Tarım İl Müdürlüğünden Uyarı

Güncelleme Tarihi:

Tarım İl Müdürlüğünden Uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 08:45

Kırşehir hayvan pazarı kurbanlık hayvanlar

Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesinde kurban alacaklar için uyarılarda bulundu.
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Kurban alınacak hayvanın sağlık durumunun kontrolü ve hayvanın kulak küpesine bakılması gerekmektedir. Kulak küpesi kurban olacak hayvanın veteriner kontrolünden geçtiğinin göstergesidir" denildi.
Alınacak kurbanlık hayvanın özelliklerinin de anlatıldığı açıklamada İl Müdürlüğü yetkilileri, "Koyun, keçi, Sığır, manda, Deve kurban olarak kesilecek hayvanlarda yaş olarak Keçinin bir yaşında, koyunun bir yaşını doldurmuş veya 6 aylık olup, bir yaşındaki gibi gösterişli ve annesinin boyunda olması şarttır.
Deve en az beş yaşını, sığır ve mandanın ise en az iki yaşını bitirmiş olması icap eder. Büyükbaş hayvanlarda hayvanın 2 yaşını doldurduğunu anlamak için dişlerine bakabiliriz. İki yaşına gelmiş büyükbaş hayvanların alt ortada bulunan iki kesici süt dişi tamamen düşmüştür. Bu iki süt dişi düşmüş yada yerine kalıcı büyük kesici dişi çıkmış hayvanlar kurbanlık için uygundur. Alt ortada bulunan kesici süt dişi düşmemiş büyükbaş hayvanlar iki yaşını doldurmamıştır. Kurbanlık için uygun olmayan hayvanlar ise, yaşını doldurmamış, herhangi bir uzvu (bacak, kuyruk, boynuz) noksan olan veya sakatlığı olup kurban olmasına mani bir durumu olan hayvanlar asla alınmamalıdır." diye ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!