Tayvanlı kızın acı kaderi

Turizm Bakanı Taşar: Haberimiz oldu da yardım etmedik mi?

ESKİ
Turizm Bakanı Bahattin Yücel'in, Tayvanlı Liu Chien Ying'in Urfa'da öldürülmesi karşısında turizmle ilgili kurumların ilgisizliğini belirten yazısına Turizm Bakanı Mustafa Taşar olmak üzere TÜRSAB, THY ve Urfa Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan açıklamalar yaptı.

Hepsinin ortak görüşü, ‘‘Bize bir talep gelmedi, yoksa cenazeyi ülkesine kadar gönderirdik’’ oldu.

Bakan Taşar şunları söyledi:

‘‘Bu kız 7 aydır Kapadokya dahil geziyormuş. Sonra nedense Urfa'ya gidiyor. Balıklı Göl'ün yakınında çok kötü bir otelde kalıyor. Olay olduktan sonra, eniştemin cenazesini kaldırmak için gittiğim Gaziantep'te gelişmeleri takip ettim. Tayvan'ın Ankara Temsilcisi Dr. Lin'den başka Urfa Valisi Muzaffer Dilek ile görüştüm; kızın anne-babası cenazeyi götürmek istemediklerini, yakılıp küllerinin kendilerine verilmesini istemişler. Türkiye'de böyle bir sistem olmadığının bildirilmesi sonunda Türkiye'de gömülmesine izin vermişler. Adana'da mezar temin edilmiş. Aile bütün bunları kabul ediyor, ancak 500 bin dolar tazminat isteriz diye bir talepleri olduğunu söylemişler. Ama ayrıntıyı bilmiyoruz. Kız turistik geziye çıktığına göre fakir değil, normal bir aile oldukları anlaşılıyor.’’

Taşar, Yücel'in tepkisine de şu yanıtı veriyor:

‘‘Haberimiz olsaydı hiçbir şeyi esirgemezdik. Sayın Yücel bizi de telefonla uyarabilirdi.’’

- TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘‘Eski Başkanımız imalı şeyler yazmış. Haberdar olsaydım, cenazeyi de kaldırır, uçak biletini de alırdık. Bütün bunlar bizim kurum olarak yapmadığımız şeyler değil. Hatta biletleri ikimiz cebimizden de ödeyebilirdik’’ dedi.

THY ile Urfa Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan'ın açıklamalarına yarın yer vereceğiz.

İslamiyet doğrunun adıdır


'Sessiz devrim' tartışılıyor

ARAŞTIRMACI
yazar İsmail Nacar, dünkü ‘‘İslamiyet'te devrim’’ yazısı üzerine arayarak ‘‘Yıllardır söylüyor, yazıyorum. İslamiyet'te bir Rönesans hareketine ihtiyaç vardır. 1400 yıllık saltanat ve tarikatların himayesinde gelişen bir din anlayışının kültür, çağdaş akıl ve bilim açısından, Kuran açısından sorgulanması lazımdır. Dikkat edin reform demiyorum. Ancak bu sorgulamayı yaparken yeni bir hurafe tesis etmemek gerekiyor’’ diyor.

Prof. Bayraktar Bayraklı'nın sözlerine dikkat çeken İsmail Nacar, ‘‘Hulki Cevizoğlu'nun programlarını ciddiye alırım; her zaman aydınlatıcı ve bilgilendiricidir. Yaşar Nuri, Zekeriya Beyaz ve Bayraklı hocalarla programlarda tartışırız. Söylemek istediğim şudur: Şimdi biz bir takım hurafeleri ortadan kaldırmaya çalışırken, akıl ve bilim dışı yeni hurafeler tesis etmeyelim’’ dedi.

Bayraklı Hoca'nın sözleri.

- Kuran-ı Kerim'e aykırı düşen üç iddiası vardır: 'Adem, Kabe'de yaratıldı' diyor; Kuran-ı Kerim'de hiçbir zaman böyle bir şey yok. 'Adem Havva ile Arafat'ta buluştu' deniyor, böyle bir iddia da yok. Peygamber'in şeytanı gördüğü nereden çıkarılıyor? Bunlar, Kuran ve bilim açısından son derece sakat şeylerdir.

Peki Adem kimdir?

