2000 yıllık kalorifer sistemi

Güncelleme Tarihi:

2000 yıllık kalorifer sistemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 11:06

Çanakkale'nin Biga yarımadasında yapılan kazılarda 2000 yıllık bir kalorifer sistemi bulundu.

Haberin Devamı

Çanakkale'nin Biga ilçesine  bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti'ndeki Roma dönemine  ait yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip villanın, kalorifere benzeyen bir  sistemle ısıtıldığı bildirildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  2006 yılında antik tiyatro sahnesinin karşısında yapılan kazı çalışmalarında  kalıntıları ortaya çıkarılan iç avlunun, revaklı bir “Roma Villası”na ait  olduğunun belirlendiğini söyledi. Binanın yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiğine işaret eden Başaran, “Bu  villa, Roma döneminin gösterişli hayatını yansıtan bir mimari yapıya sahip”  dedi.

Villanın avlusunun sütunlarla çevrili olduğunu, şu anki çalışmalarda ise  avlunun etrafını açtıklarını ifade eden Başaran, “Böylelikle yapının planını  ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Buradaki mimari ögeler, villada çok lüks bir  yaşamın olduğunu gösteriyor. Bu da Parion'un ne kadar zengin bir kültürel değere  sahip olduğunu ifade ediyor. Villa geniş bir alana yayılıyor. Hemen antik  tiyatronun karşısında inşa edilmesi ise burada çok önemli bir kişinin ikamet  ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Villanın yapımında kullanılan malzemelerin hepsinin birinci sınıf,  kaliteli mermer ve taşlardan yapıldığını vurgulayan Başaran, yapının merkezinde  bir havuz, havuzun etrafında ise sütunlar bulunduğunu belirtti.

“YAPININ EN ÖNEMİ ÖZELLİĞİ ISITMA SİSTEMİ”
         
Prof. Dr. Cevat Başaran, bu yapının en önemli özelliğinin ısıtma sistemi  olduğunu vurguladı. Sistem hakkında bilgi veren Başaran, “Bu ısıtma sisteminde, ateşin  yandığı bir merkez var. Burada ısıtılan su ya da ortaya çıkan buhar, duvar ve  zemine yerleştirilen kanallar yardımıyla binanın içinde sürekli devir daim  yaparak, sıcaklığın belirli bir oranda tutulmasını sağlıyor. Bu sistem,  günümüzdeki kalorifer sisteminin ilk örnekleri arasındadır” dedi.

Başaran, villanın bazı yerlerinin yoğun tahribat sonucu kullanılamaz hale  geldiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!