiren ve videoları 3 boyutlu olarak evlere taşıyan yeni bir teknolojidir. Daha önce sinemalarda seyredilebilen bu tür filmleri, bu ekranlar sayesinde artık evlere taşımayı başarmış durumdayız. 3D TV’yi destekleyen bir yayın var ise veya bu formattaki filmleri oynatabilen bir Blu-ray player’lara kullanıcı sahipse, kullanıcılar bu teknolojinden faydalanabiliyor.

- Bu teknoloji ilk kez ne zaman kullanıldı?

Birçok insanın bilmediği bir detay bu aslında. 3D teknolojisi bundan asırlar önce, yani 1850’li yıllarda ilk kez kullanılmıştı. Tabii zaman içinde bu teknoloji gelişmeye devam etti. Daha önceleri kağıttan yapılan gözlükler bu amaç doğrultusunda kullanılırken, bugün ise yeni nesil gözlüklerle birlikte 3 boyutlu görüntüleri izleyebilmek çok daha rahat. Eskiden kullanılan gözlüklerle bu görüntüler uzun bir süre izlendiğinde baş ağırısı yapardı; bu yeni nesil gözlükler ise bu problemi ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı
- Türkiye’de bu formatta yayın yapan bir kanal bulunuyor mu?

Selim ÖZTÜRK'ün röportajı
hurriyet.com.tr

Türkiye’de şu an için 3D yayın yapan bir kanal bulunmuyor maalesef. Ancak bu yönde çalışmalarına ağırlık veren firmalar da yok değil. Blu-ray player’ınız yoksa ve TV kanallarını izlerken bu teknolojinden faydalanmak istiyorsanız, bizim televizyonlarımızda 2 boyutlu sinemaları 3D’ye çevirme şansına sahipsiniz.

- Yani herhangi bir TV kanalında oynayan 2D bir yayın 3D formatında izlenebiliyor mu?

Haberin Devamı

Evet, yayın 2 boyutlu olsa da, şu an için sadece Samsung televizyonlarda yer alan bu yeni özellik sayesinde 2 boyutlu filmler 3. boyuta taşınabiliyor. Elbette bu çevirme işlemiyle birlikte 2D filmleri orjinal bir 3D film kalitesinde izlemek mümkün değil.

- 3D TV’lerle Türk kullanıcıları yeni yeni tanışıyor. Peki 3D TV’yi almanın tam zamanı mı? Fiyatları yüksek olduğundan kullanıcılar fiyatların düşmesi için biraz daha beklemeli mi?

Yeni bir teknoloji ilk kez çıktığında genellikle fiyatlar hep yüksek olur. Ama bu elbette fiyatların hep yüksek seviyelerde kaldığı anlamına gelmiyor ve bir başka yeni teknolojiyle birlikte zaman içinde fiyatlar da düşüş eğilimine giriyor. Bu sadece 3D TV’lerle ilgili bir konu değil aslında. Örneğin DVD player’ların fiyatı 2001 yılında 1000 dolar seviyelerindeydi. Şimdi ise bir DVD player’ın fiyatı 69 TL’ye kadar düşmüş durumda. Kaldı ki, 2001 yılında satılan DVD player’lar daha eski bir teknolojiydi; şimdiki modelleri ise çok daha kapsamlı ve ileri bir teknolojiyi destekliyor. Yani 3D TV’lerin de fiyatı zamanla ucuzlayacak; ancak bu

PC MONİTÖRÜNDEN TV'YE

2000’li yılların başına baktığımızda LCD ve plazma ekranların bu noktaya geleceğini kimse hesaplamamıştı. Plazma ve LCD ekranların çıkış amacı aslında televizyon değildi. Plazma tamamen dışarıda kullanılan bir ekran ünitesi olarak görülürken, LCD’ler ise bilgisayar monitörü olarak tasarlanmıştı. Oysa bugüne döndüğümüzde her iki teknolojinin de televizyonlar için standart bir çözüm halini aldığını görüyoruz.

kullanıcıların 3D TV’yi alma planlarını ertelemeleri anlamına gelmiyor. Bence bir kullanıcı ihtiyaç duyuyorsa beklemeden bu yeni teknolojiye sahip olmalı. Bugün TV almayı düşünen bir kullanıcının 3D TV’lerden birini satın alması daha makul. 3D LED TV’miz şu an için satışta... 3D LCD TV’lerimizi ise kullanıcılarımıza sunmak üzereyiz ve bu ekranların fiyat aralığı ekranın boyutlarına göre 3000 ila 9000 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Haberin Devamı

- 3D TV'lerde 3D görüntüleri izleyebilmek için bu ekranları almak yeterli mi? Bu yayınları izleyebilmek için başka bir donanımsal ürüne ihtiyaç var mı?

