TCDD’nin Hırsızlarla Başı Dertte

Güncelleme Tarihi:

TCDD’nin Hırsızlarla Başı Dertte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2015 14:26

TCDD 5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YAŞANAN HIRSIZLIK OLAYLARINDAN DOLAYI HIRSIZLARLA BAŞI DERTTE.

Van’da son bir yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 5. Bölge Müdürlüğü’nün tren raylarına yönelik yapılan hırsızlık olaylarında ciddi artış yaşanırken, verilen maddi zararın büyük boyutlara ulaştığı bildirildi.
1968 yılında İran Şahı tarafından yaptırılarak, Türkiye’ye devredilen yarım asırlık raylı yol, son bir yıl içerisinde hırsızlar tarafından çalınan malzemelerden dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Alınan bilgilere göre, daha önce ahşap traversler ve demir yığınlarını çalan hırsızların, oluşturdukları ekiplerle rayları da oksijen tüpleri keserek çaldıkları bildirildi. Hırsızlık olayını yapan ve suçüstü yakalanan hırsızlara yönelik TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün açmış olduğu 13 davanın görülmekte olduğu öğrenilirken, dün 3,5 ton civarında bir malzemenin, iki gün önce ise Van Küçük Sanayi Sitesi’nde satılmak istenen 22 ton malzemenin ele geçirildiği belirtildi. Bu hırsızlık olayları için özel bir şebekenin oluşturulduğu, gece ise bu şebekenin oksijen tüpleri başta olmak üzere malzemeleri ile rayları sökerek götürdükleri tespit edildi. Rayların sökülmesi ile birlikte seyir halinde olan trenlerin kaza yapma riskinin meydana gelmesinden endişesi eden TCDD 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Eski malzeme zaten gidiyor. 50 yıldır demiryoluna karışmayan insanlar geçen yıldan itibaren eski malzemelere alıştıkları için çalışıyorlar. Bu hırsızlar, ahşap traverslerin ve demir parçalarının para ettiğini gördüğü ve buna alıştığı için bu olayları arttırmaktadır. Ama şimdi o ahşap traversler kaldırıldı, yerine beton traversler bırakıldı. Raylarda 12’lik iken yerine 49 ve 56’lik döşendi” ifadeleri kullanıldı.
-"50 YILDIR HIRSIZLIK OLMAYAN YERDE 1 YIL İÇİNDE HIRSIZLIKLAR BAŞLADI"
Şuan bile hırsızlık olaylarının devam ettiğini ve yeni döşenen raylı sistemden endişe duyan TCDD 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Biz hattımızın kontrolünü alıyoruz. Geçmişte bekçilerimiz vardı. Son bombalama olayından sonra ‘Yol Bekçileri Sistemi’ni kurduk, tüm tehlikelere karşı 10 tane yol bekçisi görev yapıyor. 1 rayın 1 metresi 50 kilogramdır. Küçük boyutta yapılan hırsızlıklarda daha çok traversler demir parçalarını götürülüyordu. Ama şebeke olanlar büyük rayları söküp götürüyorlar. Endişemiz yeni yoldan üst yapı bağlantı dediğimiz parçaların sökülmesiyle yolda rayı tutacak herhangi bir sistem kalmıyor. Bu büyük tehlike arz ediyor. Hiç hoş olmayan ciddi zararlar meydana gelir. 50 senedir hırsızlık olmayan bir yerde hırsızlık başladı. Şuan en büyük tehlikemiz o. Bunu yapanların bu konuda duyarlı davranmalarını istiyoruz. Çünkü çaldıkları malzemeyi bizim satın aldığımızın 10 katı altında satıyorlar. Biz tekrar gidip onu yüklü rakamlarla satın alıyoruz. Bu tüm Van halkının malzemesidir” şeklinde açıklamalar yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!