TBMM Araştırma Komisyonu'ndan İslahiye'de üzüm çiftçisiyle buluştu

Güncelleme Tarihi:

TBMM Araştırma Komisyonundan İslahiyede üzüm çiftçisiyle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2018 15:50

TBMM Araştırma Komisyonu'ndan İslahiye'de üzüm çiftçisiyle buluştu

Haberin Devamı

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)- TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu, Gaziantep'in İslahiye'de üzüm çiftçisiyle buluştu
Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu, çalışmalarını İslahiye'de sürdürdü. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen'in komisyon başkanlığını yaptığı heyette, komisyon üyeleri AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınoğlu, AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, Ak Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer yer aldı.
İslahiye Belediye Kültür Merkezindeki buluşmaya TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu üyeleri ile Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, İslahiye Kaymakamı Ramazan Yıldırım, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İslahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ramazan Can ve üzüm çiftçileri katıldı.
Vali Yardımcısı Halil Uyumaz'ın açılış konuşmasının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Gaziantep ilince bağcılığın durumu, sorunu ve çözüm önerileri' başlıklı sunum gerçekleştirildi. İslahiye'de Altınüzüm, Yeşilyurt, Sulumağara ve Boğaziçi Mahallelerinde yoğun olmak üzere 80 bin dekar alanda yapılan sofralık üzüm çiftçisi destek talebinde bulundu.
Çiftçiler, bağcılığın gelişebilmesi, Avrupa ile rekabet edebilmeleri için tarım girdilerinin mazot başta olmak üzere desteklenmelerini, ürün hasadında yaşanan pazar sorunun aşılmasını, soğuk hava deposu kurulması, bağların tel sistemine dönüştürülmesi, damlama sulama etkin olarak kullanılması için devlet desteklerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
TBMM  Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı İsmail Bilen, ürün yetiştirme, tanıtım ve pazarlamada eksikler gözlemlediklerini belirterek, "Önce kendimiz üzüm ve pekmez yeme alışkanlığı kazanırken, başkalarının da yemeleri konusunda önermeliyiz, ürünümüzün tanıtımını çok iyi yapmalıyız, bunları yaparken üzümde rekolteyi kaliteyle birlikte yükseltmek gerekmektedir. Tarım bakanlığı olarak bağlarımızdaki zararlılara karşı biyoteknik mücadele edilirken bu kuralara uyum sağlanmalı bu mücadeledeki amaç rekolte ile birlikte kaliteyi yakalarken de ilaç girdi maliyetini düşürmektir. Bakanlığımız yaş üzüme teşvik yerine üzümde elde edilen üzüm suyu, pestil, pekmez ve kuru üzüm gibi ürünlere teşvik vermeyi planlamaktadır" diye konuştu.
​FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!