Tek kelimeye dokunmadan

GEÇEN cuma günü ‘‘555 K’’ başlıklı CHP'yi eleştiren bir yazı yazmıştım. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu eleştirilerime bir cevap vermiş.

Sayın Baykal, cevabında partisi açısından bence önemli bir bilanço da çıkarıyor. Bugün köşemi tek kelimesine dokunmadan Sayın Baykal'a bırakıyor ve bu açıklayıcı cevabı için kendisine teşekkür ediyorum.

AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN NE Mİ YAPTIK

SAYIN Ertuğrul Özkök,

Cumhuriyete ve laikliğe yönelik tehlikeler karşısında bizimle aynı duyarlılığı paylaşmadığınızı görüyorum.

Kıbrıs konusuna da farklı pencerelerden baktığımız anlaşılıyor.

Çapaçul bir özelleştirme uygulamasına karşı dile getirdiğim eleştirilerden hoşlanmadığınız belli oluyor.

Irak konusundaki değerlendirmelerimizin de aynı olmadığı bir gerçektir. Fakat, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Avrupa Birliği konusunda bir tavır değişikliği içine girdiğini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği davasına yeterince destek olmadığı, Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlaması hedefine yönelik gayretlerine ara verdiği iddianızı kesinlikle kabul edemem.

Cumhuriyet Halk Partisi'nden kaç kişinin son dönemde Avrupalı siyaset adamlarını ikna çabasına girdiğini soruyorsunuz. Seçimlerin yapıldığı 3 Kasım 2002 tarihinin hemen ertesinden bugüne kadar, benim ve arkadaşlarım Kemal Derviş'in, Onur Öymen'in, İnal Batu'nun, Şükrü Elekdağ'ın, Haluk Koç'un, Yakup Kepenek'in, Abdülkadir Ateş'in, Zülfü Livaneli'nin, Damla Gürel'in, Gülsün Bilgehan Toker'in, Necdet Budak'ın, Petek Gürbüz'ün ve diğer arkadaşlarımın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini sağlamaya dönük çabaları artarak, etkinleşerek sürmektedir.

TOPYEKÛN ÇABA

Son olarak Almanya'da, Bremen Üniversitesi'nde, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili bir konferans verdim. Bremen Eyalet Başbakanı Henning Scherf ile görüşmelerde bulundum. Henning Scherf'i Cumhuriyet Halk Partisi kurultayına davet ettim, o da katıldı.

Sao Paulo'daki Sosyalist Enternasyonal Kongresi'nde arkadaşlarımla birlikte bu konuda konuşmalar ve temaslar yaptık. Bu arada George Papandreu ile de görüştüm.

Gene bu son dönemde görüşmeler yaptığım siyaset adamları arasında Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Joost Lagendick, Max van Der Berg, Hannes Swoboda, Gert Anderss'i sayabilirim.

15 Ocak 2004 tarihinde de Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Romano Prodi ile bu konuları görüştüm.

BİR DİZİ TOPLANTI

Seçimlerden bu yana esas itibariyle bu konuların görüşüldüğü toplantıların bir listesi aşağıdadır:

14-17 Kasım 2002, PES Konsey Toplantısı, Varşova

10-12 Aralık 2002, Foundation Schuman Toplantısı (Paris)

13-14 Aralık 2002, SI Ekonomi ve Küreselleşme Komitesi Toplantısı, Cenevre

12 Ocak 2003, PS Ortak Çalışma Günü (Paris)

18 Ocak 2003, PES Başkanlık Divanı Toplantısı, Floransa

20-21 Ocak 2003, Socialist International Konsey Toplantısı, Roma

21 Şubat 2003, PES Başkanlık Divanı, Irak Olağanüstü Toplantısı

27 Şubat 2003, PES Konvansiyon Üyeleri Toplantısı, Bükreş

13-16 Mart Londra, PES Küreselleşme Toplantısı ve Başkanlık Divanı (Londra) ve Labour Party Ziyareti

21-22 Mart 2003, PES Başkanlık Divanı Toplantısı (Brüksel)

15-20 Mayıs 2003, Parti Socialiste Kongresi ve Foundation Jean Jaures Konferansı (Dijon)

22 Mayıs 2003 SPD 140. Yıl Töreni, PES Başkanlık Divanı (Berlin)

2-3 Haziran 2003, PES Konvansiyon Üyeleri Toplantısı (Amsterdam)

27-28 Haziran 2003, SI Ekonomi Komitesi Berlin

18-19 Temmuz 2003, Socialist International Irak Özel Toplantısı (Roma)

3-4 Ekim 2003, SI Ekonomi Komitesi Toplantısı (Cenevre)

10 Ekim 2003, Bremen

27-28-29 Ekim 2003 SI Kongresi (Sao Paulo)

5 GÜNDE BİR ÇALIŞMA

2003 yılı içinde partimizi 25 yabancı heyet ziyaret etmiştir. Bu ziyaretler 2004'te de devam etmektedir. Kemal Derviş ve Necdet Budak son 1.5 sene içinde her an beş günde bir Avrupa Parlamentosu'nda çalışmalar yapmışlardır.

Onur Öymen son iki hafta içinde İspanya Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı ile ve Danimarka Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkan Yardımcısı ile görüşmeler yapmıştır. KPK üyeleri Kemal Derviş, Onur Öymen, Şükrü Elekdağ ve Yakup Kepenek bütün toplantılara aktif biçimde katılmışlardır. Gülsün Bilgehan Toker, Abdülkadir Ateş ve Zülfü Livaneli Avrupa Konseyi üyeleri olarak Avrupa ülkelerinde temaslarda bulunmuşlardır. Bütün bu temaslarda en önemli gündem maddesi Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği olmuştur.

İSMET İNÖNÜ İMZASI

Umarım bu bilgiler karşısında siz de Cumhuriyet Halk Partisi'nin Avrupa Birliği konusundaki yoğun çabalarını öğrenmekten mutluluk duyacaksınız.

Türkiye'nin 1963 tarihli ortaklık anlaşmasının altında Genel Başkanımız İsmet İnönü'nün imzası vardır. Gene Avrupa ile Gümrük Birliği anlaşmasının içeriğinin oluşturulması değilse de, Avrupa Parlamentosu'nda onaylanması, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Avrupalı parlamenterler üzerindeki etkisini seferber etmesiyle sağlanabilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyalist Enternasyonal'deki konumunu da değerlendirerek Avrupa Birliği için mücadelesini sürdürmektedir.

Konu önemlidir. Cumhuriyet Halk Partisi'ne bir haksızlığın daha yapılmasına göz yummayacağınızı umuyorum.

Bu açıklamanın yayınlanması dileğiyle sevgiler, selamlar.

Deniz BAYKAL

Genel Başkan
Yazarın Tüm Yazıları