TEİS: Gün hesabı yüzünden grip aşıları ödenmiyor

Güncelleme Tarihi:

TEİS: Gün hesabı yüzünden grip aşıları ödenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 10:36

TEİS: Gün hesabı yüzünden grip aşıları ödenmiyor

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- SONBAHARIN gelmesiyle birlikte grip vakalarının giderek artış gösterdiği belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) grip aşılarını ödeme yöntemine ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "Medula Sistemi hasta grip aşısını geçen sene hangi gün yaptırdıysa, o gün gelmeden ödememektedir. Grip aşısı sağlıklı iken yapılması gereken bir aşıdır. Gün hesabı yapılarak, sağlık harcamalarında tasarruf olmaz, bu hesap tam tersi sonuçlar doğurabilir" dedi. 
Nurten Saydan, grip aşısının, her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre her sene yeniden hazırlandığını belirtirken, "Bu amaçla da 80 ülkedeki 110 laboratuardan elde edilen bilgiler, Dünya Sağlık Örgütü’nde toplanarak her yıl dünyada en çok hastalık yapmış olan üç değişik virüs grubu belirlenmektedir. Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalıdır. Grip aşıları arasında fark yoktur. Piyasada satılan tüm aşılarda bulunan virüsler, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği virüslerdir. Aşının koruyucu etkisi 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Grip aşısı, grip salgını başlamadan önce eylül-ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesi gerekmektedir" dedi.
GRİP AŞISI, HASTA SAĞLIKLI İKEN YAPILMALI
SKG'nun bu sene yeni bir uygulama ile geçen sene hangi gün vatandaş aşı olmuşsa, aşı olduğu o gün gelmeden aşı bedelini ödemediğini hatırlatan Saydan, "Sağlık Uygulama Tebliğinde 'Tüm hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır' ifadesi yıllık bir defa ödenme anlamında değil, 365 gün sonra anlamında yorumlanmakta ve Medula Provizyon Sistemi buna göre işlem yapmaktadır. Yani hastanın bir önceki sene aşı vurulduğu gün gelmeden sistem ödeme yapmamaktadır. Oysa grip aşısı hasta sağlıklı iken yapılmalı, ateşli bir hastalığı veya akut bir enfeksiyon tablosunda olan hastalara yapılmamalıdır. Risk altındaki kişilerin ve topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerekmektedir. 65 yaşından yaşlı olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda grip hastalığına yakalanma riski daha yüksektir" dedi. 
Gelişmiş ülkelerde devletin bütün vatandaşlarını ücretsiz aşıladığını kaydeden Saydan, "Ama bizim ülkemizde sistemdeki bu düzenleme yüzünden günü gelmeden tebliğde belirtilen şartlara uygun hastaların bile aşıları ödenmemektedir. Salgından etkilenerek hastalanan vatandaşın devlete maliyeti düşünülmeden, yaşlı ve kronik hastalarımızın hayatını kaybetme riski dikkate alınmadan tasarruf yapılamaz. TEİS olarak ,kurumca yapılan 'günlük hesaplama' gibi yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini önemle belirtmek istiyoruz" diye konuştu.
Vatandaşların grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için aşılarını reçeteye yazdırıp, eczanelere geldiklerini hatırlatan Saydan, "Ama SGK tarafından aşıları günü gelmediği için ödenmiyor. Vatandaşlarımıza bu durumun biz eczacılardan kaynaklanmadığını bildiriyor, yetkililerin bu yanlış uygulamayı bir an önce düzeltmesini istiyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!