Tarım ve hayvancılık artık stratejik faaliyet

Güncelleme Tarihi:

Tarım ve hayvancılık artık stratejik faaliyet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 00:00

Ankara’da 10 bin metrekare üzerine kurulu bir et entegre tesisinin açılışına katılan Eker, "Son yıllarda petrol fiyatlarındaki artış ve küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık tarım ve hayvancılığı çok daha stratejik bir değeri olan ekonomik faaliyet alanı haline getirdi" dedi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, küresel ısınmaya bağlı kuraklığın tarım ve hayvancılığı stratejik değeri yüksek bir ekonomik faaliyet haline getirdiğini söyledi.

Anksan Et Sanayii şirketinin Etimesgut’ta yaklaşık 10 bin metre kare üzerine kurulu et entegre tesisi düzenlenen törenle açıldı. Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcılığından istifa eden Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz ile vatandaşlar katıldı.

Eker, törende yaptığı konuşmada, açılışı yapılan tesisin kendisi için iki açıdan için önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de yakın zamana kadar tarımda "üvey evlat" olarak görülen hayvancılık sektöründe bir tesisin açılışının önemli olduğunu ifade eden Eker, küresel krizin etkili olduğu, dalgalarının hissedildiği bir dönemde insanlara istihdam sağlayan bir tesis açılmasının da son derece anlamlı olduğunu kaydetti.

Son yıllarda petrol fiyatlarındaki artış ve küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklığın, tarım ve hayvancılığı çok daha stratejik bir değeri olan ekonomik faaliyet alanı haline getirdiğini söyleyen Eker, Orta Doğu ve körfez ülkelerindeki sermaye sahiplerinden Türkiye’ye yoğun bir ilgi olduğunu, son bir ayda beş farklı heyetle görüştüğünü belirtti. Eker, "Türkiye’yi bir gıda üssü gibi görmeleri sebebiyle orta vadede Türkiye’de yatırım yapmak istiyorlar. Bu da son derece önemli" diye konuştu.

Takdir edilecek yatırım

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ankara’nın Türkiye’nin en büyük ikinci sanayi kenti olması için çalıştıklarını, bu amaca yönelik atılan her adıma destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Açılışı yapılan tesisin 13 milyon Euroluk bir yatırım olduğunu ve kriz ortamında bunun takdir edilecek bir davranış olduğunu ifade eden Gökçek, istihdama yönelik yatırımların alt yapısını yapmaya hazır olduklarını da belirtti.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de mevcut ekonomik şartlarda ve global krizin etkisinin hissedildiği bir dönemde böyle bir tesisin açılmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Gençlerin beden ve zihin açısından gelişimleri için tahıla dayalı beslenmeden proteine dayalı beslenmeye geçişin önemli olduğunu dile getiren Özdebir, gelişmiş ülkelerde tüketilen et miktarıyla Türkiye arasında önemli fark olduğuna dikkati çekti. Et ürünlerinin piyasaya sağlıklı bir şekilde sunumunun da önemli olduğunu, bu yüzden hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini ifade eden Özdebir, piyasa denetim ve gözetimin sisteminin de ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Anksan Et Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Sayan da kırmızı et üretiminde dünya standartlarını yakalama hedefinde, açılışı yapılan tesisin çıtayı yükseğe taşımada önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye’de son yıllarda gıda sektöründe önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak sağlıksız ortamlarda yapılan üretimin hem gıda güvenliğini tehlikeye soktuğunu hem de haksız rekabete yol açtığını ifade eden Sayan, yetkililerden bu konuda yardım istedi.

Sağlıklı gıda üretimine büyük katkı

Üretilen ürünlerin tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının da önemli olduğuna işaret eden Eker, "Bu zincirin sağlıklı olarak kurulması ve sağlıklı bir yapının oluşturulması son derece önemli. Açılışı yapılan tesisi önemli kılan özelliği de bu. Bu tür tesislerin artması, tüketicinin sağlıklı gıda ürünleriyle buluşmasına katkı sağlar. Zaten AB sürecinde güvenilir gıdaya ulaşma faaliyetlerini sıklaştırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!