ttt.dahiler.com.tr'ye tıkla sayın bakanım

Güncelleme Tarihi:

ttt.dahiler.com.trye tıkla sayın bakanım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2014 17:31

Ülkemizde çoğu zaman Aziz Nesin'in kaleme aldığı güldürürken düşündüren olaylar yaşanıyor, mavi kuş kafese girdi. Neden üç-beş kişi diğer üç-beş kişiye hakaret ediyormuş.

Haberin Devamı

Millet birbirini sokaklarda tavuk boğazlar gibi kesiyor, adam karısını 27 yerinden bıçaklayarak öldürüyor, sigorta şirketleri neredeyse kadınlara hayat sigortası yapmayacak, bir tepki yok. Siyaset sesini çıkarmıyor. Biri milletin anasını belliyor, hakaret sayılmıyor. Ülkenin kadrolu çokbilmişleri üç maymunları oynuyor, kimsenin kimseye internette hakaret etme hakkı yoktur diye TV ekranlarında ahkâm kesiyor. Yahu çok bilge üstadım çok doğru söylersin, kimse kimseye sövmesin kötü söz söylemesin, bu doğru da sokaklara bir bak, millet birbirini dövüyor öldürüyor her yer şiddet, eskiden böylesine gergin değildik ne oldu bize. Her şeyi bilen sen, düşünsene ne yapmak lazım, sesin çıkmıyor, çıkarana da sus diyorsun, meydanları yasaklıyorsun. Ölen ölmüş umurunda değil; o ekmek almaya gitmedi diyorsun, sana göre kalan sağlar senindir, o da bir mantık, özellikle insan haklarının tavan yaptığı 21'inci yüz yılda. Birileri yahu insaf edin toplum çok gergin insanlar birbirine kızgın, bellerinde tabanca oraya buraya kurşun sıkıyor, yol vermedi diye adam öldürüyor, sağduyu olanları protesto edip bir farkındalık yaratalım diyor. Yanıt: koskoca bir hayır, hayır denecekse ben derim, sana ne oluyor diyor.

Yaşanan dramlara gerçek yaşamda karşı çıkma, protesto edip kendini ifade etme şansı olmayan insanlar, dijital ortamda şansını denemek istiyor, hemen bekçi 'yasak hemşerim'. Dananın kuyruğu kopuyor. Burada yasak gerçek yaşamdaki yasaklara benzemiyor, fiber optik kablolarda polis yok, biber gazı yok, toma yok, özel kuvvet yok, cop yok, tekme yok, ne yapacaksın? Ekranları karatıyorsun. Toplumu ikiye bölünüyor, bir kısmı dijital ortam veya alışılmış adıyla sosyal medya iletişimi durdurulsun, diğerleri özgürlüğüme dokunma, mavi kuş özgürce uçsun, istediğim videoyu izlerim sen karışma diyor. Karşılıklı atışmalar ile sürerken akil bir sayın bakan çıkıyor dâhiyane bir laf ediyor, kırk yıl düşünsen aklına gelmez: Biz de www içeri tıkar ttt kurarız diyor. Kimileri sevinçten takla atıyor, tıkla ttt.dahiler.com.tr seyret dünyayı diye yazıyor. İşte Aziz Nesin tam bu aşamada sahne alıyor. Ne kadar akıllı ve ne kadar bilgili olduğumuzu ölümünden bunca sene sonra artan bir yüzde ile tekrar kanıtlıyor.

Şimdi latifeleri bırakalım! Teknoloji sayfası olduğuna göre www nasıl bir şey veya ttt nasıl bir şey olabilir ona bakalım. CERN (European labarotory for nucleer research) AB ülkelerinin ortak oldukları ve ortaklaşa çalıştırdıkları dünyanın en ileri araştırma merkezlerinden birisidir. Avrupa bilim ve teknolojisinin amiral gemisidir. Temel parçacıkları çok yüksek hızlarda kafa kafaya çarpıştırırlar içinde ne var anlamaya çalışırlar. Daha küçük parçalara bölünemeyen yapı taşlarını bulmayı umarlar. Bunu başarmak için hızlandırıcı denilen düzenekleri kurarlar. (LEP=Large Electron Positron Collider) böyle bir düzenektir. Yerin 100 metre altına kazılmış 27 km uzunluğundaki dairesel tünel içinde elektron ve protonlar, çok yüksek hızlarda alın alına çarpıştırılır. Sonra çarpışmanın detektörlerdeki izleri anlamlı bilgiler haline dönüştüren algoritmalar yapılır. Günümüzde bu sisteme WWW (World Wide Web) dünyayı kapsayan iletişim ağı denir. Bu önemli bilgi işlem sistemi CERN araştırmacılarından Tım Barners Lee tarafından geliştirilmiştir. Bilgi teknolojileri için önemli bir aşama olan WWW, yukarıda boyutlarını kabaca açıkladığımız LHC deney sonuçlarını analiz birimlerine taşıyan iletişim sistemidir.Sonradan internette yansıtılmış ve dünya bilgi teknolojileri ile tanışmıştır.