- 'Adem' kavramı Kuran-ı Kerim'de iki anlamda kullanılır; 1) Peygamber adıdır; 2) Bir türü ifade eder, o da insandır. Adem'in tek insan olarak yaratıldığını iddia ederseniz çoğalmayı nasıl kabul edeceksiniz o zaman? Eğer Adem'i tek kabul ederseniz, insanoğlunun çoğalmasını izah etmek zordur. Aksi halde Yahudi şeriatındaki kardeşler arasındaki evliliği savunmak zorunda kalırsınız; ki bu Kuran'a aykırıdır. Kuran'da kardeşler arasındaki evlilik yasak ve çirkin bir olaydır. Allah'ın sünnetinde bir değişiklik göremezsiniz.

Nasıl bir çağdaşlaşma...

- Ortaçağ'da Hıristiyanlık Avrupa'yı bir rönesans hareketi ile nasıl ayağa kaldırmışsa bizim de böyle bir harekete ihtiyacımız var; İslamiyet'i ekonomiden siyasete, kültüre kadar akıl ve bilim açısından yeniden sorgulamaya... Kuran'da ne varsa sahip çıkmamız lazım. Çünkü, İslam dünyasındaki olumsuzluklar bizleri, bizlerdekiler de onları etkiliyor. Bu reformun Türkiye'de başlatılması çok önemlidir.

Liu'nun ailesi 500 bin $ istiyor


TÜRKİYE'de ilk kez bir Tayvanlı'nın cenazesi gömüldü. Bunu Türkiye ile diplomatik ilişkileri bulunmadığından temsilcilik düzeyinde temsil edilen Tayvan'ın temsilci yardımcısı Dr. Lin'in yardımcısı Yaolan söyledi. Urfa'da öldürülen Liu Chien Ying'in cenazesi ile ilgili şu bilgileri veriyor:

‘‘Adana belediyesi definle ilgili çok yardımcı oldular, hiçbir para da alınmadı. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Cenaze için gelen baba Tayvan'da bir işçi... Türk makamları ailenin istekleri doğrultusunda davrandı. Kızları 7 ay önce geziye çıkıyor, önce Hindistan'a gidiyor, geçen kasım ayında da Türkiye'ye geliyor. Ailesine Urfa'ya ne için gittiği yolunda bir bilgi vermiyor. Fransız dili konusunda eğitim almış, tarihi yerlere meraklıymış... Türkiye'de ilk defa böyle bir olay oldu. Üzgünüz; yakalanan 5 kişiden 2'si tutuklanmış. Olayın neden olduğunu ilgililerden bekliyoruz.

Aile 500 bin dolar isteyecekmiş..

- İnsani yardım versinler dediğini biz de gazetelerden okuduk. Bilmiyorum olur mu?

Tayvan'dan ne kadar turist geliyor Türkiye'ye?

- 12 bin diye biliyoruz. İlişkilerimiz iyi.

Tayvan'da gazeteler yazdı mı?

-
Haber gibi verilmiş... Halkın üzerinde bir tepki var mı, yok mu henüz bilmiyoruz.

Aile nerede şimdi?

- İstanbul'
dan pazartesi akşamı, oradan aldıkları THY biletiyle Bangkok'a döndüler, oradan Tayvan'a geçecekler.

MESAJ


TÜRK hacı adaylarının hacda kurban edecekleri koyun etlerinin Türkiye'deki depremzedelere gönderilmesi için anlaşma imzalayan Diyanet İşleri Başkanımız ve ilgilileri başarılarından dolayı köşeniz aracılığıyla tebrik ederim.

Emin KURNAZ-ANKARA

SODEV'in ‘‘TCK 159-312-'Olası' Özgürlük’’ panelinin bugünkü konuşmacıları; Ercan Karakaş, Prof. Uğur Alacakaptan, Doç. Yücel Sayman, Prof. Zafer Üskül. Yer; Pera Palas Oteli, Tepebaşı; saat 15.30-17.30.

ESNAF Cafer Dursun'dan uyarı: Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 30 yıllık başkanı Sezai Kula'nın hafta arasında bugün 13.00'te Pembe Köşk'te saltanatını sürdürmek için yapacağı usulsüz kongre için İl Sanayi ve Ticaret Müdürülüğü'nü uyarıyorum. Üyeler lütfen kongreye gelsin.
Yazarın Tüm Yazıları