Teke tek

Fatih ALTAYLI
Haberin Devamı

8 yıl bile az

‘‘Ne kadar iyi eğitirseniz, demokrasiye o kadar düşkün olurlar. Okulların temel işlevi, vatandaşlık bilincini, anayasal haklarının nasıl korunacağını, politik kararları verirken nelere dikkat etmesi gerektiğini, yasaların nasıl işlediğini, örgütlü toplum olmanın önemini öğretmek olmalı... Çocuklar ve gençler demokrasinin en iyi ve vazgeçilmez sistem olması gerektiğini hissetmeli’’ diye anlatıyordu David Dorn...

900 bin üyeli Amerikan Öğretmenler Birliği'nin ve Amerikan Öğretmenler Sendikası'nın yönetim kurulu üyesi Dorn'a ‘‘Sözünü ettiğiniz eğitim, en az kaç yıl olmalı?’’ diye sordum.

‘‘Mümkün olduğunca uzun’’ dedi. ‘‘6 yaşında başladığımızı düşünürsek, en az 17 yaşına kadar. Daha ötesi de maddi manevi teşvik edilmeli... Bu iş için kaynaklar zorlanmalı’’ diye ekledi...

Biz 8 yılın kavgasını verirken, Amerikalı eğitimci 11 yıldan söz ediyordu.

‘‘Ona ne bizim eğitimimizden!’’ diyebilirsiniz.

Diyebilirsiniz ama Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası desteğiyle yürütülen Uluslararası Eğitim Projesi, ‘‘Civitas’’a yön verenler demiyorlar. Ve David Dorn projenin önemli isimlerinden biri...

Bu yıl Bosna'da eğitim kalitesinin yükseltilmesi için başlatılan bir projeyi yürütüyor Civitas...

Bosnalı çocuklar için çalışıyorlar...

Onlar için toplanan paraları, partiye gelir kaydedip kaçmıyorlar...

Yeniden müttefikiz

ABD yönetimi daha önce şiddetle karşı çıktığı Türkmen doğal gazının İran üzerinden Türkiye'ye taşınması konusunda, hükümet değişikliğinin ardından tavır değiştirdi.

Daha önceleri sert açıklamalar yapan Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri ve senato üyeleri şimdi, ‘‘Bu anlaşma İran'da enerji yatırımı sayılmaz. İran'ın bu işten kazancı transit geçiş ücreti. O da bizim koyduğumuz ekonomik ilişki sınırlamalarının altında’’ diyorlar.

Ancak satır aralarında gizli asıl neden, Türkiye'nin yeniden ‘‘güvenilir müttefikler’’ sınıfına girmesi.

İslamcı hükümetin gitmesi, Amerikan yönetiminde belirli bir rahatlama yaratmış.

Görüştüğümüz kaynaklar, Türkiye'nin 1 yıl sonra yapılacak seçime, laik bir hükümetle gitmesinin Amerikan yönetimini mutlu ettiğini söylüyorlar.

Hırsızlık ve yolsuzluk konularında son derece hassas olan Amerikalı meslektaşlarımız ise, isim vermeden ‘‘Vurguncunun tekrar seçilme şansı var mı?’’ diye soruyorlar.

Edindiğimiz izlenim, ABD'nin Çiller'i artık dikkate almadığı yolunda.

Din unsurunu, dış siyasetinde pek dikkate almayan ABD, Türkiye'de laik bir hükümetin görevde olmasını İran'ın dışlanması ve bölge barışına katkı olarak algılıyor.

ABD desteğiyle Dünya Bankası'nın Türkiye'ye 3 yıl için açtığı 1.5 milyar dolarlık kredinin arkasında bu gerçek var. Üstelik de bu kredinin 5 milyar dolara kadar çıkabileceği söyleniyor.

Rekor film...

Başrolünü Harrison Ford'un oynadığı ‘‘Air Force 1’’ müthiş bir macera filmi...

Filmin promosyonu için her gece bir televizyon programına konuk olan Ford amacına ulaştı...

Air Force 1'in ilk günkü hasılatı 37.5 milyon dolar. Bu, tüm zamanların rekoru... Ve filme, toplam hasılatta da rekor kıracak gözüyle bakılıyor.

Air Force 1 adlı Amerikan Başkanlık uçağında geçen olayları konu alan filme ‘‘Ben de gideyim’’ dedim. 1 haftalık biletler tükenmiş.

Türkiye'ye de gelecek, sakın kaçırmayın.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ

Başkalarının yaptığına ‘‘glu glu dansı’’ diyenler, kendi yandaşlarının soytarılığını desteklemediği zaman.

Yazarın Tüm Yazıları