Tatlı krizleri önlenebilir mi

Tatlı krizi nöbetlerinin arkasında çoğu zaman genetik, zaman zaman da hormonal faktörler saptanıyor.

Haberin Devamı

Eğer böyle bir probleminiz varsa insülin direnci ve hipoglisemi ile ilgili bazı araştırmaları yaptırmanızda, açlık ve tokluk şekeri ile insülin değerlerinizi araştırmanızda fayda var.

Kan şekerinin düşmesi -hipoglisemi- önemli bir sorundur. Kan şekeriniz hızlı ve çok fazla düşerse hücreleriniz beyninize gönderdiği emirlerle sizi şeker, şekerleme, tatlı, çikolata ve benzeri şeyleri tüketmeye zorlar. Bu durum bazen dramatikleşip bir tatlı krizine bile dönüşebilir.
Sonuçta siz tam bir “tatlı canavarı” haline gelebilirsiniz. Söz konusu krizlere insülin direnci nedeniyle kanı insülin kaynayanlar, açlık insülini 5’in, hele hele 10’un üzerinde bulunanlarla yemek sonrasında “insülin patlamaları” yaşayanlarda (tokluk insülini 40’ı geçenlerde) orta yaşlı kadınlarda –özellikle menopoz ilerledikçe- daha sık rastlandığı biliniyor.
Tatlı krizlerinin kilo yönetimini güçleştirdiği, yorgunluk nöbetlerini tetiklediği, depresyon, stres ve benzeri kötü duyguları ön plana çıkarabildiği hatta uyku bölünmelerine, öfke ataklarına, ödem ve şişkinliğe sebep olabildikleri de doğru.
Dengesiz beslenenler, öğün atlayanlar, kahvaltı yapmayanlar ve aşırı tatlı, unlu, nişastalı gıdaları abartanlarda -hele bir de genetik olarak diyabet mirası taşıyorlarsa- bir başka deyişle tatlı krizlerine daha sık rastlanıyor. Hipoglisemi-tatlı krizi nöbetlerinin arkasında çoğu zaman genetik, zaman zaman da hormonal faktörler saptanıyor. Eğer böyle bir probleminiz varsa insülin direnci ve hipoglisemi ile ilgili bazı araştırmaları yaptırmanızda açlık ve tokluk şekeri ile insülin değerlerinizi araştırmanızda fayda var.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ
En etkili ev egzersizi

Hiçbir masrafa girmeden evinizde sıfır maliyetle yapabileceğiniz ev egzersizlerin başında ip atlama geliyor. İp atlamanın hızlı bir kalori yakıcı olduğu kesin! Burada sorun çoğu zaman işi ciddiye almamaktan kaynaklanıyor.
Ayağınıza düzgün bir aktivite çorabı ve zıplarken dizinize, belinize hasar vermenizi önleyecek egzersiz ayakkabısı giyerek bu işi yapmaya kalkarsanız sonuç almanız daha da garantili hale geliyor. Burada dikkat edeceğiniz nokta diz ve bel eklemlerinizde ciddi bir sorun varsa ip atlamaya başlamadan önce doktorunuzla görüşmenizdir. Çünkü ip atlamak eklemlere fazla miktarda yük bindirir. 60 yaş üstündeyseniz güçlü motor yetenekler, kullanılabilir kaslar ve koordinasyon gerektirdiği için ip atlamayı tavsiye etmiyoruz. Özellikle gençler, okul çağındaki öğrenciler, zaman sorunu yaşayanlar, egzersiz salonlarına devam edecek zamanı veya parası olmayanlar, işim çok, zamanım yok, imkânlarım sınırlı deyip egzersizden sıyırmaya çalışanlar için ip atlama uygun ekonomik ve etkili bir çözümdür.
Evde yapabileceğiniz ikinci egzersiz merdivenleri çıkıp inmedir. Bu egzersizin de yaralanma riski düşük, kalori harcatma hızı yüksek, kas güçlendirici faydası oldukça fazladır. Her iki egzersize de yavaş yavaş başlamak ve yoğunluğu da süreyi de zamanla artırmak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Haberin Devamı

BİR SORU/BİR CEVAP
Tiroid hapları kemik erimesi yapar mı?

Hipotiroidi ve guatr tedavisinde kullanılan tiroid hormonlarının yüksek dozda alınması kemikten kalsiyum kaybını hızlandırmakta kemik erimesini tetikleyebilmektedir. Ancak eğer dozu dikkatli ayarlarsanız, yani tiroid hormonu alırken kanda TSH hormonun seviyelerini normal sınırlarda tutabilirseniz böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda tiroid hormonunu uzun süre kullanan kadınlarda TSH seviyelerine düzenli baktırmaları tavsiye ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları