GeriSeyahat Tekne turuna çıkmadan Guilin’den dönmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tekne turuna çıkmadan Guilin’den dönmeyin

Tekne turuna çıkmadan Guilin’den dönmeyin

Seyahat etmeyi hobiden öte tutkuya dönüştürdüğünü söyleyen bankacı Funda Koş, geçen yıl Çin’in Guilin şehrine gitti. Bir saat uzaklıktaki Lijiang Nehri’ne hayran kaldı. “Tekne turu ve Fışkıran Kayalar unutulmazdı” diyor.

İstanbul’da yaşayan Funda Koş (45) bankacı, 5 yıldır Yapı Kredi Bankası’nın insan kaynakları bölümünde çalışıyor. İşten arta kalan zamanlarında Latin dansları yapıyor, yüzüyor, pilates, yoga yapıyor, 8 yaşındaki golden retriever türü köpeğiyle oynuyor.
Ayrıca kültür gezisi, deniz tatili ve dinlenme amacıyla seyahate çıkıyor. Yılda mutlaka 2 kez yurtdışına gidiyor. Fırsat buldukça da yurtiçinde geziyor: “Seyahat etmek artık yaşamımın vazgeçilmezleri arasında. Benim için hobiden öte, tutkuya dönüştü” diyor. Seyahate çıkmadan yaptığı araştırmaların ritüele dönüştüğünü anlatıyor. “Yeni şehirleri gezmek, kültürler, sanatlarla tanışmak, müzeleri, parkları gezmek, gece hayatını yaşamak, yerel lezzetleri tatmak, halkla sohbet beni çok mutlu ediyor” diyor.
Koş, Çin şehri Guilin’e geçen yıl gitti. “Yangshuo kaya ve tepe oluşumları, mağaraları, yemyeşil bitki örtüsü, karstik oluşumları sayesinde 2007’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Özellikle Lijiang Nehri’ndeki tekne gezileri meşhur. Bu nedenle görmek istedim.” Şehre karayoluyla bir saat uzaklıktaki Lijiang Nehri’nden çok etkilenen Koş, nehri ve çevresini şöyle anlatıyor: “Nehir kıyısında yaşam çok hareketli, çamaşır yıkayanlar, nehre giren sığırlar, bütün bu karmaşada güleryüzlü çocuklar, iki yaka arasında gidip gelen tekneler, bambu salların üzerinde çeşitli tropik meyve satan fakir ama güler yüzlü halk... Ayrıca kaya tırmanışı, dağcılık, bisiklete meraklı olan ve bu bölgedeki özel turlara katılmak için binlerce kilometrelik yoldan gelen yüzlerce turist...”

FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN SABIRSIZLANACAKSINIZ

Koş’a göre, Guilin’den yapmadan dönülmemesi gereken yegane etkinlik Lijiang’da tekne turu: “Merkezdeki Kurtuluş Köprüsü’nün yanında iskeleden sabah hareket eden onlarca tekneden birine binip 83 kilometrelik nehri 4-5 saat süreyle gezebilir, yemeğinizi harika manzara eşliğinde yiyebilirsiniz. Yemek öncesinde ikram edilen yengeç, karides kızartması gibi çerezlerin tadına doyulmuyor. Başınızı kaldırdığınızda zirvesi sisli tepeler görüyorsunuz. Cenneteymiş gibi hissediyorsunuz. Karstik oluşumlara ‘Fışkıran Kayalar’ adı verilmiş. Peribacalarını andıran minik tepeler, ovadan dik açıyla 300 metreye kadar yükseliyor. Hepsi makiliklerle kaplı. Çay ve meyve bahçeleri, tarçın ağaçları inanılmaz bir görsel şölen. Fotoğraf çekmek için sabırsızlanıyorsunuz. Bu unutulmaz gezi Yangshuo ilçesinde son buluyor.”
Koş, Guilin’de Bravo Hotel’de kaldığını anlatıyor: “Şehrin merkezi bölgesinde, büyük bir parkın karşısında. Sabah uyandığımda penceremdeki yemyeşil ağaçlar, sisler içinde uzanıp giden nehir manzarası müthişti. Odalar temiz, konforlu, personel güler yüzlüydu. Sabah erken parktaki yürüyüşüm sırasında thai–chi yapanları yakından izlemek keyifli bir tecrübe oldu.”
Koş’un bölgeye gideceklere önerileri şöyle: “Çin vizesini havaalanında alabiliyorsunuz. Uçakta doldurduğunuz formu, ülkeden çıkarken teslim ediyorsunuz. Büyük mağazalar dahil, alışveriş pazarlıkla. Sıkı pazarlıkla yüzde 70’e varan indirim alınabiliyor. Musluk suyu içilmiyor. İnci, yeşim taşı, ipek, özellikle ipek yorgan hem kendinize hem de eşinize dostunuza hediye alabileceğiniz alternatifler.”

Mutfak çok zengin

Çin mutfağı çok zengin, leziz soslarla zenginleştirilmiş, bir o kadar da sağlıklı. En az 9 çeşit yemek büyük tabaklarda sırayla ortaya geliyor. Çorba en son yeniyor. Pirinç lapası ve yasemin çayı sofraların vazgeçilmezi. Çay ılık servis ediliyor. Satay Soslu Tavuk-Çin Mantısı unutamayacağım lezzetler, gidenlere mutlaka denemelerini öneriyorum.

En sevdiği beş şehir: New York, Küba, Honolulu, St. Petersburg, Venedik
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel lezzetler
Seyahatte nerede kalır? 4-5 yıldızlı otellerde
Kiminle seyahat eder? Yalnız
Seyahatte ne okur? Rehber kitaplar
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri? Fotoğraf makinesi, poşet siyah çay, rehber kitap, güneş gözlüğü, kolonyalı mendil, katlanabilir boş seyahat çantası
Seyahatten ne alır? Elişi objeler, müze kitapları, şehir ve şovların DVD’leri, magnet

False