Daha sonra CERN' DE basınımızda tanrının zerreleri olarak bilinen, tüm zamanların en iddialı deneyine tamamlamış ve Higgs parçacığını yakalamıştır. 27 km uzunluğundaki dairesel tünelde LHC (Büyük Proton Hızlandırıcı) tarafından protonlar hızlandırılmıştır. LHC yalnız bilimsel açıdan değil, teknoloji ve mühendislik açısından da hassasiyet ve kalitenin doruk noktasıdır.

ttt'yi kurmak için önce bu doruğa tırmanmak gerekir. Türkiye ise tüm AB ülkelerini üye olduğu CERN' üye olmaktan vazgeçmiştir. Doruğa tırmanmak değil bakamıyoruz bile.

Hızlandırılmış proton demeti bir ipe dizilmiş tespih tanelerine benzer. Işık hızına yakın hızlarda hareket eden protonlar arasında saniyenin 25 milyarda biri kadar bir zaman farkı vardır. Bir saniyede 40 milyon kere oluşan proton-proton çarpışmasından sadece 20 tanesi alın alına olur. Önemli olan bunları diğerlerinden ayırmaktır. Böylesine kısa süren çarpışmadan sonra ortaya çıkan parçacıklar henüz daha fotoğraflarını çeken detektörün etkin olduğu bölgeye girmeden bir sonraki çarpışma meydana gelir. Dolayısıyla saniyede oluşan 800 milyon çarpışmadan sadece milyonda biri istenilen özellikte çarpışma olacaktır. Bu sıra dışı bilgi yayılma hızından geri kalmamak için, detektörde kayıt altına alınan çarpışmalara ait bulgular, elektronik bilgi işlem kanallarına yöneltilir. Analog bilgi (ham bilgi) elektronik bilgi kanallarında işlenerek, yeni bir bilgi içerip içermediği tespit edilir. Böylece çarpışma sonucu elde edilen tüm bilgi, hiç kayıp edilmeden, analiz imkânına kavuşmuş olur.

Proton-proton çarpışma izlerini kayıt eden özel detektörlerde senede ortalama 10 milyon Gigabyte bilgi birikmiştir. Bu 20 milyon CD-ROM'un içerdiği bilgi kadardır. Böylesine kapsamlı bir bilgi selinin analizi mevcut hesap gücünün çok üstündedir. Anlamlı bilgiye ulaşmak için, yüzlerce üniversite ve araştırma kurumundaki 10 binlerce bilgisayar ve belleği iletişim teknolojileri kullanarak koordineli bir şekilde yöneltildi. CERN bünyesinde bu iş için (WLCG) World wide LHC comuputing grid adı verilen bir sitem kuruldu. Dünya üzerinde çok sayıda üniversite, araştırma ve bilgi işlem merkezleri çarpışmada elde edilen izleri, trafik kazalarında lastik izlerinden kusurlu otonun belirlendiği gibi, anlamlı bilgilere dönüştür. Sistem bilgiyi neredeyse ışık hızına yakın hızlarda merkeze ilettir ve analiz sonuçlarını bir merkezde toplanır. Bu deney için tasarlanan iletim sistemine GGG yani 3G denir, hızı 600 MB /saniye. Çarpışmalardan aklın alamayacağı miktarlarda yeni bilgi elde edilmiştir.

Enterasys Network, HP, IBM, Oracle, Intel ve KPNQ West gibi enformasyon teknolojisinin dev şirketleri ciddi fonlar ayırarak bu projede CERN ile işbirliği içinde çalıştılar. 3G sistemi daha güvenli hava tahminleri yapılıyor. İstanbul'un neresine hangi saate yağmur yağacak NTV hava sunucusu Sevgili Bünyemin biliyor, hiç yanılmıyor. Tıp araştırmaları özellikle beyin fizyolojisi inanılmaz hız kazandı.
Sorumlu bakan çıkarda Biz de ttt iletişim sistemini kurarız derse onun önüne böyle bir fatura koyarlar

Haberin Devamı

Hadi aslanım Halep buradaysa arşın da burada, boyunu ölç derler adama. Sakın seçimi biz kazandık deme, ölç boyunu marifetin varsa? Kaç santim biz de öğrenelim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!