Tatlı bir imge mi, yoksa simge mi?

Birçok dünya mutfağında olduğu gibi Türk mutfağında da tatlının özel bir yeri ve ağırlığı vardır.

En acı günlerimizde kavurduğumuz helvalar, düğünlerdeki baklavalar, kına gecesindeki zerde, kabul günlerindeki ve doğum yıldönümlerindeki pastalar gibi, acı, tatlı, sevinçli ve zevkli anlarımıza hep tatlılar eşlik eder. Hanım göbeği, vezir parmağı, devetabanı, incir uyutması, dünür tatlısı, memur kurabiyesi gibi simgeleştirdiğimiz tatlılarımızın yanı sıra; revani, tel kadayıf, şekerpare gibi şuruplu tatlılarımız; sütlaç, kazandibi gibi sütlü türleri; hoşaf, komposto gibi sulu cinsleri; helva kavurmaları, kabak tatlıları diye uzayıp giden kallavi bir listemiz hep vardır.

En güzel tatlar sizin olsun...

İnce Noktalar

Siz de benim gibi, siyahlaşıp, rengi dönmüş mantardan hoşlanmıyorsanız, mantarın haşlama suyuna bol limon suyu ekleyin ama tuz katmayın.

HAFİF VE KEYİFLİ

Buğdaylı sebze çorbası

Yapılışı:

Bir gece önceden ılık suda beklettiğimiz aşurelik buğdayı, önce iyice yıkayıp, suyunu süzdürelim. Daha sonra bir tencereye aktaralım ve üzerini örtecek kadar su ilavesiyle pişirmeye bırakalım. İyice yumuşayan buğdayın üzerine, 6 bardak suyla beraber küp doğranmış patates, havuç, sıvıyağ, tuz ve karabiber ekleyelim ve 35 dakika daha pişirelim. Çorbamız sıcakken servise sunalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 55 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı aşurelik buğday

1 adet orta boy havuç (tavla zarı formunda doğranmış)

2 adet orta boy patates (tavla zarı formunda doğranmış)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz, karabiber

Kalıplı sebzeli fava

Yapılışı:

Öncelikle kuru baklaları yıkayıp, süzelim ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek, soğan, havuç, tuz, şeker, sıvıyağ ilavesiyle pişmeye bırakalım. Baklalar iyice yumuşayınca ocaktan alıp, bir el blenderı ya da robot yardımıyla püre kıvımanı gelinceye dek ezelim. İçine limon suyu ile kıyılmış dereotunu da katıp, karıştıralım. Soğuk suyla iyice ıslattığımız cam bir tepsiye favaları, 2 parmak kalınlığında yerleştirelim. 3-4 saat buzdolabında bekletelim ve kurabiye kalıplarıyla parçalara ayırarak servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 50 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı kuru bakla

1 adet kuru orta boy kuru soğan (iri doğranmış)

1 adet orta boy havuç (iri doğranmış)

4 adet kesme şeker

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz

1 demet dereotu (çok ince kıyılmış)

1 adet limonun suyu
Yazarın Tüm Yazıları