Öncelikle 3D TV’ler dışında buradaki görüntüleri izleyebilmek için bir 3D gözlüğe ihtiyaç var. Gözlükler, 3D TV’lerle birlikte satılıyor. Bununla birlikte bir blu- ray player satın alarak da 3D filmleri bu ekranınızda izleyebilirsiniz. Zaten kampanyalarımıza da baktığınızda bu ürünleri bir paket halinde satın alabiliyorsunuz. Ayrıca 3D TV’yle birlikte kullanıcıların izleyebilmesi için beraberinde Monsters vs Aliens filmini de veriyoruz. Avatar da bildiğim kadarıyla Avrupa’da satışa çıkmış durumda. Eğer siz de Avatar’ın 3D Blu-ray medyasındaki filmini satın alabilirseniz, 3D TV’nize bağlı blu-ray player’ınızla birlikte sinemadaki Avatar filmini evinize taşıyabilirsiniz.

- 3D TV’leri Nisan ayı sonu itibariyle satışa sundunuz. Peki kullanıcıların 3D TV’lere olan talebi Türkiye’de ne durumda? Kullanıcılar bu yeni

10 BÄ°NE YAKIN 3D FÄ°LM GELÄ°YOR

Hollywood, Avatar’la birlikte bu konuda ülkesinde ciddi yatırımlarda bulunuyor. 2011 yılının sonuna kadar 10 bine yakın film 3D teknolojisini destekleyecek ve ilerleyen yıllarda da dünya üzerinde bulunan filmlerin en az yarısı 3D teknolojisini de destekliyor olacak.

teknolojiye sahip çıktı mı?

Haberin Devamı

Açıkçası ilk talepten gerçekten de memnunuz. LED TV’leri satışa sunduğumuz dönemde de kullanıcılar bu teknolojiye yoğun bir ilgi göstermişti. Türk insanı teknolojiye çok meraklı ve dünyadaki trendin doğrultusunda Türkiye’de de 3D TV’lere ciddi bir talep oldu.

- Peki dünya genelinde 3D TV’lerin durumu nasıl?

Dünyadaki durum da Türkiye’den çok farklı değil aslında. Bu alanda ilk lansmanımızı ABD’de Mart ayı sonu gibi gerçekleştirdik. Ancak şu rakamı da vermeden geçmeyelim: Yapılan bazı kapsamlı araştırmalara göre bu yılın sonuna kadar ABD’de satılan her 100 televizyonun 10’unun 3D TV olması bekleniyor ve bu gerçekten de büyük bir rakam.

- 3D TV’ler, LCD veya LED TV’lerin yerini alabilecek mi? Yoksa 3D TV’yi farklı bir açıdan mı değerlendirmek lazım?

Haberin Devamı

Biz Samsung olarak 3D teknolojisini Plazma TV, LED TV ve LCD TV’lere taşımış durumdayız. Yani yeni nesil bu ekranların hepsinde 3D özelliği de bulunuyor.

- 3D TV’nin peşinden gelen başka bir ekran teknolojisi var mı? Bu konuda çalışmalar yürütülüyor mu? Bildiğim kadarıyla OLED ekranlara geleceğin teknolojisi gözüyle bakılıyor.

SÄ°YAH-BEYAZ'DAN RENKLÄ°YE...

3D TV’nin önemi henüz yeteri kadar anlaşılmış değil. Siyah-beyaz televizyonlardan renkli televizyonlara geçiş nasıl insanlık için önemli bir aşamaysa, renkli televizyonlardan HD (High Definition) formatına ve bu formattan da 3D teknolojisine geçiş de bir o kadar önemlidir. Yani seyrettiğiniz filmin içinde olma hissi veya futbol maçı izlerken ki o atmosferi yaşamak gerçekten de muhteşem bir duygu.

OLED TV’ler bugün için olmasa da ilerleyen yıllarda kullanıcıların karşısına çıkacak. OLED, plazma ve LCD’nin tüm avantajlarını içerisinde barındıran bir teknolojidir ve OLED’ler nispeten ince yapısıyla dikkatleri üzerlerine çekiyorlar. İnce yapısı ve katlanabilirliği dışında yüksek kontrast oranları da OLED’in öne çıkan özelliklerinin başında yer alıyor. Teknik olarak bakıldığında ise OLED’in henüz ticari bir ürün haline gelmediğini söyleyebiliriz. OLED’lere şu aşamada ancak fuarlarda rastlayabilmek mümkün.

- 3D filmleri izlemenin özellikle gözle ilgili bazı sağlık problemlerine neden olduğuna dair spekülasyonlar var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Aslında bu tamamen gözlüklerle alakalı bir durum. Çünkü eski 3D gözlükler baÅŸ aÄŸrıtırdı. Ancak yeni nesil gözlüklerde artık böyle bir problem bulunmuyor. Yani 3D TV’lerin saÄŸlığa zararlı olduÄŸuna dair ispatlanmış hiçbir bulgu yok ve dünyanın her yerinde bu ürünler satışa sunulmuÅŸ durumda.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!