TBMM 23. dönem dokunulmazlık tezkereleri hakkında

18 Ekim Cumartesi günü yayınlanan ve Başbakan Erdoğan’ı konu alan "Dokunulmazlığına Dokundurtmayan" başlıklı yazıyla dokunulmazlıklara biraz dokunmuştum, dokunmuştuk.

Bugün bu konuyu epeyce geliştirip genişleteceğiz. Çünkü, şimdi, önümde TBMM kaynaklı "Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Gündeminde Bulunan Yasama Dokunulmazlıkları Hakkında Başbakanlık Tezkereleri. 23’üncü Dönem" listesi var.

Size aktaracağım bilgilerin tamamı bu listede yer alıyor. Karma Komisyon’da başka bir liste, örneğin 23’üncü dönemden önceki dönemlerin dokunulmazlık vukuatları yer alıyor mu, bilemeyeceğim. TBMM Başkanlığı bu konuda basına eksiksiz bilgi verirse, şeffaflığın bir koşulunu yerine getirmiş olur.

245 DOSYA VAR

Elimdeki listeye göre Karma Komisyon’da uyuyan 244 ya da 245 dosya var. Bir milletvekilinin birden fazla dosyası olabildiği için dosyalı milletvekilinin sayısı daha az olmalı. Ama dosyalı milletvekili sayısı 230’dan az değil. Örneğin, Başbakan Erdoğan’ın iki dosyası var. Bu 244 dosyanın partilere göre dağılımı şöyle:

AKP: 85 dosya; CHP: 31 dosya; MHP: 4 dosya; DTP: 122 dosya; Bağımsız: 2 dosya (İkisi de Hamit Geylani’ye ait).

BAHÇELİ’NİN YOK

Şimdi gelelim konum itibarıyla ilginç milletvekillerinin durumuna:

RECEP TAYYİP ERDOĞAN (3/127-3/132): Görevi ihmal; zimmet; evrakta sahtecilik; cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak.

DENİZ BAYKAL (3/137-3/153-3/189): 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet; hakaret; 298 Sayılı Kanun’a muhalefet.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT (3/104-3/158): Basın yoluyla halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek açıkça tahrik etmek suçu; hakaret.

KEMAL UNAKITAN (3/150): 213 sayılı yasaya muhalefet.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (3/168-3/444): Görevi suiistimal; madde-i mahsusu suretiyle hakaret.

DEVLET BAHÇELİ: Hakkında herhangi bir dosya yok.

ERDOĞAN’INKİLER AĞIR


Listede yasal sorumluluğu en ağır, en yüklü dosyalar Başbakan Erdoğan’ın adının hizasında yazıyor. AKP milletvekillerinin dosyalarında özel evrakta sahtecilik, kamu kurumunu dolandırmak, dolandırıcılık, yargı kararını uygulamamak gibi suçlar yer almakta.

CHP milletvekilleri: Hakaret, 298 sayılı kanuna muhalefet, yaralama ve ölüme sebebiyet, ihaleye fesat karıştırmak, tehdit.

DTP milletvekillerinin dosyalarında PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, suçluyu övme, 298 sayılı kanuna muhalefet suçları var.

Dosya birincileri: Necat Birinci (AKP), Sırrı Sakık (DTP).

* * *

Dokunulmazlıklar kalksa, bu dosyalardan kimbilir kaçı mahkûm olur. Başbakan’ın siyasal hayatı sona erer ve büyük bir olasılıkla mahpus damına girer.
Yazarın Tüm Yazıları